Verbouwing

Hypotheektip voor je bouwdepot

Leestijd: ca. 3 minuten

Het is weer eens tijd voor een blog uit de categorie: hypotheektips. Deze week gaat het over je bouwdepot. Niet alleen op de huizenmarkt is het een gekte, maar ook in de verbouwingswereld. Steeds vaker hoor ik van mijn klanten dat ze nog even willen wachten met het afsluiten van een verbouwingshypotheek (bouwdepot), omdat de aannemer pas volgend jaar langs kan komen. Waar je dan vooral rekening mee dient te houden, is de geldigheid van je bouwdepot. In deze blog vertel ik je daar graag meer over.

Een bouw-watte?

Ik schreef al eens eerder een blog over het bouwdepot. Daarin vind je algemene info over dit hypotheekproduct. Je kunt deze blog hier teruglezen. Kort gezegd is een bouwdepot een rekening waarop een geldbedrag staat, wat bedoeld is voor jouw verbouwing. Wil je dat geld gebruiken? Dan dien je een verbouwingsfactuur naar je bank of hypotheekverstrekker te sturen. Dit zodat zij kunnen zien dat jij van je geleende geld daadwerkelijk aan het verbouwen bent. Vervolgens wordt die factuur voor je betaald.

Hoe lang is jouw bouwdepot geldig?

Wanneer je een hypotheek afsluit voor een verbouwing, dan staat dat geld een bepaalde tijd tot je beschikking. Hoe lang dat het geval zal zijn, is afhankelijk van de voorwaarden van jouw hypotheekverstrekker. Bij de meeste partijen is een bouwdepot minimaal 1 jaar geldig, wat betekent dat jouw verbouwing binnen een jaar gereed moet zijn. Niet op tijd klaar? Niet getreurd, je kunt je bouwdepot bij veel verstrekkers eenmalig (kosteloos) verlengen, voor bijvoorbeeld een half jaar, of nogmaals met een jaar. Deze verlengingsmogelijkheid is ook weer afhankelijk van de voorwaarden van jouw verstrekker.

Tip van Tim

Voordat jij een extra hypotheek gaat afsluiten voor je verbouwing, vraag dan aan je bank, hypotheekadviseur of -verstrekker na hoe lang je bouwdepot mag lopen. En met welke periode deze daarna eventueel te verlengen is. Wanneer de looptijd van je bouwdepot verstreken is, mag de verstrekker namelijk het resterende bedrag ineens aflossen op je hypotheek. Leuk natuurlijk, zo’n lagere hypotheek. Als je dan echter nog steeds geld nodig hebt, omdat je verbouwing nog niet klaar is, dan moet je opnieuw op bezoek bij je hypotheekadviseur. Met extra kosten als gevolg.

Zit jouw verbouwing er al op, en heb je nog geld overgehouden in je bouwdepot? Laat dit dan aan je bank of hypotheekverstrekker weten. Het resterende bedrag wordt dan vanuit je bouwdepot (vaak boetevrij, vraag dit ook nog na!) afgelost op je bestaande hypotheek. Dit zorgt er dan weer voor dat je maandlast omlaag zal gaan.

Nog een tip (en nog een)!

Heb jij ook een aannemer die pas volgend jaar aan jouw verbouwingsklus kan beginnen? Maar wil je daarnaast wel profiteren van de huidige, lage hypotheekrente? Sluit dan nu alvast je bouwdepot af! Als je zeker weet dat jouw verbouwing binnen een jaar zal starten, en als je ook weet hoe lang deze (ongeveer) zal duren, dan kun je de looptijd van je bouwdepot hierop afstemmen.

En wanneer je dit jaar nog je bouwdepot afsluit, kun je een deel van de kosten hiervan (voor o.a. het taxatierapport, en de advieskosten voor je hypotheekadviseur) volgend jaar al terugkrijgen. Deze kosten zijn namelijk eenmalig fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je ze kunt opgeven bij je jaarlijkse belastingaangifte. Voorzichtig geschat krijg je ongeveer een derde van deze kosten dan terug, vanuit die belastingaangifte.

KlussenKlussen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.