Vriendenhypotheek

Met vrienden een huis kopen; kan dat?

Leestijd: ca. 3 minuten

Met die ontplofte huizenmarkt van tegenwoordig, zijn steeds meer (vooral alleenstaande) mensen op zoek naar mogelijkheden om toch een woning te kunnen kopen. Om zo sterk mogelijk in je schoenen te staan als je op huizenjacht gaat, moet je haast wel een partner hebben. Met een inkomen uiteraard. Ook daar schreef ik al eens een blog over, welke je hier kunt teruglezen.

Tijden veranderen, woonwensen ook

Het ‘standaardkoppel’ (man-vrouw, man-man of vrouw-vrouw) wat tegenwoordig een huis koopt, is niet altijd meer vanzelfsprekend. Zo heb je in Nederland steeds meer eenoudergezinnen, en blijven mensen ook steeds langer single. Hun zicht op een eigen koophuis wordt door de overspannen huizenmarkt echter een stuk kleiner.

Nu hoef je als alleenstaande niet per se met je handen in het haar gaan zitten, wanneer je voor de zoveelste keer bent overboden. Als je überhaupt al in aanmerking komt voor een hypotheek, op basis van jouw eigen inkomen.

De redding is nabij

Nu is er in Nederland een enkele (grote, bekende) hypotheekverstrekker die het toestaat wanneer jij met familie of vrienden een woning koopt. Sowieso zijn er meerdere partijen die een zogeheten ‘familiehypotheek’ toestaan. Lees hier mijn eerder geschreven blog over dit onderwerp.

Deze hypotheekverstrekker werkt met je mee, wanneer jij bijvoorbeeld met 2 vrienden een woning wenst te kopen.

Met je vrienden een huis kopen? Kan, maar let dan wel even op!

Deze hypotheekverstrekker denkt in zo’n situatie vrij simpel: je koopt met je drie besties een huis, dus worden ook alle drie jullie inkomens meegeteld. Is dit voldoende om de koopsom te kunnen betalen (misschien moet je nog eigen geld inleggen)? Dan is de hypotheek voor jullie. En nog belangrijker: het huis natuurlijk ook! Het moet dan wel gaan om een en hetzelfde huis. Dat je dit later in drie aparte woongedeeltes splitst zou kunnen, maar ook daarvoor moet je dan wel toestemming hebben van de bank.

Maar wat als een van jullie drieën een succesvolle Tinder-match heeft, en het huis gaat verlaten om te gaan samenwonen? Of wat als iemand werkloos raakt, en daardoor niet meer kan bijdragen aan de betaling van de hypotheek?

Je merkt het al: tijdens de looptijd van jullie vriendenhypotheek kan er best wat gebeuren. Jullie gezamenlijke inkomen kan minder worden, of zelfs wegvallen. Wat dan? Het hele huis maar verkopen, terwijl de andere twee vrienden wel daarin willen blijven wonen? Het is goed om over dit soort situaties afspraken te maken. Als je het echt goed wilt doen, dan laat je deze afspraken vastleggen bij een notaris (hoeft niet per se, maar is wel handig).

Ga eens in gesprek!

Wanneer je op je huizenjacht telkens achter het net vist, is er een oplossing. Als je vrienden hebt die in hetzelfde schuitje zitten, dan zou je eens kunnen overwegen om met zijn allen dezelfde woning te kopen. Dit soort vragen krijg ik bijvoorbeeld vaker van studenten, die nadat ze hun studentenkamer ontgroeid zijn, samen naar een ‘grote-mensenhuis’ willen verhuizen.

Er zijn dus mogelijkheden, maar laat je goed adviseren! Nieuwsgierig geworden? Neem gerust eens contact met me op, ik vertel je er graag meer over!

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.