strand vakantie

Ben je verplicht om een reisverzekering af te sluiten?

Leestijd: ca. 3 minuten

De vakantietijd is weer aangebroken. De komende weken stappen we massaal in onze auto of in het vliegtuig, om richting Zuid-Europa of andere zonnige oorden te vertrekken. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus in het buitenland kun je ook schade oplopen. Door jouw eigen schuld, of die van een ander. Ben je eigenlijk verplicht om een reisverzekering af te sluiten?

Dekking reisverzekering

Een reisverzekering kan de schade vergoeden die je oploopt tijdens je vakantie, of beter gezegd: je reis. Daaronder vallen eigenlijk alle geboekte uitjes, dus bijvoorbeeld ook een weekendje weg in Nederland.

Zo kun je via deze verzekering je schade vergoed krijgen die je oploopt doordat je bagage kwijt raakt of als deze gestolen wordt. Of dat je in het buitenland naar het ziekenhuis moet gaan, en daarvoor medische kosten moet betalen.

Medische kosten tijdens je vakantie

Nog even over die medische kosten: wist je dat je je eigen risico vanuit je reisverzekering vergoed kunt krijgen, wanneer je een geboekte reis in Nederland maakt? Stel dat je in Nederland tijdens een weekendje weg gaat fietsen en ten val komt. Met je gebroken sleutelbeen in een mitella verlaat je het ziekenhuis. Een paar weken later valt er een factuur op je mat: € 385 betalen vanuit het eigen risico van je zorgverzekering. Bij sommige verzekeraars kun je dit dan vergoed krijgen.

Check altijd ook even in hoeverre jouw zorgverzekering medische onkosten in het buitenland al dekt. Op je zorgverzekering kun je hiervoor namelijk al dekking hebben. Een medische dekking op je reisverzekering is daarom niet per se benodigd.

Reisverzekering afsluiten; verplicht of niet?

Een reisverzekering is geen verplichte verzekering. Je mag er dus zelf voor kiezen, of je zo’n verzekering afsluit. Ik hoor mijn klanten soms zeggen: “ik heb zo’n verzekering niet nodig, de bagage die ik op vakantie meeneem, is niet veel waard. Mocht het gestolen worden of kwijt raken; jammer dan.” Je krijgt verder ook geen boete of iets dergelijks, wanneer je geen reisverzekering hebt afgesloten.

Een reisverzekering dekt echter veel meer dan alleen schade aan je (kapotte of gestolen) bagage. Ik vind vooral de medische dekking, en de ontzorging daaromheen, erg belangrijk bij een reisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan het terugvervoeren van je auto naar je huis (in Nederland). En niet alleen je auto, maar wat dacht je van de rest van je vakantiegezelschap; hoe komen die naar huis als jij niet meer terug kunt rijden?

Zoals je al hebt kunnen lezen, kan een reisverzekering de medische onkosten vergoeden wanneer je in het buitenland in het ziekenhuis komt te liggen. Je zorgverzekering vergoedt deze kosten vaak ook, maar dan maar tot een bepaalde hoogte. Wat als de medische kosten nu hoger uitvallen, dan wat jouw zorgverzekering dekt? Je raadt het al: dan kun je de rest zelf bijbetalen. Soms hoor je zelfs enkele horrorverhalen: mensen mogen het land of het ziekenhuis niet uit, voordat ze het totale schadebedrag betaald hebben.

Kosten en verdere mogelijkheden reisverzekering

Een reisverzekering met de zogeheten Europadekking (je heb dan dus dekking in dit gebied, inclusief de enkele niet-Europese landen zoals bijvoorbeeld Egypte of Marokko), kost ongeveer tussen de 6 en 10 euro per maand. Voor je hele gezin in dit geval. Met een Werelddekking betaal je maandelijks zo’n 7 tot 12 euro. Voor één persoon kost een doorlopende reisverzekering een paar euro per maand.

Je kun je reisverzekering uitbreiden met bijvoorbeeld een annuleringsverzekering. Wanneer je door sommige oorzaken niet op vakantie kunt gaan, of al op vakantie bent en deze halverwege eindigt, kun je je reiskosten vergoed krijgen.

Ook kun je kiezen voor een pechhulp-dekking. Die vergoed dan de onkosten wanneer je autopech in het buitenland hebt. Soms heb je hiervoor al dekking, omdat je bijvoorbeeld lid bent van de ANWB, of omdat dit is meeverzekerd op je autoverzekering. Bekijk dus goed of je deze dekking nodig hebt.

Op sommige reisverzekeringen is de dekking voor sporten (zoals skiën of duiken) niet standaard meeverzekerd; ook belangrijk om dit na te kijken!

Of je nu per se een reisverzekering moet afsluiten of niet, dit artikel geeft aan dat zo’n verzekering best belangrijk kan zijn.

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.