Gesprek stel hypotheekadviseur

Dit zijn de nieuwe hypotheekregels vanaf 2024

Leestijd: ca. 3 minuten

Ondanks onze demissionaire regering, hebben zij toch enkele nieuwe hypotheekregels voor 2024 opgesteld. Dit gaat nog wel om een advies; het is dus nog niet zeker of deze regels over een half jaar echt zullen gaan gelden. Echter hebben we eerder al kunnen zien, dat deze voorgestelde regels altijd nog zijn ingegaan. Om jullie alvast voor te bereiden op deze (eventuele) nieuwe hypotheekregels, vertel ik je er graag meer over in deze nieuwe blog.

Méér lenen voor alleenstaanden

Heb je geen partner, en bedraagt jouw bruto jaarinkomen meer dan € 26.000? Dan kun je in 2024 maximaal € 16.000 extra lenen.

Je studieschuld telt nog steeds mee, maar wel minder streng

Dit is een wijziging die de laatste jaren telkens is doorgevoerd. De lasten van een studieschuld bij DUO worden steeds minder streng meegenomen bij een hypotheekaanvraag. Vanaf 2024 gaat er voor het meenemen van jouw DUO-lasten opnieuw wat veranderen.

Er wordt eigenlijk niet meer gekeken naar de oorspronkelijke hoogte van jouw studieschuld. Vanaf 2024 wordt er vooral gekeken naar het bedrag wat jij maandelijks aan ome DUO betaalt. Afhankelijk van de hoogte van jouw hypotheekrente, wordt deze maandlast met een bepaalde factor vermenigvuldigd. Gerekend met de huidige hypotheekrentes, wordt die maandlast met 1,25 of 1,30 vermenigvuldigd.

Stel dat jij maandelijks € 50 aan DUO betaalt, en er in jouw situatie sprake is van een factor van 1,30. Uit een hypotheekberekening komt naar voren dat jij maandelijks maximaal 1.000 euro aan hypotheeklasten mag hebben. Daar wordt dan dus nog de DUO-last van af gehaald: 50 euro x 1,30 = € 65. Dat betekent dus dat jij per maand maximaal € 935 aan je hypotheek mag betalen.

Deze nieuwe rekenmethode is van toepassing wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, voor de aankoop van een eigen woning. Ga je bijvoorbeeld je bestaande hypotheek verhogen om er een auto van te kopen, dan kan er een andere rekenmethode gelden. Dit is dan vooral afhankelijk van de regels van jouw bank of hypotheekverstrekker.

Energielabel bij een aangekochte woning

Dit is een belangrijke wijziging! Koop je een nieuwe woning? Dan kijkt de bank ook naar het energielabel van die woning. Hoe hoger dat energielabel, des te meer jij kunt lenen. Een woning met een hoger label, heeft vaak een lager energieverbruik. Bij zo’n woning hoef jij dus maandelijks minder energielasten te betalen. Des te meer geld houd je dus over, om aan je hypotheeklast te kunnen besteden.

Bij een woning met energielabel E of lager, kun je niets extra lenen. Bij label C of D is dat al € 5.000, en bij label A of B € 10.000. Koop je een woning met energielabel A+ tot en met A+++? Dan kun je € 20.000 extra hypotheek krijgen. Deze energielabels zie je vaak bij nieuwbouwwoningen.

Méér lenen bij energiebesparende voorzieningen

Ga jij een nieuwe hypotheek afsluiten om je woning te verduurzamen? Ook dan zou je extra kunnen lenen. Daarbij wordt dan ook weer naar het (nieuwe) energielabel gekeken.

Heeft jouw woning geen energielabel? Dan kun je alsnog € 10.000 extra lenen, voor de verduurzaming ervan. Bij een label E, F of G gaat het om een extra bedrag van maar liefst € 20.000. En bij label C of D is dat € 15.000 extra. Bij een woning met energielabel B tot en met A+++ kun je € 10.000 extra lenen. Je ziet dus dat hoe hoger het energielabel is, hoe minder je extra kunt lenen. Hoe hoger je energielabel, des te minder heb je namelijk nodig om je huis verder te verduurzamen.

Méér of minder lenen in 2024

Zoals elk jaar, worden de zogeheten financieringslastpercentages aangepast. Met andere woorden: hoeveel procent van jouw inkomen, mag je besteden aan hypotheeklasten? Zo kan het zijn dat jij in 2023 met hetzelfde salaris méér kunt lenen, dan in 2024. Of andersom natuurlijk. Daarom kan het voor jou gunstiger zijn om dit jaar nog een hypotheek af te sluiten, of om nog even tot het nieuwe jaar te wachten.

Wanneer deze regels definitief zullen ingaan, of wanneer er hieraan nog iets verandert, dan hoor je dat natuurlijk meteen van me (via een nieuwe blog of post).

ReizenReizen

3 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.