Ouders kind financieel opvoeden

Hoe ‘Goed met je geld’ is jouw kind?

(leestijd: ca. 3 minuten)

‘Jong geleerd, is oud gedaan’ en ‘goed voorbeeld doet volgen’. Uitdrukkingen die ook gelden als het gaat om de financiële opvoeding van je kind. Want zeg nu zelf: bij welk vak op school leert jouw kind met geld omgaan?

Wat is het verschil tussen A-merken en huismerken, een Fiat Panda of een Ferrari? Eerst sparen en daarna kopen, of kiezen voor koop op afbetaling of lenen? Als je op jezelf gaat wonen of een auto of woning gaat kopen, welke kosten komen daarbij kijken? Laatste vraag van deze alinea: van wie heb jij een antwoord op deze vragen gehad; je ouders, leraar op school of helemaal niemand? Ik vrees dat laatste…

In Nederland onderschatten we (helaas nog steeds) het belang van een financiële opvoeding van onze kinderen. Een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 2011 heeft (toen al!) laten zien dat kinderen wiens ouders schulden hebben, een tot vier keer grotere kans hebben om later ook in de schulden te raken. Deze kinderen vragen anderen sneller om geld dan hun leeftijdsgenoten. Daarnaast zijn ze vooral bezig met het uitgeven van hun geld, in plaats van het sparen hiervan.

Ook het Nibud heeft een paar jaar geleden onderzoek gedaan naar jongeren en hun geldgedrag. Navraag onder MBO-scholieren liet zien dat bijna 2 op de 5 van hen een schuld of lening heeft. Een kwart van deze jongeren heeft zelfs betalingsachterstanden. Vijftien procent van de ondervraagden gaf aan een financieel probleem te hebben.

Hoe kun jij er nu voor zorgen dat je kind later goed met geld leert om te gaan? Ik pak de eerste zin van deze blog er weer bij: teach them when they are young… Leer je kind bijvoorbeeld spelenderwijs met geld om te gaan. Laat ze daarbij vooral zien dat tegenwoordig zowat alles geld kost en er eigenlijk niets vanzelf aan komt waaien. 

Budgetinstituut Wijzer in Geldzaken adviseert ouders om hun kroost vanaf 6 jaar zakgeld te geven, liever niet eerder. Ondanks corona: geef ze dit contant, zodat het tastbaar is. In een eerdere blog beschreef ik al waarom cash geld eigenlijk niet dient te verdwijnen. Geef je kind een vast bedrag op een vast tijdstip. Zo kunnen ze alvast wennen aan hun salaris later 😉 

Leer je kind daarnaast dat niet alles opgemaakt moet worden; sparen is ook belangrijk. Hebben ze ergens voor gespaard, maar komen ze net wat tekort? Spring dan niet meteen bij, maar stimuleer en motiveer ze om nog even door te sparen. Een leuk voorbeeld hierbij is om een spaarboom te maken. Op de website van Wijzer in Geldzaken vind je een leuk voorbeeld hiervan.

Tijdens mijn hypotheekgesprekken merk ik op dat kinderen die een gedegen financiële opvoeding hebben gehad, weinig tot geen schulden hebben. Ook beschikken zij relatief over het meeste spaargeld; iets wat je tegenwoordig verplicht bent om in leggen bij de aankoop van je nieuwe woning. 

Dus, beste ouders, maar ook makers van onze onderwijsprogramma’s: leer je kind op tijd hoe met geld om te gaan!

 

BabyBaby

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.