Duurzaam woningverduurzaming

Waarom je je woning juist nu moet verduurzamen

Leestijd: ca. 3 minuten

In een eerdere blog, vertelde ik je al over het energieprijsplafond. Dit plafond zorgt voor lagere energielasten. Hierdoor merk ik dat mensen bewust nog even wachten, met het verduurzamen van hun huis. Maar, is dat wel zo verstandig? In deze blog vertel ik je daar graag meer over.

Het energieprijsplafond in een notendop

Geen zin om mijn eerdere blog over het energieprijsplafond terug te lezen? Geeft niets, hierbij de regels van het energieprijsplafond in het kort. Voor dit jaar (2023) heeft onze regering een maximum aan energietarieven vastgesteld.

Wanneer je jaarlijks niet meer dan 1.200 kubieke meter gas verbruikt, en niet meer dan 2.900 kWh aan stroom, dan blijf je qua energieverbruik onder het plafond. Je betaalt dan uiteindelijk zo’n € 240 per maand aan energielasten. Wanneer je méér energie verbruikt, betaal je het markttarief wat je met jouw energieleverancier hebt afgesproken.

Ik merk vooral bij mensen die qua verbruik onder het plafond blijven, dat ze geen haast hebben om hun woning te verduurzamen. Dit vind ik echter niet slim!

Einde energieprijsplafond in 2024

Het verschil tussen de tarieven van het energieprijsplafond en de daadwerkelijke energietarieven, wordt door onze overheid gecompenseerd. Dit kunnen ze natuurlijk niet eeuwig blijven doen. Onze regering heeft daarom aangekondigd dat ze dit plafond alleen voor 2023 willen hanteren. Vanaf 2024 kunnen de ‘gewone’ (hogere?) energietarieven weer gaan gelden.

Wanneer jij in 2024 dus net zoveel energie verbruikt als in dit jaar, kun je te maken krijgen met hogere energielasten. De laatste tijd dalen deze lasten overigens, maar vertel jij me maar hoe hoog of laag deze in 2024 zullen zijn.

Ik wil je absoluut niet bezorgd maken, maar een gewaarschuwd mens…juist. Ik kan me goed voorstellen dat je jezelf voor je kop slaat, wanneer volgend jaar de eerste energierekening op je mat valt. En dat deze vervolgens hoger is, dan de rekeningen die je dit jaar hebt ontvangen. Had je nu maar…ach ja.

Redenen om je huis te verduurzamen

Afhankelijk van de maatregelen die jij zou willen nemen, ben je enkele (tien)duizenden euro’s hieraan kwijt. Maar: door je woning te verduurzamen, daalt je energieverbruik, en wordt het bedrag op je energierekening daarmee ook lager. Daarnaast kun je subsidie terug krijgen (van de overheid), wanneer je je huis gaat verduurzamen.

Daarbij komt ook nog eens het volgende: huizenkopers kijken tegenwoordig steeds vaker naar het energielabel van een huis. Hoe hoger dit label, des te hoger de vraagprijs kan zijn. Of anders gezegd: des te meer mensen bereid zijn om voor zo’n huis te betalen. Een hoger energielabel kan dus ook voor een hogere verkoopprijs zorgen. Als je namelijk vooraf al weet dat jouw nieuwe woning hoge energielasten zal hebben, hoe aantrekkelijk is die woning dan nog voor jou?

Wat kost het dan, om je huis te verduurzamen?

Stel dat je via een tweede hypotheek € 25.000 leent, om hiermee je huis te gaan verduurzamen. Met de rente van tegenwoordig, kost zo’n hypotheek je ongeveer € 120 tot € 125 bruto per maand. Wanneer je de maandelijkse belastingteruggave (hypotheekrenteaftrek) hiermee verrekent (ongeveer € 30), betaal je dus nog zo’n € 95 per maand netto.

De geschatte besparing op je energierekening ligt in dit geval ook rondom deze € 95. Kortom: in dit voorbeeld, kost woningverduurzaming je eigenlijk niets extra. En dan heb ik de teruggave van subsidie ook nog niet eens genoemd. Stel dat je in deze situatie nog zo’n € 3.000 tot € 7.000 subsidie terug krijgt. Dan krijg je best een leuke optelsom: geen extra woonlasten, méér wooncomfort, een hoger energielabel en een hogere toekomstige verkoopprijs. En dan ook nog eens je spaarrekening aanvullen.

Oh ja: de afsluitkosten voor die nieuwe hypotheek, zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Hiervan kun je dus ook nog een gedeelte terugkrijgen. Waar wacht je nog op?! 😉

Wil je een blog lezen over de hypotheekregels bij woningverduurzaming? Deze lees je hier. Of wil je weten hoe je de kosten voor woningverduurzaming nog meer kunt betalen? Lees dan gerust deze blog, of deze.

KlussenKlussen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.