woning verduurzamen grasveld geld

Je woning verduurzamen; van je eigen geld, of toch maar via de hypotheek?

Leestijd: ca. 3 minuten

In de blog van vorige week (welke je hier kunt teruglezen), vertelde ik je al over de hypotheekmogelijkheden voor woningverduurzaming. Maar wat als je hiervoor geen nieuwe hypotheek wilt afsluiten, en de kosten voor verduurzaming zelf wilt betalen? Wat is dan het meest rendabel: je spaarpot omkeren, of toch een extra hypotheek afsluiten?

Je woning verduurzamen: kosten vs. opbrengsten

In deze blog, ga ik wat voor je uitrekenen. Ik ga er daarbij telkens van uit, dat je je woning voor € 9.000 verduurzaamt. Dit is tevens ook het bedrag, wat je via een Verduurzamingshypotheek extra kunt lenen.

De maandlast van een verduurzamingshypotheek bedraagt, afhankelijk van de rente en de looptijd hiervan, zo’n 40 tot 60 euro per maand. Maar: als jij je woning voor € 9.000 gaat verduurzamen (bijvoorbeeld via zonnepanelen en spouwmuurisolatie), dan bespaar je hiermee al gauw zo’n 70 tot 90 euro per maand op je energierekening. Hierdoor ‘voel’ je de lasten van die verduurzamingshypotheek eigenlijk niet.

En dan heb ik hierbij nog niet eens rekening gehouden met de (eventuele) teruggave van BTW op je zonnepanelen. Of de teruggave van subsidie, vanwege de energiebesparende maatregelen.

Verduurzamen en de kosten zelf betalen

De spaarrente van nu, is nog steeds erg laag. Wanneer je een bedrag van € 9.000 een jaar lang braaf op je spaarrekening laat staan, ontvang je maar een paar euro aan rente.

Je hoeft daarom geen rekenwonder te zijn, om na te gaan dat woningverduurzaming je méér zal opleveren. Het geld op je spaarrekening laten staan, levert je minder op.

Woningverduurzaming: zelf betalen, of via een extra hypotheek?

Tja, wat zal ik hierop antwoorden? Ik pak er voor het gemak een eerder geschreven blog bij (deze kun je hier teruglezen). Stel dat ‘vrijdag de dertiende’ bij jou langs komt. Je auto en wasmachine begeven het.

Je wil nu graag nieuwe exemplaren aanschaffen, en spreekt hiervoor je spaarrekening aan. Is jouw spaargeld, jouw ‘appel voor de dorst’, hierna nog voldoende? Heb je nog voldoende spaargeld over, om de kosten voor verduurzaming te kunnen betalen?

In dit geval, zou je beter kunnen kiezen voor het afsluiten van een verduurzamingshypotheek. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, voel je de extra lasten hiervan eigenlijk niet. En daarnaast hoef je je spaargeld dus niet op te nemen.

Hoe je de kosten voor verduurzaming ook wilt betalen, raadpleeg vooraf altijd eerst even jouw financieel of hypotheekadviseur!

StudieboekenStudieboeken

Een reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.