Huis verduurzamen zonnepanelen

Hypotheekmogelijkheden om je huis te verduurzamen

Leestijd: ca. 3 minuten

Maximale hypotheek

Normaal gesproken mag je nooit méér lenen, dan dat je huis waard is. Dus als jouw woning bijvoorbeeld een marktwaarde kent van 400.000 euro, dan mag jouw hypotheek ook niet hoger zijn dan deze waarde.

Maar: voor verduurzaming geldt een uitzondering. Ga je namelijk een hypotheek afsluiten, om daarmee je woning te verduurzamen? Dan mag je hypotheek maximaal 106 procent zijn, van de waarde van jouw woning. Door de gestegen huizenprijzen van de laatste jaren, hebben veel woningeigenaren hierdoor een (flinke) overwaarde. De kans dat jouw woning voor 106 procent ‘gevuld’ zal zijn met hypotheek, is hierdoor uiteindelijk niet erg groot (schat ik).

Daarnaast geldt er ook een ruimere hypotheekregel, op basis van je inkomen. Stel dat je de kosten voor verduurzaming niet zou kunnen lenen via een hypotheek, omdat je inkomen te laag is. Dan kun je alsnog € 9.000 lenen, voor jouw verduurzamingsplannen. Dit bedrag kost je tegenwoordig zo’n 60 tot 80 euro per maand. Wanneer je voor € 9.000 je huis verduurzaamt, bespaar je (minstens) dit bedrag ook op je energierekening. Let wel: je komt pas voor deze hypotheekvoorwaarde in aanmerking, wanneer je een (gezamenlijk) bruto jaarinkomen van minstens € 33.000 hebt.

Energiebesparende voorzieningen

De eerste mogelijkheid om binnen je hypotheek extra te lenen voor woningverduurzaming, is via het aangeven van energiebesparende voorzieningen. Aan jouw bank of hypotheekverstrekker, geef je dan aan wat je precies gaat verduurzamen, en wat de geschatte kosten daarvan zijn.

Vervolgens wordt het benodigde bedrag aan jou beschikbaar gesteld, via een bouwdepot. Vaak heeft dit bouwdepot een speciale naam, zoals bijvoorbeeld een ‘Verduurzamingshypotheek’, of ‘Duurzaamheidshypotheek’.

Om woningverduurzaming te stimuleren, kent zo’n verduurzamingshypotheek vaak een lagere rente, dan een ‘gewone’ hypotheek.

Energiebespaarbudget

Het kan natuurlijk voorkomen dat je nog helemaal geen idee hebt, wat je precies aan jouw woning wilt verduurzamen. Om dan vooraf al een begroting te maken en offertes te gaan opvragen, heeft in dat geval weinig zin.

Mocht je dan toch verduurzamingswensen hebben, dan zou je beter kunnen denken aan een energiebespaarbudget; een EBB. Dit lijkt op een bouwdepot voor energiebesparende voorzieningen, maar wel met een verschil. Bij het EBB hoef je vooraf namelijk niet aan te geven, wat je precies aan jouw woning wilt verduurzamen, en wat de geschatte kosten daarvan zijn.

Wanneer je een hypotheek afsluit, kun je bij veel banken of hypotheekverstrekkers aangeven of je zo’n EBB wenst. Vaak is het een kwestie van een vakje aankruisen op je hypotheekofferte. Vervolgens krijg je een EBB met een saldo van € 9.000. Uiteraard alleen vanaf een minimaal bruto jaarinkomen van € 33.000.

Een EBB staat vaak 2 jaar tot jouw beschikking. Dit verschilt echter per bank of verstrekker, dus check dit vooraf altijd even! Een verschil tussen energiebesparende voorzieningen (EBV), en een EBB, is vooral het bedrag. Bij EBV is het te lenen bedrag gemaximeerd tot 106 procent van je woningwaarde, en bij EBB tot € 9.000.

Mocht je een EBB hebben afgesloten, en niet de volledige € 9.000 nodig hebben? Dan is het een kwestie van een berichtje naar je bank of hypotheekadviseur, en jouw ‘verduurzamingspotje’ wordt opgeheven. Weet je vooraf al dat je die € 9.000 niet nodig hebt? Dan mag je ook om een lager EBB-bedrag vragen.

Denk vooraf dus goed na via welke manier jij je woning wilt verduurzamen. Een combinatie van beide opties (EBV en/of EBB) is ook mogelijk. Vraag gerust eens wat meer informatie over deze verduurzamingsmogelijkheden aan jouw hypotheekadviseur. Of aan mij, mag natuurlijk ook 😊

KlussenKlussen

2 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.