alternatieve energie wortel stroom

Zonder rente (of kosten) lenen voor woningverduurzaming

Het verduurzamen van je huis is nog steeds een hot item. Om de kosten hiervan te kunnen betalen, wordt er vaak een lening of hypotheek afgesloten. Maar wist je dat je ook tegen lage, of zelfs geen, kosten hiervoor kunt lenen? In deze blog, vertel ik je er graag meer over.

Leestijd: ca. 3 minuten

Hypotheekmogelijkheden voor woningverduurzaming

In eerdere blogs (deze, of deze), heb ik je al uitleg gegeven over de mogelijkheden die jij met je hypotheek hebt, om je huis te verduurzamen. Volgend jaar worden die mogelijkheden verder uitgebreid. Afhankelijk van het energielabel van jouw (nieuwe) woning, kun je dan een extra bedrag lenen voor het verduurzamen van je woning.

Een groot verschil tussen dit jaar en 2024, is het vervallen van het minimale inkomen. Wanneer je dit jaar een bruto jaarinkomen van minstens € 33.000 verdient, dan kun je een extra hypotheekbedrag voor verduurzaming lenen. Dat komt dan neer op maximaal € 9.000. Verdien je minder? Dan kom je hiervoor niet in aanmerking. Vanaf volgend jaar, komt deze inkomenseis te vervallen.

(bijna) Gratis lenen voor woningverduurzaming

De mogelijkheden die hierboven zijn genoemd, kosten geld. Je betaalt voor een nieuwe hypotheek immers altijd rente, en vaak ook nog aflossing. Daarentegen kun je dan wel besparen op je energierekening. Ook kun je subsidie terugkrijgen, over het bedrag wat je aan verduurzaming hebt besteed.

Wanneer je je woning wilt verduurzamen, dan kun je in plaats van een hypotheek, ook een Energiebespaarlening afsluiten. Dit kun je doen bij het Warmtefonds. Wanneer jouw verzamelinkomen niet hoger is dan € 60.000, dan hoef je voor die Energiebespaarlening geen rente (0%) te betalen.

Om jouw verzamelinkomen te bepalen, kun je hiervoor het beste een ‘inkomensverklaring IB60’ downloaden, via de website van de Belastingdienst.

Rente en kosten Energiebespaarlening

Aan het afsluiten van een Energiebespaarlening, zijn geen kosten verbonden. Je hoeft dus niet naar een notaris, of je huis laten taxeren. Ook betaal je geen advies- en afsluitkosten, zoals dat bij een hypotheek wel het geval is.

Kom je niet in aanmerking voor een renteloze lening? Dan is de rente afhankelijk van de looptijd van de lening. Die varieert van 7 tot 20 jaar, en is ook afhankelijk van het bedrag wat je uiteindelijk leent. De rente is misschien iets hoger dan de hypotheekrente op dit moment. Omdat de looptijd van de Energiebespaarlening echter korter is, dan de looptijd van een hypotheek, kan de Energiebespaarlening uiteindelijk wel goedkoper zijn. Vooral omdat je er dus geen afsluitkosten voor betaalt.

Overige kenmerken Energiebespaarlening

Om een Energiebespaarlening af te kunnen sluiten, moet je een eigen huis hebben. Deze lening is dus niet voor huurders bedoelt.

Een Energiebespaarlening wordt door het Warmtefonds bij het BKR aangemeld. Dit omdat het geen hypotheek, maar wel een lening is. Zolang jij maandelijks netjes de lasten van deze lening blijft betalen, is er niets aan de hand. Omdat je de lening besteedt aan de verduurzaming van je eigen huis, is de rente ervan fiscaal aftrekbaar. Vanuit je jaarlijkse belastingaangifte, krijg je dus een gedeelte van de door jou betaalde rente terug.

Sommige verduurzamingsleningen hanteren ook een maximumleeftijd. Wanneer je bijvoorbeeld ouder bent dan 75 jaar, dan kun je zo’n lening niet afsluiten. Deze leeftijdseis geldt niet voor de Energiebespaarlening van het Warmtefonds.

Laat je adviseren!

Welke lening voor jou het beste is, hangt af van jouw financiële situatie, en van jouw wensen. Ga hierover vooral in gesprek met jouw financieel of hypotheekadviseur, zodat je uiteindelijk de meest geschikte lening afsluit.Sint 2023Sint 2023

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.