nieuwbouw skyline

Prinsjesdag 2023: dit verandert er op het gebied van hypotheken

Leestijd: ca. 4 minuten

Zo’n anderhalve week geleden was het weer Prinsjesdag. Op die dag heeft onze (demissionaire) regering haar financiële plannen bekend gemaakt voor het komende jaar. Daartoe behoren ook de plannen op het gebied van hypotheken; wat verandert er hiervoor allemaal in 2024? In deze blog vertel ik je daar graag meer over. En wil je weten wat er het komende jaar nog meer in jouw portemonnee zal veranderen? Dat lees je in mijn volgende blog😉

Algemene plannen voor de huizenmarkt

Om deze blog rustig te beginnen: eerst even wat algemene plannen. Net zoals vorig jaar, maakt onze regering ook in 2024 extra geld vrij voor woningbouw. Er is in Nederland nog steeds sprake van een huizentekort. Dit komt mede omdat er nog te weinig huizen bijgebouwd worden.

Mensen die interesse hebben in een nieuwbouwwoning, haken hiervoor af: er zijn te weinig nieuwbouwplannen. En als die er wel zijn, dan zijn de kosten daarvan vaak te hoog of onbetaalbaar. Het gevolg: deze ‘nieuwbouwers’ gaan voortaan een huis zoeken op de bestaande huizenmarkt. En dat zorgt er dan weer voor, dat er voor één woning soms wel 30 geïnteresseerden zijn. Het gevolg daarvan is dat er dan op zo’n bestaande woning, ondanks de hogere hypotheekrente van nu, overboden wordt. Dit kan dan nog steeds voor hogere huizenprijzen zorgen.

Om de nieuwbouw te stimuleren, was er hiervoor al 250 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daar komt nog eens 50 miljoen euro extra bij. En vanuit een ander ‘potje’ komt er 300 miljoen euro (alsof het niks is, maar het is nodig!) bij. Enkele honderden miljoenen dus, laten we hopen dat dat genoeg is.

Méér lenen voor singles

Ben je alleenstaand? Dan kun je vanaf komend jaar een hogere hypotheek krijgen. Wanneer jouw bruto jaarinkomen minstens € 26.000 bedraagt, kun je € 16.000 méér lenen.

Nog even snel schenken!

Tot en met 2022 kon je je kind (of een derde) nog zo’n € 100.000 belastingvrij schenken, voor de aankoop van een eigen woning. En had je bijvoorbeeld in 2022 hiervoor € 60.000 geschonken, dan mocht je dit bedrag in 2023 nog aanvullen tot het maximaal vrijgestelde bedrag. Die vrijstelling van zo’n € 100.000 werd ook wel de ‘jubelton’ genoemd. Als je in 2023 nog niet eerder die jubelton had ontvangen, dan mocht je ruim 28.000 euro belastingvrij geschonken krijgen.

Mensen die zo’n schenking ontvingen, konden gemakkelijker aan een woning komen. Je zag dan vaak dat deze mensen ook sneller een hoger bod op een woning uitbrachten (overbieden). Om voor gelijke kansen op de bestaande huizenmarkt te zorgen, wordt deze verhoogde schenkingsvrijstelling in 2024 afgeschaft. Ik verwacht hierdoor dat er in december van dit jaar nog flink wat (belastingvrije) schenkingen gedaan zullen worden.

Een hogere vrijstelling voor starters

Wanneer je jonger bent dan 35 jaar en in 2023 een woning koopt voor maximaal € 440.000, dan kan het zijn dat je geen overdrachtsbelasting (2%) hoeft te betalen. Hiermee bespaar je dan zo’n 8.000 tot 9.000 euro.

Deze startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting blijft ook in 2024 bestaan, maar geldt dan voor een hoger bedrag. Je komt in het nieuwe jaar voor deze vrijstelling in aanmerking, wanneer je een woning koopt voor maximaal € 510.000.

Wil je méér lezen over deze vrijstelling? Dat kan in deze eerdere geschreven blog.

Méér lenen ondanks een studieschuld

Zoals ik in deze eerdere blog al aangaf, kun je met een studieschuld nog steeds een hypotheek afsluiten. En jouw kansen op een hypotheek worden groter, ondanks dat je maandelijks nog aan ‘ome DUO’ moet betalen.

Jouw studieschuld telt namelijk steeds minder zwaar mee, bij een hypotheekaanvraag.

Nog niet alles is bekend

Nog niet alle nieuwtjes op het gebied van hypotheekregels voor 2024 zijn bekend. Zo wacht ik bijvoorbeeld nog op de nieuwe NHG-grens voor het komende jaar: wat mag de maximale koopprijs van een huis zijn, om hiervoor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) af te kunnen sluiten?

Daarnaast is het ook nog wachten op de hypotheekinkomensregels: wanneer kun jij (met hetzelfde inkomen) het meeste lenen; in 2023, of in 2024?

Zodra deze regels bekend zijn, vind je dit terug in een nieuwe blog.

Mode 2023Mode 2023

Een reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.