Starter verhuizen huizenmarkt hypotheek afsluiten

Zo sluit je als alleenstaande starter toch een hypotheek af!

Leestijd: ca. 4 minuten

Ik berichtte het al in mijn allereerste blog (lees ‘m hier): voordat je op huizenjacht gaat, kun je beter eerst een partner gaan zoeken. Dit schreef ik 3 jaar geleden, kun je nagaan hoe goed het ondertussen met de huizenmarkt is gegaan… Maar, niet getreurd beste alleenstaande starters! Desondanks zijn er nog steeds mogelijkheden om in je uppie een hypotheek af te sluiten. Welke dat zijn, lees je in deze blog.

Hypotheekmogelijkheden voor alleenstaanden

Onlangs verscheen in de media dat je als alleenstaande (je hoeft niet per se een starter te zijn) een hypotheek van € 171.000 kun afsluiten. Prima, zal je dan denken. Dan zoek je toch een woning in die prijsklasse? En laat dat nu net het probleem zijn. Die zijn er (op dit moment) niet! Of heel weinig, in elk geval. En als ze er al zijn, dan zijn ze ook zo verkocht. Boven de vraagprijs, dat dan ook nog eens.

Moet je dan als happy single maar braaf gaan wachten, totdat de hypotheekrente of huizenprijzen (jouw boosdoeners) gaan zakken? Niet per se; denk gerust eens aan een van onderstaande mogelijkheden.

SvN Starterslening

Sinds kort kun je bij veel gemeentes weer aankloppen voor de zogeheten Starterslening. Hiermee kun je zo’n 20.000 tot soms wel 35.000 euro extra lenen. Dit leen je dan, bovenop de hypotheek die je bij een bank of hypotheek afsluit. Je sluit in dat geval dus twee hypotheken, bij twee verschillende instanties (bank en gemeente), af. Op de website van het SvN kun je zien of jouw gemeente (waar jij een huis wilt gaan kopen) jou ook een Starterslening kan verstrekken, en tegen welke voorwaarden.

Even in het kort: de naam zegt het eigenlijk al. Deze lening is bedoeld om starters op de woningmarkt een duwtje in de goede richting te geven. Omdat je inkomen waarschijnlijk nog zal stijgen, betaal je voor de Starterslening de eerste 3 jaar niets. Daarna gaat het SvN je inkomen toetsen, en wordt er bekeken of je rente en aflossing kunt dragen. Zo ja: dan ga je dit dus ook betalen. Hoeveel dit is, weet je al zodra je de Starterslening aanvraagt. Dit zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

De familiebank

Ik schreef er eerder al een blog over: de familiebank. Ook dit is een logisch begrip: jouw familie speelt voor bank, omdat je bijvoorbeeld bij een gewone bank of verstrekker niet genoeg kunt lenen. Je hoeft er overigens geen familie voor te zijn; een ‘familiehypotheek’ bij je buurman afsluiten, kan ook.

Vooral wanneer je best wat spaargeld hebt, kan het verstrekken van een familiehypotheek best gunstig zijn. Zeker wanneer je je geld uitleent tegen de huidige marktrente; deze ligt momenteel op zo’n 3,5 tot 4 procent. Lang geleden dat de spaarrente ook op dit niveau lag.

Als jouw inkomen nog niet voldoende is voor de hypotheek die jij nodig hebt, dan kan een familiehypotheek een goede uitkomst zijn. Ook wanneer je bijvoorbeeld door andere omstandigheden niets, of niet genoeg, kan lenen. Denk hierbij aan het hebben van een studieschuld, of zelfs aan een BKR-codering.

Schenken

Hoogstwaarschijnlijk gaat het stoppen, maar dit jaar bestaat het nog: de jubelton. Je mag hierbij (wanneer je jonger bent dan 40 jaar) eenmalig zo’n 106.000 euro belastingvrij geschonken krijgen. Je dient deze schenking dan wel te besteden aan de aankoop of verbouwing van een eigen huis. Of als aflossing op een bestaande hypotheek.

Met zo’n schenking, komt het kopen van een huis ineens een stuk dichterbij. Het bedrag wat je tekort komt aan hypotheek, kun je dus geschonken krijgen. Deze schenking hoeft overigens niet eens van je ouders afkomstig te zijn, wat vaak wordt gedacht. Zolang je jonger bent dan 40 jaar, kun je bijvoorbeeld ook van overige familieleden, vrienden of kennissen een belastingvrije schenking ontvangen.

Overwaarde

Mochten je ouders overwaarde hebben, kijk ze dan eens lief aan. Ze zouden deze namelijk kunnen opnemen, en aan jou kunnen ‘door lenen’. Ook daar schreef ik al eens een blog over, welke je hier kunt teruglezen.

Kortom: als alleenstaande starter op de woningmarkt, hoef je de Funda-app nog niet van je telefoon te verwijderen. Er zijn gelukkig nog best wat mogelijkheden voor jou, om een woning te kunnen kopen. En om de hiervoor benodigde hypotheek af te sluiten. Raadpleeg gerust eens een hypotheekadviseur, om jouw mogelijkheden te bespreken! Of je stuurt mij een berichtje, dat mag natuurlijk ook.

We Mogen Weer 2022We Mogen Weer 2022

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.