Stel samen buiten samenlevingscontract samenlevingsovereenkomst

Is een samenlevingscontract nodig als je een hypotheek gaat afsluiten?

Leestijd: ca. 4 minuten

Dit keer weer een blog uit de categorie ‘veelgestelde hypotheekvragen’. Vaak sluit je een hypotheek samen met iemand anders af. Dat is dan ook vaak diegene met wie je samenwoont, of gaat samenwonen. Als je in je nieuwe koophuis gaat samenwonen en je bent niet getrouwd, moet je dan per se een samenlevingscontract hebben? In deze blog geef ik je daarop graag een antwoord.

Een hypotheek afsluiten kan met iedereen

Als je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, dan maakt het voor de bank eigenlijk niet uit, met wie je dat doet. Of dat nu je partner, een broer of zus, je vader of moeder of zelfs de melkboer (bestaan die nog?) is; dat hoeft geen probleem te zijn. De enige voorwaarde die de bank stelt, is dat jullie (met wie je dus ook een hypotheek afsluit) wel samen in dat nieuwe huis gaan wonen. En dus ook allebei op dat adres ingeschreven zullen staan. Er zijn hierop enkele uitzonderingen, maar ga er maar vanuit, dat de bank dit verplicht zal stellen.

Samenlevingscontract; nodig of niet?

Voor de bank of hypotheekverstrekker is het niet verplicht, om een samenlevingscontract op te stellen. Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, dan zullen zij hier dus niet om gaan vragen.

Voor de bank hoef je verder ook niet getrouwd te zijn, om een hypotheek te kunnen krijgen. Kortom: over jouw of jullie afspraken over bijvoorbeeld samenwonen of trouwen, hoef je aan de bank niets te laten zien.

Samenlevingscontract; wel belangrijk!

Een samenlevingscontract is echter wel aan te raden, wanneer je samen met je partner een huis gaat kopen en hierin gaat samenwonen.

Zo’n contract wordt ook wel eens een ‘niet-meer-samenlevingscontract’  genoemd. Er worden hierin namelijk afspraken gemaakt, over minder leuke situaties. Denk daarbij aan bijvoorbeeld overlijden, of uit elkaar gaan. Je kunt er ook andere afspraken in vastleggen, die horen bij de aankoop van een nieuwe woning. Bijvoorbeeld wanneer jij méér eigen geld hebt ingelegd bij de aankoop, dan jouw partner.

De consequenties wanneer je geen samenlevingscontract hebt opgesteld

Nogmaals, voor de bank of hypotheekverstrekker is het maken een samenlevingsovereenkomst niet verplicht. Ik zou het je wel aanraden, voordat je met iemand gaat samenwonen. En vooral wanneer je met diegene samen een huis koopt. Voor huurders geldt eigenlijk hetzelfde, maar bij het kopen van een woning horen vaak nog meer regels en afspraken, die je maar beter vast kunt leggen.

Stel dat je met je partner een huis koopt en gaat samenwonen, maar verder niets afspreekt of vastlegt. Dus ook geen samenlevingscontract laat opmaken. Eén van jullie komt een tijdje later te overlijden. Jullie huis is inmiddels € 400.000 waard, en er zit nog een hypotheek op van € 300.000. Een overwaarde van € 100.000 dus; € 50.000 voor jou, en € 50.000 behoort tot de erfenis van jouw overleden partner. Als jullie verder niets hebben vastgelegd, heb jij geen recht op de erfenis van jouw overleden partner. En dus ook niet op die overwaarde van € 50.000.

De nabestaanden van jouw overleden partner (bijvoorbeeld de ouders of broers en zussen), zouden graag hun erfenis tegemoet willen zien. Maar: die zit ‘in de stenen’. Die overwaarde kun je alleen beschikbaar krijgen, wanneer je het huis verkoopt. En dat wil jij misschien liever niet; jij wil hier blijven wonen. De nabestaanden eisen dat je het huis gaat verkopen, maar jij hebt hier dus geen zin in. Je leest het al: in zo’n situatie kun je een enorm ‘getouwtrek’ krijgen, waarop je waarschijnlijk niet zit te wachten.

Je kunt in je samenlevingscontract laten vastleggen dat jij in deze situatie in het huis mag blijven wonen. Zonder dat je de overwaarde dan voor de helft aan de nabestaanden moet vergoeden.

Ga eens naar de notaris (of niet?)

Je mag onderling een samenlevingscontract opstellen. Je bent niet verplicht om hiervoor naar de notaris te gaan. Maar: dat is wel raadzaam. Een notaris weet vaak nog beter waar je op moet letten, als je zo’n contract gaat afsluiten.

Zo’n samenlevingscontract via de notaris kost je dan wel wat (ik schat zo’n 400 tot 1.000 euro), maar het voorkomt (tien)duizenden euro’s aan gedoe. Pak het voorbeeld van net er nog maar eens bij…

WonenWonen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.