Verliefd stel

Op jezelf? Zoek eerst maar een vriend(in)!

Leestijd: ca. 3 minuten

Dat de woningmarkt momenteel ‘booming business’ is, weten we inmiddels wel. Woningen worden maar al te vaak boven de (steeds maar stijgende) vraagprijs verkocht, en zonder aankoopmakelaar kun je een nieuwe woning gerust op je buik schrijven.

De doelgroep die door deze drukte het hardst getroffen wordt, is de starter. Juist diegenen die enkele jaren geleden de door de crisis getroffen huizenmarkt weer op gang moesten brengen, krijgen nu het deksel op hun neus.

Waar de doorstromers (mensen die reeds een eigen woning hebben en naar een nieuwe woning verhuizen) kunnen profiteren van hun overwaarde, moet de starter het hebben van zijn spaargeld. Welk spaargeld?! Je bedoelt het geld wat je overhield na het betalen van de huur van je studentenkamer, wat vervolgens van donderdag tot en met zondag werd opgemaakt in de dichtstbijzijnde kroeg? Juist, dat spaargeld!

Dit spaargeld is tegenwoordig zowat verplicht, om de kosten koper van een woning te kunnen betalen. Denk aan zaken als notariskosten, overdrachtsbelasting, hypotheekadvieskosten, etc. Waar je deze kosten voorheen nog kon ‘mee lenen’ in je hypotheek, dien je deze voortaan zelf te betalen. Je hypotheek mag namelijk nooit hoger zijn dan de waarde van je woning. Bijvoorbeeld: je koopt een woning voor € 200.000,- en de kosten koper bedragen € 10.000,-. Je hebt dan € 210.000,- nodig, maar krijgt van de bank ‘slechts’ € 200.000,-. De kosten koper komen dus voor jouw rekening.

Stel dat je de verdiensten van je bijbaantje wel braaf op je spaarrekening hebt gezet. Vervolgens ga je vol goede moed en je eerste loonstrook naar de hypotheekadviseur. Je krijgt te horen dat je zo’n € 175.000,- kunt lenen. Maar: even checken of je geen studieschuld hebt. Jep, daar is ie! Een lening bij DUO van € 15.000,-. Zeg maar dag tegen die hypotheek van € 175.000,- en omarm het feit dat je nog maar zo’n € 150.000,- kunt lenen. Oh ja, zet daarna ook maar een streep door je verhuisplannen, want die hypotheek en nieuwe woning komen er zo nooit.

De Rabobank berichtte het onlangs nog: de starter komt een ton tekort voor de aankoop van zijn eerste woning. De torenhoge huizenprijzen en een eventuele studieschuld gooien de deur voor de alleenstaande starter dicht.

Ben je echter met zijn tweeën? Dan staat de deur voor een eerste woning toch op een kier. Ter vergelijking: een alleenstaande met een bruto jaarinkomen van € 35.000,- kan ongeveer € 155.000,- lenen. Gezien de huidige huizenprijzen kun je die eigen woning dan vergeten. Heb je echter een partner met een bruto jaarinkomen van bijvoorbeeld € 25.000,-? Dan zou je zo’n € 284.000,- kunnen lenen. Heeft er nog iemand verhuisdozen?!

Mijn advies wanneer je dit jaar op huizenjacht wilt gaan: los eerst je (studie)schuld af, en start met sparen! Als je dit gedaan hebt, mag je gerust gaan swipen op Tinder, om die toekomstige huisgenoot te zoeken. Trouwens, nog een tip voor de makers van Tinder: wanneer er een match ontstaat, sluis de tortelduifjes dan meteen door naar Funda. Thank me later 😉

Een reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.