amsterdam stad grachten

Kun je huurinkomsten meenemen bij een hypotheekaanvraag?

Leestijd: ca. 4 minuten

Ondanks dat steeds meer huurwoningen verkocht worden, zijn er ook genoeg mensen die nog wel een huurwoning in hun bezit hebben. Of die zelfs een kamer verhuren via AirBnB. En die hieruit huurinkomsten ontvangen. Inkomsten zijn inkomsten, zou je zeggen. Zou je die huuropbrengsten dan ook kunnen meenemen bij een hypotheekaanvraag? In deze blog geef ik je daar graag wat meer uitleg over.

Soorten huurinkomsten

Ik geef je eerst een opsomming van welke soort huurinkomsten je in de praktijk tegen kunt komen. Daarbij kun je denken aan:

1. Verhuur van een tweede woning
De meest ‘simpele’ huurinkomsten. Althans, voor een bank of hypotheekverstrekker (of hypotheekadviseur). Dit soort huurinkomsten zijn het gemakkelijkst mee te nemen bij een hypotheekaanvraag.

Let wel: deze inkomsten tellen vaak niet volledig mee, bij een hypotheekaanvraag. Vaak wordt er met zo’n 70% van de totale huurinkomsten gerekend. De bank houdt namelijk een ‘afslag’ achter de hand, omdat je als huurbaas eigenlijk een deel van de huuropbrengst moet reserveren. Voor bijvoorbeeld onderhoud van het verhuurde pand. Of er wordt rekening gehouden met het risico, dat de verhuurde woning wel eens een keertje (bijvoorbeeld voor een maand) leeg kan staan.

2. Verhuur van een deel van je eigen woning
Hierbij denk je al gauw aan kamerverhuur. Bijvoorbeeld aan een student of een expat. De mogelijkheden om dit soort huurinkomsten mee te nemen, zijn vaak beperkter, dan welke hierboven staan beschreven. Er zijn maar een paar hypotheekverstrekkers, die dit soort inkomsten meenemen bij een hypotheekaanvraag.

Sterker nog: wanneer je nog een hypotheek op je eigen woning hebt zitten, en een deel van je woning wilt gaan verhuren, moet je officieel toestemming van je bank hebben hiervoor.

3. Tijdelijke verhuur (bijvoorbeeld AirBnB, of verhuur van een vakantiewoning)
Dit soort huuropbrengsten vallen in een grijs gebied. Ook hierbij zijn er niet veel banken en hypotheekverstrekkers, die dit soort huurinkomsten meenemen. Er zijn wellicht wat uitzonderingen: als jij kunt aantonen dat je bijvoorbeeld al jarenlang via AirBnB huurinkomsten ontvangt, dan zijn er een paar partijen die dit als een bestendig inkomen kunnen meenemen.

Huuropbrengsten als extra inkomen

Ja, het is mogelijk om huurinkomsten (onder bepaalde voorwaarden) mee te kunnen nemen bij een hypotheekaanvraag. Banken en hypotheekverstrekkers willen ook over dit soort inkomsten graag vooraf zekerheid zien.

Wanneer er nog een hypotheek op het verhuurde pand zit, moet je toestemming voor verhuur vanuit de hypotheekverstrekker hebben. Banken vragen of jij die toestemming kunt bewijzen. Kun je dat niet? Dan bestaat de kans dat de huuropbrengsten niet meetellen bij een hypotheekaanvraag. Wanneer er een verhuurhypotheek op de verhuurde woning rust, heb je zo’n toestemming al ontvangen. Hier lees je meer over zo’n verhuurhypotheek.

Wat willen hypotheekverstrekkers zien?

Naast de toestemming voor verhuur, willen banken en verstrekkers graag ook nog wat andere documenten (bewijzen) zien. Zodat zij zekerheid hebben over hoe veel huurinkomsten je nu daadwerkelijk ontvangt, en hoe lang je dat al doet.

Denk daarbij aan documenten zoals:

1. Een door jou en de huurders ondertekende huurovereenkomst;

2. Bankafschriften waaruit de bijschrijving van de huur blijkt, en waarop de eventuele lasten van de verhuurhypotheek vermeld staan;

3. In sommige gevallen vraagt de bank ook om een taxatierapport van de verhuurde woning; hoeveel is deze waard, en is het pand verder goed onderhouden?

Maatwerk blijft de norm

Huurinkomsten kunnen dus meegenomen worden bij een hypotheekaanvraag, maar niet elk vorm van huurinkomen telt mee. Ga er dus niet zomaar vanuit dat wanneer jij huurinkomen ontvangt, dit automatisch meetelt als je een hypotheek gaat aanvragen.

Laat je, wanneer je huurinkomsten wilt meenemen bij een hypotheekaanvraag, vooraf goed adviseren door een bank of (onafhankelijke) hypotheekadviseur.

TuinTuin

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.