corona virus covid-19

C(r)ash en corona

(leestijd: ca. 3 minuten)

Eerlijk is eerlijk: een week geleden had ik een ander onderwerp in gedachten, om over te schrijven. Dat het coronavirus ons land in haar greep heeft, is inmiddels een feit. Mens en media reageren vaak in paniek: allerlei fabels over eigen middeltjes tegen het virus duiken op, en supermarkten worden zowat geplunderd. Hierbij enkele tips met betrekking tot jouw portemonnee.

Om maar met de deur in huis te vallen: blijf rustig! Dit geldt vooral wanneer je je geld aan het beleggen bent. Jouw beleggingen zullen nu ongetwijfeld rode cijfers laten zien (niet wanneer je hebt geïnvesteerd in een toiletpapierfabrikant…). Geen zorgen, dit hoort erbij. Ook mijn beleggingen staan momenteel ‘in de min’. Een beleggingsgezegde luidt: “wie geschoren wordt, moet blijven zitten”. Met andere woorden: niet overhaast je beleggingen verkopen. Door de lage rente van nu, is het juist een goed moment om te beginnen met beleggen, of om beleggingen bij te kopen.

Ik beleg defensief, beter gezegd: voorzichtig. Ik kan bijvoorbeeld, op basis van gemiddelde resultaten, nooit een rendement van 5 procent halen. Mijn beleggingen kunnen echter, volgens diezelfde resultaten, ook geen daling van eveneens 5 procent kennen. Vorig jaar behaalde mijn beleggingsportefeuille een onverwacht resultaat van 11 procent. Hartstikke leuk, maar ik bleef realistisch; dit zou wel eens eenmalig kunnen zijn. Zo ook met de huidige dalingen. Die lijn trekt zich in de toekomst echt wel weer omhoog. 

Nog even over het bijkopen van beleggingen: doe dat nog steeds met geld wat je echt over hebt. Ben je bijvoorbeeld ZZP’er? Door de coronacrisis zou je wel eens wat langer zonder opdrachten, en dus zonder salaris kunnen komen te zitten. Een noodfonds zou dan zeer welkom zijn. Heb jij nog geen noodfonds? Misschien ben je dan al te laat, maar geef je salaris van deze maand straks niet meteen uit. Lees hier mijn eerdere blog over hoe je zo’n noodfonds kunt creëren, en vooral waarom.

Nogmaals: bewaar de rust. Ga ook niet massaal de supermarkten plunderen, er is genoeg voor iedereen. Belangrijker; zorg dat er genoeg is voor iedereen! En als je dan boodschappen gaat doen: support your local dealer! Lees hier waarom.

Mocht je de komende tijd niet of nauwelijks terecht kunnen bij je favoriete café of restaurant, help deze ondernemers dan op een andere manier. Schrijf bijvoorbeeld een goede review over hun gelegenheid, of bestel er je maaltijd online.

Blijf je geld verder normaal uit geven. Heb je jouw noodfonds al aangelegd, en wil je binnenkort een grote uitgave (bijvoorbeeld een nieuwe auto aanschaffen) gaan doen? Prima, zoiets moet dan gewoon kunnen vind ik.

Ondanks deze spannende situatie, zie ik om me heen mooie initiatieven ontstaan. Buren die voor elkaar boodschappen doen, bijvoorbeeld. Daarnaast las ik over een groepje studenten die medicijnen en thermometers in de bus stoppen, bij mensen die vanwege quarantaine binnen moeten blijven. Dat maakt mij dan toch weer een beetje trots op de medemens.

Tot slot: blijf rustig, en blijf je normaal gedragen. Denk deze tijd wat vaker aan je naasten, en heb ook wat extra respect voor mensen in de zorg. Iedereen doet zijn of haar uiterste best om de corona-malaise zo snel mogelijk in te dammen, en ook jij kunt daaraan bijdragen.

Een reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.