nieuwbouwwoning nieuwbouwhuis

Dit zijn de nieuwe hypotheekregels voor 2024

Leestijd: ca. 4 minuten

In een eerdere blog lichtte ik al een tipje van de sluier op, over de nieuwe hypotheekregels voor 2024. De kogel is nu door de kerk: de nieuwe hypotheekregels voor komend jaar staan vast. In deze blog vertel ik je graag wat er in 2024 op ‘hypotheekgebied’ gaat veranderen.

Hogere NHG-grens

Wanneer je dit jaar een woning koopt voor een maximale prijs van € 405.000, dan zou je je hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kunnen afsluiten. NHG kan voor zekerheid zorgen, wanneer jij door inkomensproblemen je hypotheeklasten niet meer kunt betalen.

En verkoop je je huis, maar is de verkoopopbrengst niet genoeg om de hypotheek ermee af te lossen? Dan kan NHG deze restschuld op zich nemen. In ruil voor de extra zekerheid die NHG biedt, krijg jij van de bank een lagere rente. Een hypotheek met NHG, heeft daardoor eigenlijk altijd een lagere rente, dan een niet-NHG hypotheek.

In 2024 zal de NHG-grens stijgen naar € 435.000. Om voor NHG in aanmerking te komen, mag de koopprijs van je huis dus niet hoger zijn dan dit bedrag.

Bedrag vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters omhoog

Koop je in 2024 een woning voor niet meer dan € 510.000? Dan kan het zijn dat je hiervoor geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. En daarmee bespaar je dan ruim € 10.000 (2% over de koopprijs). Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je nog nooit eerder van deze ‘startersvrijstelling’ gebruik hebben gemaakt. Ook mag je niet ouder zijn dan 35 jaar.

Meer informatie over deze vrijstelling, vind je in deze blog.

Meer lenen voor alleenstaanden

Happy single(s)! Wanneer je alleenstaand bent en per jaar minstens € 28.000 (bruto) verdient, dan kun je komend jaar tot maximaal € 16.000 extra lenen.

Juich niet te vroeg: elk jaar veranderen de inkomensregels voor hypotheken. Met hetzelfde inkomen, kun je dan soms meer, maar ook minder lenen. Stel dat je in 2024 (ten opzichte van 2023) € 10.000 minder kunt lenen. Door deze maatregel komt daar dan € 16.000 bij, en kun je dus uiteindelijk € 6.000 extra lenen.

Hoger energielabel = méér lenen

Vanaf 2024 wordt er ook naar het energielabel van jouw (nieuwe) huis gekeken, bij het bepalen van de maximale hypotheek. Hoe hoger dat energielabel, des te meer jij kunt lenen. Je hoeft daarvoor verder niet een bepaald (minimum)inkomen te verdienen. Alleen het energielabel is bepalend voor die extra leencapaciteit.

In de tabel hieronder, zie je terug hoeveel je extra kunt lenen, per energielabel. De reden voor deze maatregel is dat hoe hoger het energielabel is, des te minder je maandelijks aan energielasten kwijt bent. Die besparing kun je vervolgens weer gebruiken, om een extra hypotheeklast te betalen.

Lager energielabel, maar toch verduurzamingsplannen? Ook dan kun je méér lenen

Koop je een nieuwe woning met een wat lager energielabel? En wil je deze verder gaan verduurzamen, maar kun je daarvoor (op basis van je inkomen) geen extra hypotheek krijgen? Die krijg je dan toch!

Dat extra geld, moet je dan wel aan verduurzaming besteden. Het geld wordt in een ‘potje’ (depot) gestopt. Vervolgens dien jij met facturen aan te tonen, dat je het geld daadwerkelijk aan verduurzaming hebt besteed. In de tabel hieronder, zie je per energielabel terug wat je extra kunt lenen.

Extra lenen Energielabel Extra lenen voor verduurzaming
€ 50.000 A++++ (met energieprestatiegarantie van min. 10 jaar) € 0
€ 40.000 A++++ € 0
€ 30.000 A+++ € 10.000
€ 20.000 A++, A+ € 10.000
€ 10.000 A, B € 10.000
€ 5.000 C, D € 15.000
€ 0 E, F, G € 20.000

Studieschuld telt minder zwaar mee

Niet meer de oorspronkelijke hoogte van het bedrag van de studieschuld, maar de maandlast die je eraan betaalt, telt mee. Wanneer je nog niet aan DUO aan het terugbetalen bent, dan telt de maandlast mee die je aan DUO moet betalen, zodra de terugbetaling start.

Door deze maatregel zou je, ondanks een studieschuld, in 2024 méér kunnen lenen (is de verwachting).

Niet meer belastingvrij schenken

De ‘jubelton’ (waardoor je personen jonger dan 40 jaar ruim een ton belastingvrij kon schenken) bestaat niet meer. Dit bedrag is de laatste jaren naar een kleine € 29.000 verlaagd.

Vanaf komend jaar, verdwijnt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. Je kunt je kind (of een andere naaste) dan geen belastingvrije schenking meer doen, voor de aankoop van een eigen woning. Doe je dat toch? Dan moet de ontvanger van de schenking belasting betalen, over het ontvangen bedrag.

Dit jaar mag je nog zo’n € 28.900 belastingvrij schenken, voor de aanschaf van een nieuwe woning. Als je dat doet, dan heeft je kind nog tot 31 december 2025 de tijd om de schenking te besteden. Wordt de schenking pas na 2025 besteed? Dan dient jouw kind hierover belasting te betalen.

Wil je weten wanneer jij het meest kunt lenen; dit jaar (nog even snel een hypotheek afsluiten), of toch pas volgend jaar? Meld je dan bij je hypotheekadviseur (of bij mij). Diegene rekent het graag voor je uit. Laat jouw hypotheekmogelijkheden ook altijd uitrekenen, voordat je een hypotheek gaat afsluiten!

KokenKoken

2 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.