thuiswerken thuiswerkplek werknemer

Hypotheek afsluiten? Let op je intentieverklaring!

Leestijd: ca. 3 minuten

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten en je hebt geen vast contract, dan vraagt de bank naar een intentieverklaring. Wat houdt zo’n verklaring precies in, en waar moet je hierbij op letten? Ik vertel het je graag in deze blog.

Hypotheek afsluiten zonder vast contract

Banken en hypotheekverstrekkers willen graag vooraf zekerheid zien, wanneer ze aan jou een hypotheek gaan verstrekken. Ook al zegt een ‘dienstverband voor onbepaalde tijd’ (vast contract) tegenwoordig niets meer; banken vragen hier toch om. Je hebt dan namelijk de beste mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Maar wat als je geen vast contract hebt? Heb je dan helemaal geen hypotheekmogelijkheden? Nee, geen zorgen. Wanneer je een tijdelijk contract hebt, bijvoorbeeld een (half)jaar contract, dan wil de bank graag weten wat er na afloop van dat tijdelijke contract gaat gebeuren.

De intentieverklaring

Met een intentieverklaring, verklaart jouw werkgever dat jouw tijdelijke arbeidscontract na afloop wordt omgezet naar een vast contract. Een contract voor onbepaalde tijd dus. Zo’n intentieverklaring klinkt als een duur woord, maar het is eigenlijk het aankruisen van een vakje op je werkgeversverklaring (een formulier waarop meer informatie staat over jouw dienstverband).

Als dat ene vakje is aangekruist, dan beschouwt de bank het tijdelijke contract wat je nu hebt als een vast contract. En wordt het inkomen wat je nu bruto per jaar verdient, volledig meegenomen bij een hypotheekaanvraag.

Niet te vroeg juichen: wanneer jouw jaarcontract na afloop ervan toch niet wordt omgezet naar een vast contract, dan kun je niet verwijzen naar die intentieverklaring. Het woord zegt het eigenlijk al: jouw werkgever heeft de ‘intentie’ om jou in vaste loondienst te nemen, maar dat is dus geen verplichting. Jij hebt als werknemer juridisch gezien geen poot om op te staan wanneer jouw jaarcontract niet wordt omgezet naar een vast contract, als je al eerder een intentieverklaring hebt ontvangen.

Belangrijk bij het afgeven van een intentieverklaring

Tegenwoordig kun je op verschillende manieren een intentieverklaring ontvangen. Jouw werkgever kan hiermee aangeven dat hij jouw arbeidscontract gaat verlengen, maar dan op twee manieren.

Allereerst kan er worden aangegeven dat je een nieuw arbeidscontract voor onbepaalde tijd krijgt. Met andere woorden: een vast contract. Als dit gebeurt, dan betekent dit goed nieuws voor jouw hypotheekaanvraag. Jouw huidige inkomen wordt dan volledig meegenomen, want de bank gaat er hiermee vanuit dat je een vast contract gaat krijgen.

Daarnaast kan er op de intentieverklaring ook worden aangegeven, dat je een nieuw arbeidscontract voor een bepaalde tijd krijgt. Bijvoorbeeld voor minstens 12 maanden. Maar: geen vast contract dus. In dit geval kan jouw huidige inkomen vaak niet (volledig) worden meegenomen bij jouw hypotheekaanvraag. Het is hierbij namelijk niet zeker of je een vast contract gaat krijgen.

Wat als je geen intentieverklaring (voor een vast contract) krijgt?

Je hoeft niet meteen rode vlekken in je nek te krijgen, wanneer je geen intentieverklaring voor een vast contract krijgt. In dat geval wordt er gekeken naar welk inkomen jij gemiddeld over de laatste 3 jaar hebt verdiend. Eventuele uitkeringen (zoals een WW-uitkering) kunnen daarbij ook meetellen. Of je toon je inkomen aan via het zogeheten UWV-bericht, of via de Arbeidsmarktscan.

Het kan in dit geval wel zo zijn, dat jouw inkomen lager is dan wat je nu daadwerkelijk verdient. En dat je daardoor dus ook minder kunt lenen. In deze eerder geschreven blog lees je meer over het UWV-bericht en de Arbeidsmarktscan.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.