Familie kerst

Dit zijn jouw financiële veranderingen voor 2024

Leestijd: ca. 3 minuten

Nog een paar weken, en dan staan we alweer met een oliebol (of champagne, of iets anders…) in onze hand. Het jaar 2023 zit er dan weer op. Tijd om financiële plannen te maken voor 2024! Mocht je dat nog niet gedaan hebben: in deze blog, help ik je daar graag een handje mee verder.

Begin met sparen

Cliché maar waar, en we hebben het de afgelopen jaren zeker gezien: je weet niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Zorg er daarom voor, dat je altijd voldoende spaargeld achter de hand hebt. Je auto, wasmachine of cv-ketel begeeft het. Of je wordt onverwacht ontslagen op je werk. Je hebt een waterschade in je woning, welke niet door je verzekering gedekt wordt.

Allemaal zaken, die ons kunnen gebeuren. Regel daarom een zogeheten ‘buffer’, zodat jij het financieel nog wel een tijdje kunt uitzingen. Hoe je dat doet? Zie vooral ook het kopje over het kasboek hieronder. Spaar elke maand een vast bedrag. Zorg ervoor dat je jezelf als eerste betaalt. Zoals grote ondernemers ook wel eens zeggen: betaal jezelf eerst, en daarna pas je rekeningen.

Klinkt misschien stoer, vooral wanneer je het financieel hard te halen hebt. Al spaar je ‘maar’ een paar tientjes per maand; alle kleine beetjes helpen. Zoals ze in Amerika ook wel zeggen: spend what’s left after saving, en niet andersom. Dus: zodra je jouw salaris ontvangt, boek dan eerst een bedrag over naar je spaarrekening. Elke maand weer. Om vervolgens de rest te kunnen uitgeven.

Ga beleggen

Ondanks dat de spaarrentes de laatste tijd weer aan het stijgen zijn, kan het nog steeds rendabel voor je zijn om te gaan beleggen. Ik beleg zelf in twee ‘potjes’: een met een defensief (voorzichtig) beleggingsprofiel, en een met een neutraal (gemiddeld) profiel. Ik heb dit jaar een gemiddeld rendement (rente) behaald van zo’n 7 procent. Eerlijk is eerlijk: vorig jaar stonden beide potjes zo’n 10 procent ‘in de min’, maar gemiddeld verdien ik er jaarlijks ongeveer 4 procent rente mee. Dat is dus altijd nog méér rente, dan dat ik op mijn spaarrekening ontvang.

Ben je huiverig om te gaan beleggen? Deze blog kan je een duwtje in de juiste richting geven, en misschien wat zorgen wegnemen.

Maak een kasboekje

Ook daar heb ik al eerder een blog over geschreven. Wanneer je zo’n kasboekje maakt, kom je nooit voor financiële verrassingen te staan. Dus ook in 2024 (en later) niet.

Verduurzaam je huis

Ik heb er dit jaar veel blogs over geschreven (o.a. deze, of deze): het kan echt rendabel zijn om je huis te verduurzamen.

Ik zal je een voorbeeld geven: een klant van mijn kantoor (www.klerxfinancieeladvies.nl) sloot onlangs een extra hypotheek af. Hiermee ging hij zijn woning verduurzamen: zonnepanelen en nieuw HR++ glas. Die extra hypotheek ging hem per maand 97 euro kosten. Terwijl hij met alleen de zonnepanelen al 98 euro per maand zou besparen. En dan heb ik de hypotheekrenteaftrek (zo’n 20 euro per maand) en de subsidieteruggave (eenmalig ongeveer 1.000 euro) nog niet eens meegeteld. Oh ja, en de maandelijkse besparing op zijn energielasten (enkele tientallen euro’s) ook nog niet.

Moet ik je nog uitleggen dat woningverduurzaming dus (erg) rendabel voor je kan zijn? 😉

Extra bespaartips

Wil je in 2024 geld overhouden, door te besparen op bepaalde dingen? Lees dan deze blog om je hierbij een handje te helpen.

Kerst 2023Kerst 2023

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.