Huizen hypotheeklasten

Kunnen lenen, of willen betalen?

(leestijd: ca. 3 minuten)

Wat is het bedrag dat ik maximaal aan hypotheek zou kunnen lenen? Of zoals ze hier in Brabant zeggen: hoeveel hypotheek kan ik aan? Deze blog is er weer een uit de categorie ‘veelgestelde hypotheekvragen’. Mijn vervolgvraag is (nadat ik heb verteld hoeveel jij maximaal kunt lenen): in welke prijsklasse ga jij straks op Funda kijken?

Om meteen met de deur in huis te vallen: ga je binnenkort een woning kopen, maak dan eerst een begroting! Weet je niet hoe je dat het beste kunt doen? In een eerdere blog heb ik je hierover al wat tips gegeven.

Deze blog schrijf ik met een bepaalde reden. Ik spreek wel eens klanten die voor dezelfde prijs een huis gaan zoeken als het bedrag waarvoor ze een hypotheek kunnen afsluiten. Dus als ik ze vertel dat ze 4 ton kunnen lenen, dan gaan ze vervolgens in deze prijsklasse op huizenjacht. 

Maar: bij een hypotheek van 400.000 euro hoort wel een bruto maandlast van zo’n 1.500 euro. Wat vind je daarvan? Om dan ook maar meteen een van de belangrijkste hypotheekvragen te stellen: welke maandlast zou jij maximaal willen betalen? 

Dat zo’n hypotheekrekenmachine je vertelt dat je enkele tonnen kunt lenen is natuurlijk leuk, maar wat vind jij van de hierbij behorende maandlast? In hoeverre past deze in jouw portemonnee? Met andere woorden: wat vind je van de uitkomst van jouw leencapaciteit? Wil je eigenlijk wel op zoek gaan naar een woning in die prijsklasse, waarbij de hiervoor benodigde hypotheek eigenlijk te duur is?

Vorige week sprak ik klanten die voor het eerst op huizenjacht gingen (ja ja ze bestaan nog; starters op de woningmarkt). Ook die ene belangrijke vraag werd door mij gesteld. Het antwoord van mijn klant: “onze hypotheeklasten mogen straks tussen de 700 en 900 euro bruto per maand liggen, liever niet hoger”.

Wat ik verder ook met mijn klanten bespreek, is de mogelijkheden die ze hebben wanneer ze een woning willen kopen, terwijl de hiervoor benodigde hypotheek eigenlijk te duur is. Moet je die woning dan wel willen kopen? Kun (en belangrijker: wil) je wat meer eigen geld inleggen, zodat je straks wel de door jou gewenste maandlast hebt? Als die hypotheek eigenlijk te duur gaat worden, hoe erg vind je het dan dat de eventuele koop van de nieuwe woning niet doorgaat?

“Nee, niet doen”, is ook een antwoord. Wanneer het duidelijk is hoeveel een hypotheek je maandelijks gaat kosten, vertel ik mijn klanten altijd dat ze vooral moeten uitgaan van de bruto maandlast. Dit is de last die de bank maandelijks van jouw rekening zal afschrijven. Je kunt nu nog wel wat hypotheekrenteaftrek (belastingteruggave) terug krijgen, zodat je een lagere netto maandlast hebt. Er zijn echter voorzichtige plannen vanuit onze regering om met deze renteaftrek te stoppen. Ga daarom altijd uit van je bruto maandlast; duurder dan dit wordt het nooit.

Dus, als je hypotheekadviseur je vertelt hoeveel hypotheek je kunt lenen en wat dit je per maand gaat kosten, denk dan vooral: wat vind ik van deze maandlast? Hoe goed kan en wil ik deze (blijven) betalen? Houd daarbij ook rekening met toekomstige veranderingen in je inkomen. Wil je misschien minder gaan werken of van baan veranderen, waardoor je inkomen zal dalen? Of ga je juist meer verdienen? Hoe erg vind je het dan om eerst wat hogere maandlasten te hebben?

Als je jezelf op dit soort vragen een duidelijk antwoord hebt gegeven, dan pas mag je van mij op huizenjacht 😉

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.