Verbouwen bouwdepot

Alles wat je moet weten over een bouwdepot

(leestijd: ca. 5 minuten)

Steeds meer mensen blijven deze zomer thuis en gaan niet op vakantie. Nadat ze al enkele maanden binnenshuis vertoeven, krijgen ze steeds meer oog voor allerlei klussen. En die klussen kosten een zodanig bedrag, wat boven het vakantiegeld uit stijgt. Vaak wordt er dan een lening afgesloten, om de verbouwingskosten te kunnen betalen. Een extra hypotheek voor een verbouwing wordt ook wel een ‘bouwdepot’ genoemd. En laat dat nu net een onderwerp zijn, waarover ik vaak vragen gesteld krijg. De hoogste tijd om hierover wat meer duidelijkheid te krijgen.

Wat is een bouwdepot?
Om maar meteen de belangrijkste vraag te beantwoorden (sorry, ik houd niet van wachten): een bouwdepot is niets anders dan een potje met geld voor jouw verbouwing. Je kunt het vergelijken met een lopende rekening waarop geld staat, wat je voor je verbouwing kunt (moet) gebruiken. Wil je voor 20.000 euro verbouwen en heeft de bank jouw hypotheekaanvraag goedgekeurd? Dan is er 20.000 euro aan verbouwingsgeld voor jou beschikbaar.

Hoe werkt een bouwdepot?
Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe keuken hebt gekocht, of wanneer je de timmerman wil betalen, dan stuur je de factuur hiervan naar de bank toe. Vaak kun je daarna kiezen: de bank maakt eerst het bedrag wat op de factuur staat naar jou over, zodat jij deze zelf kunt betalen. Of de bank betaalt rechtstreeks de factuur voor jou. 

Wat wil de bank weten voordat ik een bouwdepot kan krijgen?
Natuurlijk dien je het verbouwingsgeld wel te kunnen lenen vanuit je inkomen. De bank wil daarnaast weten wat je precies aan je woning gaat verbouwen. Het moet namelijk wel een woning blijven, dus dat pretpark of café bouw je maar ergens anders. 

Wanneer je je hypotheek verhoogt vanwege een verbouwing, dan vraagt de bank om een taxatierapport. Aan een makelaar-taxateur dien je door te geven wat je gaat verbouwen, en welk bedrag je daarvoor ongeveer nodig denkt te hebben. Vervolgens wordt het taxatierapport opgemaakt en naar de bank gestuurd. De verbouwingskosten die in het taxatierapport staan vermeld, worden vervolgens via een bouwdepot aan jou beschikbaar gesteld.

Moet ik vooraf al offertes aantonen en exacte verbouwingsbedragen weten?
Nee, dat hoeft niet. Je geeft aan de makelaar-taxateur (om het taxatierapport op te kunnen stellen) het verbouwingsbedrag door, dat jij nodig denkt te hebben. Bijvoorbeeld: nieuwe vloer 5.000 euro, keuken 10.000 euro, badkamer 8.000 euro, etc. Totale verbouwingskosten: 23.000 euro. 

Dien je later een factuur in voor een nieuwe vloer ter waarde van 5.500 euro? Dan gaat de bank niet flauw doen en jou vervolgens ook ‘maar’ 5.000 euro uitkeren, omdat je eerder hebt aangegeven hiervoor een nieuwe vloer aan te zullen schaffen. Maar let wel: op = op. Dus besteed jij 23.000 euro aan een nieuwe keuken en badkamer? Dan heb je dus geen geld meer voor een nieuwe vloer.

Wat als ik geld overhoud vanuit mijn bouwdepot?
Een bouwdepot kent vaak een looptijd van 1 tot 2 jaar; dit is afhankelijk van de voorwaarden van jouw bank of hypotheekverstrekker. Ben je klaar met verbouwen en heb je nog geld overgehouden? Dan mag je dat vaak boetevrij aflossen. Check dit altijd nog even bij je hypotheekverstrekker!

Wat zijn de kosten van een bouwdepot?
Een bouwdepot kost je niets extra, behalve dat je natuurlijk hypotheekadvies- en afsluitkosten betaalt. Ook betaal je voor de opmaak van een taxatierapport, en kun je opnieuw naar de notaris moeten (dit laatste hoeft niet altijd, vraag ernaar bij je hypotheekadviseur). 

Belangrijk bij een bouwdepot: je betaalt alleen rente over het bedrag wat je hebt opgenomen. We nemen er het eerder genoemde voorbeeld bij: je hebt een bouwdepot van 23.000 euro, en je hebt de factuur van de vloer à 5.000 euro betaalt. Er zit dan nog 18.000 euro in je bouwdepot. Dat betekent dat je alleen rente betaalt over de opgenomen 5.000 euro, want die andere 18.000 euro heb je nog niet geleend. 

Bijvoorbeeld: die extra 23.000 euro kosten jou 100 euro per maand. Dat betaal je pas, als je die 23.000 euro helemaal hebt opgenomen. Als je dus eerst alleen geld voor de vloer hebt opgenomen, dan betaal je daarna zo’n 25 euro per maand. Over het geld wat nog in het bouwdepot staat, betaal je nog even geen rente.

Tot slot: in hoeverre je een verbouwing mee kunt nemen in je hypotheek, lees je in een eerdere blog.

Succes met klussen! 😉

KlussenKlussen

12 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.