Student laptop zelf hypotheek berekenen uitrekenen

Zo bereken je zelf hoeveel hypotheek je kunt lenen

Leestijd: ca. 3 minuten

Deze week een DIY-blog: zelf uitrekenen hoeveel hypotheek je kunt lenen. Misschien heb je geen zin in een (kosteloos) oriënterend hypotheekgesprek. Ik kan me dat natuurlijk niet voorstellen, maar toch😉 Via de informatie uit deze blog, kun je zelf aan de slag met het uitrekenen van jouw hypotheekmogelijkheden.

Wel even een disclaimer

De informatie die ik je in deze blog ga geven, is gebaseerd op het afsluiten van een eerste hypotheek. Of wanneer je je huidige hypotheek vóór 2013 hebt afgesloten, en er daarna (met betrekking tot je hypotheek) niets meer is gewijzigd. Ook ga ik ervan uit, dat je je hypotheek gaat afsluiten voor de aankoop van een nieuwe (eerste) woning, of voor de verbouwing van je huidige stekkie.

Bij de werkwijze die ik je hieronder ga geven, ga ik er ook vanuit dat je geen schulden hebt. Dus geen leaseauto, telefoon op afbetaling of persoonlijke lening. En ook geen studieschuld. Wil je weten welke leningen er namens jou bij het BKR geregistreerd staan? Dat kun je hier gratis nakijken (je kunt inloggen via iDin). Aan de uitkomst van jouw berekening, kun je wat mij betreft geen rechten ontlenen. Ik raad je aan om de uitkomst van je berekening altijd met een hypotheekadviseur te bespreken. Geen zorgen; dat kan gewoon kosteloos.

Zelf je hypotheekmogelijkheden uitrekenen

Een simpele rekentool om jouw hypotheekmogelijkheden uit te rekenen, vind je via Berekenhet.nl. Vul op het eerste scherm je gegevens in. Bij je bruto jaarinkomen mag je ook je vakantiegeld en een eindejaarsuitkering of dertiende maand meetellen. Werk je in de zorg, en ontvang je onregelmatigheidstoeslag (ORT)? Dan mag je deze ook meetellen bij jouw bruto jaarinkomen. Dit geldt ook voor overuren. Omdat je de ene maand misschien meer ORT ontvangt of meer overuren werkt, dan de andere, kan dit lastig zijn. Ga dan uit van een gemiddeld jaarlijks bedrag aan ORT of overuren.

Bij het kopje ‘Hypotheekrente met een rentevastperiode ≥ 10 jaar’ vul je een rente in, tussen de 4 en 5 procent. Dit zijn de huidige hypotheekrentes. Lees je deze blog wat later dan maart 2023? Stuur me gerust even een berichtje; ik vertel je graag met welke rente je dan het beste kunt rekenen.

Tip: vul niet één rentepercentage in. Reken uit wat je bij verschillende rentes kunt lenen, en reken vooral met percentages van honderdste procenten. Bijvoorbeeld 4,12 procent, of 4,38 procent. Met de huidige hypotheekrentes, kun je het meeste lenen bij een rente van 4,01 of 4,51 procent. In deze blog, vertelde ik je daar al wat meer over.

Je hoeft wat mij betreft niet voor een uitgebreide invoer te kiezen. Nadat je al jouw gegevens hebt ingevuld en een rentepercentage hebt gekozen, kun je rechts onderaan klikken op ‘Berekenen’. Wanneer je verschillende rentepercentages gebruikt, krijg je hierbij ook een andere uitkomst. Bij de ene rente kun je méér lenen, dan bij de andere.

Schrijf alle uitkomsten vervolgens op. Voilà: dit is de maximale hypotheek die jij kunt lenen.

Niet te vroeg juichen (of huilen)

Is de uitkomst van je berekening verrassend hoog, of juist teleurstellend laag? Wat ik al eerder aangaf: laat deze altijd checken door een hypotheekadviseur. Misschien heb je met een onjuist inkomen gerekend, of staat er bij het BKR toch een lening geregistreerd.

Een eerste, oriënterende hypotheekafspraak is vaak kosteloos. Ik ken eigenlijk geen enkele hypotheekadviseur, die kosten in rekening brengt voor zo’n eerste gesprek. Maak dus gerust zo’n afspraak, en vraag vooraf na of er hieraan kosten verbonden zijn. En mocht jouw berekening uiteindelijk kloppen: succes met je huizenjacht, of succes met verbouwen!😉

 

WonenWonen

2 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.