Windmolens energie

Wat houdt het energieprijsplafond nu precies in?

Leestijd: ca. 4 minuten

Sinds 1 januari, hebben we te maken met het energieprijsplafond. Waar je sinds enkele maanden te horen krijgt dat de energieprijzen ontzettend zijn gestegen, moet dit plafond juist voor een lastenverlichting gaan zorgen. Maar; doet het dat ook? En wat houdt dat energieprijsplafond nu echt in? Je leest het in deze blog!

Stijgende energietarieven

Een van de hoofdoorzaken van de stijgende energieprijzen, is de oorlog in Oekraïne. Hierdoor krijgt Nederland sinds mei 2022 geen Russisch gas meer. Daardoor zijn we genoodzaakt om dit vanuit andere bronnen of gebieden te halen. Maar: we zijn niet het enige land wat dit doet. Of beter gezegd: moet doen.

Kleine economieles: hierdoor ontstaat er dus een schaarste. Er is namelijk sprake van veel vraag, en weinig aanbod. Het (logische) gevolg is dan dat de prijzen stijgen. Hierdoor heb ik de laatste maanden steeds vaker gehoord dat mensen méér voor hun energie moeten gaan betalen. Ik hoorde zelfs dat sommigen nu te maken hebben met een verdubbeling van hun energiekosten (!).

Het energieprijsplafond

Om in deze (gelukkig nog niet zo koude) winter niemand in de letterlijke kou te laten zitten, heeft onze regering het energieprijsplafond geïntroduceerd. Bij dat plafond, wordt er gekeken naar jouw jaarlijkse energieverbruik. Anders gezegd: Wanneer je per jaar onder het gehanteerde maximale energieverbruik blijft, betaal je een lager tarief aan energielasten. Kom je qua energieverbruik boven het prijsplafond uit? Dan betaal je het hogere markttarief.

Het energieprijsplafond is vastgesteld op een jaarlijks gasverbruik van 1.200 m3. Daarnaast mag je per jaar maximaal 2.900 kWh aan stroom verbruiken. Blijf je qua verbruik onder dit ‘plafond’? Dan betaal je voor gas € 1,45 per m3, en voor stroom € 0,40 per kilowattuur (kWh). Deze tarieven zijn inclusief BTW en leveringskosten. Wanneer je onder het energieprijsplafond blijft, betaal je maandelijks niet meer dan € 242 aan energiekosten.

Verbruik je echter méér energie, en kom je dus boven het plafond uit? Dan betaal je voor dat meerdere de reguliere markttarieven. En die zijn dus veel hoger, dan de tarieven die horen bij het energieprijsplafond.

Het prijsplafond in de praktijk

Simpel, hoor ik je al zeggen. Je dient er dan ‘gewoon’ voor te zorgen, dat je niet méér energie verbruikt, dan je volgens het prijsplafond mag gebruiken.

Om het energieprijsplafond in goede banen te leiden, hanteert onze regering echter twee meetmomenten. Er wordt dus op twee verschillende momenten gekeken, in hoeverre jij (en/of jouw gezin) onder het prijsplafond zijn gebleven. De ingangs- of einddatum van jouw huidige energiecontract is daarbij van belang.

Er wordt namelijk zowel voor als na die datum, naar jouw energieverbruik gekeken. Ik hoor je hersenen al kraken, dus ik zal je een voorbeeld geven. Stel dat je een energiecontract hebt, waarvan de einddatum op 1 mei ligt. Volgens de regels van het energieprijsplafond, mag je dan tot 1 mei maximaal 654 m3 aan gas verbruiken, en 1.094 kWh aan stroom.

Als je dan bijvoorbeeld 700 m3 aan gas hebt verbruikt, en 1.200 kWh aan stroom, heb je méér verbruikt, dan je volgens het prijsplafond zou mogen. Het gevolg: je dient 46 m3 aan gas, en 106 kWh aan stroom, tegen het duurdere markttarief af te tikken.

Als je op of na 1 mei een nieuw energiecontract afsluit, dan begint er voor jou weer een nieuwe periode. Die loopt dan tot 31 december. In die periode, mag je nog maximaal 546 m3 aan gas verbruiken, en 1.806 kWh aan elektriciteit. Met dit verbruik, val je dan nog onder het prijsplafond.

Beltegoed

Stel dat in de periode vóór 1 mei nu een lager verbruik hebt gehad, dan dat je volgens het plafond zou mogen hebben. Dan zou je dus nog ‘tegoed’ over hebben. Ik zie je al in je handen wrijven, maar laat dat maar zitten. Het werkt helaas niet als het ouderwetse beltegoed: wanneer je nog energieverbruik over hebt (omdat je minder dan het prijsplafond hebt verbruikt), kun je dat niet meenemen naar een nieuwe periode.

In het slechtste geval, verbruik je dus vóór 1 mei minder dan wat je volgens het plafond zou mogen doen. Als je na die datum juist méér dan het prijsplafond verbruikt, dan heb je dus te maken met hogere energietarieven. En dat terwijl je over een heel jaar gezien misschien wel onder het energieprijsplafond bent gebleven!

Rekentool

Deze tweedeling is volgens het ministerie van Economische Zaken noodzakelijk, vanwege boekhoudkundige redenen. Reken je dus niet meteen rijk, als je dit jaar qua energieverbruik onder het prijsplafond denkt te blijven. Wil je weten welke verdeling er bij jou van toepassing is, en wat jouw maximale verbruik per periode mag zijn? RLT Nieuws heeft hiervoor een handige rekentool opgesteld, welke je hier kunt vinden.

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

2 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.