Keuken pinpas telefoon

Zo heb jij (bijna) geen hypotheeklasten

Leestijd: ca. 4 minuten

En nee, niet door je hypotheek af te lossen. In dat geval zou dit een korte blog gaan worden. Er is namelijk een manier om ervoor te zorgen dat je nauwelijks hypotheeklasten hoeft te betalen. En het is allemaal toegestaan in Nederland; je krijgt er geen gedoe mee met de Belastingdienst etc. Hoe dit kan? Ik vertel het je graag in deze blog.

Even een disclaimer vooraf

Dit is geen financieel advies. Of deze constructie voor jou verantwoord is; ik kan het je niet zeggen. Overleg dit altijd met je financieel, hypotheek- of belastingadviseur. Daarnaast ga je zo een mogelijkheid voor lage of geen hypotheeklasten lezen, die niet voor iedereen weggelegd kan zijn. Ook dat begrijp ik, maar ik wil jullie graag wel het bestaan van deze mogelijkheid aantonen.

Familiehypotheek en terugschenken

De mogelijkheid om weinig tot geen hypotheeklasten te betalen, komt vooral voor bij een familiehypotheek. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer ouders aan hun kind een lening (hypotheek) verstrekken, waarmee het kind vervolgens een eigen woning koopt.

Zoiets zie je tegenwoordig vaker, vooral wanneer het kind alleenstaand is. Of bijvoorbeeld een (hoge) studieschuld heeft. Zijn of haar hypotheekmogelijkheden zijn dan, vooral met de hoge huizenprijzen van dit moment, vaak erg beperkt. Een familiehypotheek kan dan een goede uitkomst zijn; hiermee kan het kind vaak wel een woning kopen. Wil je méér lezen over de familiehypotheek? In deze blog vind je er meer informatie over.

Zodra die familiehypotheek is verstrekt, kun je de lasten verlagen door een schenking te doen. De maandlast die je kind aan jou (voor de hypotheek) betaalt, wordt dan helemaal of voor een gedeelte teruggeschonken.

Een voorbeeld van (bijna) geen hypotheeklasten

Jouw kind is alleenstaand en het lukt niet om alleen een woning te kopen. Om hem of haar te helpen, besluiten jullie als ouders een familiehypotheek van € 300.000 te verstrekken. Het kind koopt hiermee vervolgens een eigen woning.

Er wordt afgesproken dat de familiehypotheek in 30 jaar wordt terugbetaald via een annuïtaire aflosvorm. Er wordt een rente afgesproken van 4 procent, welke 10 jaar vast zal staan. Dit zorgt voor een bruto maandlast van € 1.433.

Op de eerste van de maand, betaalt het kind deze maandlast braaf aan zijn ouders. Eén dag later, storten ouders € 550 terug naar het kind. Daarnaast vraagt het kind maandelijks hypotheekrenteaftrek terug; in dit voorbeeld bedraagt dat ongeveer € 300. Hierdoor betaalt het kind een netto hypotheeklast van € 583 per maand.

Mag je wel ‘terugschenken’?

Een vraag die bij zo’n constructie vaak gesteld wordt: “Mag dit allemaal wel? Krijgen we dan geen gedoe met de Belastingdienst?” Het antwoord hierop is: ja, dit is in Nederland fiscaal (en juridisch) gezien toegestaan.

In dit voorbeeld verstrek je jouw kind namelijk een lening voor de aankoop van een eigen woning. Uiteindelijk betaalt het kind de lasten van die lening niet helemaal: er wordt maandelijks namelijk € 550 ‘terugbetaald’ door de ouders. De Belastingdienst ziet dit dan vaak als een schenking. Maar: de vrijstelling van een schenking van ouders naar een kind bedraagt dit jaar (2024) € 6.633. Als je als ouder zijnde maandelijks € 550 naar je kind overmaakt, dan komt dat neer op € 6.600 per jaar. En daarmee voldoet het aan de schenkingsvrijstelling. Het kind hoeft hierover dus geen extra belasting te betalen. Deze schenking mag door het kind vrij besteed worden, en kan worden gebruikt om de lening aan ouders terug te betalen.

Nog meer mogelijkheden

Deze constructie is niet alleen mogelijk bij een familiehypotheek, maar ook bij een ‘gewone’ hypotheek via een bank of hypotheekverstrekker. Je kunt de hypotheeklasten van je kind verlagen, door jaarlijks of maandelijks te schenken. Let er daarbij op dat je niet méér schenkt, dan volgens de vrijstelling is toegestaan. Wanneer je kind een hogere schenking ontvangt, dan moet hij of zij daarover schenkbelasting betalen.

Soms willen kinderen, als ze al een hypotheek hebben, een tweede hypotheek voor een verbouwing afsluiten. De afsluitkosten daarvan kunnen dan relatief hoog zijn, en niet in verhouding staan tot het bedrag wat ze extra willen lenen. Bijvoorbeeld dat je € 15.000 nodig hebt voor je verbouwing, en € 4.000 aan afsluitkosten moet betalen. Een lening vanuit de familie met ‘terugschenkconstructie’ kan dan ook een uitkomst bieden. En er zelfs voor zorgen dat het kind door de ‘terugschenking’ helemaal geen maandlasten heeft over die tweede hypotheek.

Nogmaals: overleg eerst met je hypotheekadviseur, financieel adviseur of belastingadviseur, voordat je aan zo’n constructie gaat beginnen. Dit is namelijk niet altijd de meest gunstige oplossing.

Tot slot vind je in deze eerder geschreven blog nog wat meer informatie, over een hypotheek bij een bank, én bij je ouders.

 

Bol AlgemeenBol Algemeen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.