Vrijheid

Lees je financieel vrij!

(leestijd: ca. 4 minuten)

Misschien is dit een ander onderwerp dan welke je normaal gesproken in mijn blogs tegenkomt. Ik wil jullie hierbij wat tips geven van boeken die gaan over financiële vrijheid. Geen zorgen: het zijn geen wiskundeboeken. Mocht je binnenkort nog met vakantie gaan, lees dan gerust een van deze boeken, of allemaal 😉

Eerst nog even dit
Bij mij staat (financiële) vrijheid hoog op mijn lijstje. Kunnen doen waar ik gelukkig van word, in mijn eigen tijd. Zonder die tijd per se aan iets anders te hoeven besteden. Noem het zweverig, maar stiekem schuilt deze wens ook bij een hoop anderen.

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: “Ik zou willen dat ik meer tijd had, dan zou ik…”. Waarom heb je te weinig tijdens volgens jezelf? Wat doe je met de tijd die je wel hebt? Hoe ziet je dagelijks leven er verder uit? Werk je bijvoorbeeld in loondienst? Dan ruil je jouw tijd in voor geld (salaris). Ik hoop overigens niet dat jouw werkgever je op basis van tijd betaald (of je moet professioneel schaatser zijn), maar op basis van je waarde.

Stel dat je wekelijks 40 uur werkt, waarbij je jaarlijks 25 vrije dagen (vakantiedagen) krijgt. Kun je op die dagen doen, wat je echt zou willen doen? Of moet je jezelf dan opladen, om vervolgens uitgerust terug te kunnen keren naar je werkleven?

Cliché: geld maakt niet gelukkig. Maar: het geeft je wel (meer) vrijheid. Vaak vrijheid in tijd, want je hoeft jouw tijd niet meer te ruilen voor geld. Met die extra vrije tijd kun je doen wat je echt zou willen doen; daar waar jij gelukkig van wordt.

Hieronder geef ik een review van twee boeken over financiële vrijheid, die ik onlangs heb gelezen. Ben jij straks nieuwsgierig geworden naar deze boeken? Klik dan op de (affiliate) links onderaan deze blog, en ze kunnen binnenkort bij jou in de boekenkast staan, of meegaan in je vakantiekoffer.

‘Rich dad, poor dad (of: Rijke pa, arme pa)’ van Robert T. Kyosaki
In dit boek laat de schrijver je zien dat je geen rijke ouders of een topsalaris hoeft te hebben, om het financieel goed voor elkaar te kunnen krijgen. Het verhaal gaat over de schrijver zelf: hij is vroeger opgegroeid met twee vaders: zijn eigen (arme) vader, die hem leerde dat hij sowieso een diploma moest hebben. Zo niet, dan zouden zijn kansen op een goed salaris en beter leven klein zijn. De rijke vader is die van een vriend van hem. Deze is zelfstandig ondernemer en leert hem datgene over financiën, wat tegenwoordig (helaas nog steeds) niet in ons onderwijssysteem is opgenomen. 

In het boek lees je verder over hoe jij je financiën op een rijtje kunt krijgen, zodat je je hierover geen zorgen meer hoeft te maken. Ook wordt er beschreven wat je jouw kinderen zou kunnen leren, om hen een goede financiële opvoeding te geven.

‘Duur huis, nooit thuis’ van Renee Lamboo
Renee is een financiële blogger die ik al enige tijd met veel interesse volg. Jij kunt dat ook doen, bijvoorbeeld via Instagram (@porterenee.nl) of via www.porterenee.nl

In haar boek beschrijft ze hoe jij op een eenvoudige manier je financiële leven op de rit krijgt. Zodat die stap naar financiële vrijheid steeds dichterbij komt, ook voor jou. De titel zegt het eigenlijk al: je bent constant in de weer (aan het werk) om je lasten te betalen, en hebt daardoor geen tijd voor de leukere dingen in het leven.

Net zoals ‘Rich dad, poor dad’ vertelt, hoef je volgens Renee geen chirurg of profvoetballer te zijn, om een financieel goed leven te kunnen leiden. Dit is namelijk voor iedereen weggelegd. Stop met de dagelijkse ‘rat race’ en ga doen waar jij gelukkig van wordt.

Hopelijk heb je wat aan deze boekentips. Ik vind deze boeken zeker het lezen waard!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.