bananen supermarkt

Tips voor goedkopere boodschappen

Leestijd: ca. 3 minuten

Tijdens een poll op Instagram, gaven mijn volgers aan graag meer bespaartips te willen ontvangen. Onder het motto van ‘u vraagt, wij draaien’, geef ik jullie hierbij graag wat tips voor goedkopere boodschappen.

Huishoudelijke mededeling

Vooraf nog even het volgende: in deze blog ga ik je niet vertellen dat je per se naar een bepaalde supermarkt moet gaan, of alleen producten van het huismerk moet kopen. Zo slim zijn jullie vast zelf wel. Ik geef je veel liever tips over hoe je onderaan de kassabon een zo laag mogelijk bedrag kunt krijgen.

Koop groot in; kijk naar de prijs per kilo

Verpakkingen van jouw boodschappen kosten geld. Of er nu 500 gram of een kilo in jouw (plastic, kan dat nog?) verpakking zit, maakt daarbij niet uit. Voordat je een artikel uit het schap trekt, kijk dan onderaan op het prijskaartje naar de prijs per kilo. Ga vervolgens voor jezelf na, of het erg is dat je wat meer van dat bepaalde artikel in huis hebt. Zo niet: kies dan vooral voor de laagste prijs per kilo.

Een voorbeeld van mijzelf: ik eet elke dag kwark. Een bak van 500 gram, kost nu € 0,99. Een bak van 1 kilo echter € 1,89. Koop je 2 bakken van 500 gram, dan bespaar je met zo’n kilobak € 0,09. Geen wereld van verschil natuurlijk, maar als je dit met al je boodschappen doet, dan kan jouw besparing snel oplopen.

Maak gebruik van je vriezer

Voortbordurend op die prijs per kilo: als je dan wat groter inkoopt, maak dan ook gebruik van je vriezer. Boodschappen zoals vlees, kruiden, brood en soep kun je prima voor een paar maanden invriezen.

Heb je wat eten over, omdat je te groot hebt ingekocht: in de vriezer ermee! Als je dan een keer geen tijd of zin hebt om te koken, dan haal je je bevroren prakkie uit de vriezer.

Tijd = geld

Misschien niet echt een bespaartip voor je boodschappen. Maar wel een tip die jou meer tijd kan bezorgen.

Maak voor jezelf de afweging, of je je boodschappen wel of niet laat bezorgen. Bij bezorgen komen natuurlijk bezorgkosten kijken. Maar in die bespaarde tijd, kun je weer leukere dingen gaan doen, of geld gaan verdienen.

Vind je dat niet (of minder) belangrijk, doe dan gerust zelf je boodschappen. En heb je echt veel tijd en brandstof over? Spit dan gerust alle reclamefolders of supermarkt-apps door, op zoek naar aanbiedingen. Dat is natuurlijk ook weer een discussiepunt: ga je alle supermarkten af, op zoek naar de meest gunstige aanbiedingen? Van winkel naar winkel hoppen kost tijd en benzine; maakt het die aanbieding daardoor wel rendabel?

Koopzegels

Mocht jouw supermarkt koopzegels aanbieden, maak daar dan wat mij betreft gebruik van. Onderaan het kassabonnetje ben je dan wel meer geld kwijt, maar dat meerdere spaar je dan tegen een gunstige rente. Die rente bedraagt vaak zo’n 4 tot 6 procent, en dat krijg je tegenwoordig niet op je spaarrekening. Ik heb hier trouwens eerder al een blog over geschreven, welke je hier kunt teruglezen.

En nog een laatste tip: doe eens boodschappen in Duitsland. Ikzelf woon niet ver van de Duitse grens, en wil nog wel eens oversteken. Maken we er meteen een dagje uit van. Ook daarover heb ik in deze blog al eerder wat geschreven.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.