administratie budgetteren besparen

Bespaartips voor het nieuwe jaar

Leestijd: ca. 3 minuten

Op een poll op mijn Instagram-pagina, hebben mijn volgers aangegeven graag meer bespaartips te willen ontvangen. Onder het motto van “u vraagt, wij draaien!”, geef ik jullie hierbij wat tips om elke maand méér geld over te houden, voor de leukere dingen.

Los kredieten en leningen af

Een open deur, maar deze tip geldt vooral sinds dit jaar. De rentes van doorlopende kredieten en persoonlijke leningen, zijn het afgelopen jaar namelijk flink gestegen. Waar deze eerst nog tussen de 4 en 6 procent lagen, tikken ze nu zo’n 8 tot 9 procent aan.

Dit zorgt niet voor hogere maandlasten, maar wel dat jouw krediet of lening langer door blijft lopen. Stel dat jij voor jouw persoonlijke lening elke maand 200 euro betaalt. Dat bedrag bestaat uit zowel rente, als aflossing. Bijvoorbeeld € 50 rente, en € 150 aflossing.

Als de rente nu stijgt, wordt het ‘aflossingsbedrag’ lager. Door de gestegen rente, verandert de verdeling van de maandlast van 200 euro nu bijvoorbeeld naar € 65 rente, en € 135 aan aflossing. Doordat je maandelijks minder aflost, loopt jouw lening hierdoor langer door. En kan de kredietverstrekker dus ook gedurende een langere periode rente van je ontvangen. En dus ook méér rente. Aflossen dus!

Bekijk je energielasten nogmaals

Zoals ik ook al aangaf in mijn vorige blog, kunnen komend jaar de energieprijzen gaan stijgen. Sowieso omdat de belasting op gas omhoog gaat. Ikzelf heb afgelopen zomer, na enkele jaren een variabel energiecontract te hebben, gehad, een vast energiecontract afgesloten. En dat voor de periode van een jaar. Ik ging er zelfs nog op vooruit ook!

Mochten de energieprijzen weer gaan stijgen, dan weet ik in elk geval waar ik op dat gebied aan toe ben. En kom ik niet voor verrassingen te staan. Kijk dus ook voor jezelf gerust eens, of je op jouw energiekosten kunt besparen.

Check je verzekeringen

Dit komt in alle bespaartips terug, telkens weer. Elk jaar kunnen de voorwaarden en de premies van jouw verzekeringen namelijk wijzigen.

Het is daarom raadzaam om deze elk jaar, en als je dat teveel vindt, eens in de 2 of 3 jaar, te controleren. Heb je alle verzekeringen nog nodig? Kun je de dekking van bijvoorbeeld je auto- of reisverzekering verlagen? En wat levert het je op, als je jouw verzekeringen (natuurlijk tegen dezelfde dekking en voorwaarden) oversluit?

Ontvang méér rente

Misschien niet echt een bespaartip, maar wel eentje welke jou meer geld kan opleveren. De spaarrentes bij veel (eigenlijk alle) banken zijn dit jaar weer aan het stijgen. Wanneer je jouw spaarcentjes bij een (Nederlandse) bank voor bijvoorbeeld een jaar zou vastzetten, dan kun je hierover zo’n 2,5% aan rente ontvangen. Doe dat dan wel met geld, wat je ook echt een jaar kunt missen. Wanneer je je geld eerder wilt opnemen, dan kan de bank jou hiervoor een boete in rekening brengen. Vaak gaat dat dan om een bedrag van een paar tientjes, tot zelfs een paar honderd euro.

Wil je liever altijd bij je geld kunnen? Op een ‘vrij opneembare’ spaarrekening is de rente ook gestegen. Shop gerust eens bij verschillende banken, en bekijk wat hun rentes op zo’n spaarrekening zijn. Je kunt vaak kosteloos een spaarrekening openen. En mocht die bank nu failliet gaan: vaak valt zo’n bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Spaargeld tot € 100.000 (per rekeninghouder, per bank) krijg je dan terug vanuit dit garantiestelsel. Check voordat je een spaarrekening opent wel of die bank onder dit stelsel valt.

Extra tip: shop bij onze oosterburen

Mocht je een leuk dagje uit willen, dan zou je ook eens je boodschappen in Duitsland kunnen halen. Producten zoals frisdrank en cosmetica zijn daar stukken goedkoper, dan in ons kikkerlandje. En met tanken bespaar je ook al zo’n 20 tot 25 cent per liter.

Ikzelf ben afgelopen weekend in Duitsland geweest, en heb daar massaal frisdrank ingeslagen. Waar je in Nederland per fles (anderhalve liter) al zo’n € 2,50 euro betaalt, kost dit je in Duitsland 95 tot 97 cent (!). Het statiegeld is overal hetzelfde: 25 cent.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.