werkloos laptop student

Kun je een hypotheek afsluiten als je werkloos bent geweest?

Leestijd: ca. 3 minuten

Ik zie rondom mij heen dat er nog steeds genoeg werk is. Als je je hand opsteekt en morgen ergens anders wilt werken, dan moet dat volgens mij kunnen. Ondanks dat, bestaat de kans natuurlijk altijd dat je werkloos raakt. Wanneer jij wordt ontslagen en dus niet zelf je baan opzegt, zal je een WW-uitkering ontvangen. Als je een tijdje zo’n uitkering hebt gehad, maar inmiddels weer aan het werk bent, kun je dan nog wel een hypotheek afsluiten? Welke invloed heeft die werkloosheid op jouw hypotheekmogelijkheden? In deze blog, vertel ik je daar graag meer over.

Hypotheekmogelijkheden met een WW-uitkering

Daar kan ik vrij kort over zijn: die zijn er niet. Wanneer je werkloos bent en een WW-uitkering ontvangt, dan kun je geen hypotheek afsluiten.

Een bank of hypotheekverstrekker wil namelijk zien dat jij een ‘bestendig’ inkomen verdient. Anders gezegd: een inkomen waarvan het lijkt, dat je dit over enkele jaren nog steeds kunt verdienen. Een WW-uitkering ontvang je voor een bepaalde duur, vaak voor zo’n één tot twee jaar.

Vanwege die korte duur en de onzekerheid die erbij hoort (heb je na jouw werkloosheid weer een baan met voldoende inkomsten?), verstrekt een bank je hierdoor dus geen hypotheek.

Hypotheekmogelijkheden als je werkloos bent geweest

Er zit een verschil tussen werkloos zijn en een WW-uitkering ontvangen, en werkloos zijn geweest. Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, dan kijkt een bank eigenlijk altijd naar jouw inkomen op dat moment.

Ben je op dat moment weer in loondienst? Dan kijkt de bank naar de duur van jouw arbeidscontract. Is dat vast? Dan wordt het inkomen wat je nu verdient, meegenomen bij de hypotheekaanvraag. Heb je een tijdelijk contract, bijvoorbeeld een jaarcontract? Dan wil de bank weten wat er na afloop daarvan gebeurt: krijg je een vast contract, wordt je ontslagen of krijg je opnieuw een tijdelijk contract?

Bij dat eerste, wordt jouw huidige salaris meegenomen bij een hypotheekaanvraag. Alsof je nu dus al een vast contract hebt. Bij dat tweede is de kans op een hypotheek echter klein: het ziet er daarbij naar uit, dat je weer richting een WW-uitkering gaat.

Bij opnieuw een tijdelijk contract kun je wel een hypotheek afsluiten. Echter neemt de bank je huidige inkomen dan niet mee. Er wordt in dat geval vaak gekeken naar het inkomen wat je de laatste drie jaar hebt verdiend.

Heb je de afgelopen drie jaar een WW-uitkering gehad? Dan hoef je je geen zorgen te maken: een WW-uitkering telt bij veel banken gewoon mee, bij jou totale inkomen. Wanneer je na afloop van een tijdelijk dienstverband opnieuw een tijdelijk contract krijgt, kan er dus naar jouw driejarig gemiddeld inkomen worden gekeken. Het inkomen wat je toen hebt verdient, inclusief een eventuele WW-uitkering, wordt dan meegenomen.

Andere mogelijkheden om jouw inkomen te bepalen bij een hypotheekaanvraag

Als je na afloop van jouw tijdelijke contract opnieuw een tijdelijk dienstverband krijgt aangeboden, kun je jouw gemiddeld inkomen ook op een andere manier berekenen. Dat gaat dan via het UWV-bericht. Hoe dat precies gaat, lees je in deze eerder geschreven blog.

Mocht een bank namens jou uitgaan van een driejarig gemiddeld inkomen? Vraag dan vooraf bij die bank, of bij jouw hypotheekadviseur, goed na of een WW-uitkering daarbij wel meetelt.

Kerst 2023Kerst 2023

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.