Roeien financiele doelen

Hoe staat het met jouw financiële voornemens?

(leestijd: ca. 3 minuten)

Ik stond er eerlijk gezegd niet bij stil: het jaar is al op de helft. Toen ik op 1 januari meerdere oliebollen naar binnen propte, dacht ik er niet aan dat het jaar in korte tijd ineens heel anders kan lopen. Ik maak elk jaar financiële voornemens en heb hier eerder ook een blog over geschreven. Doe jij ook aan financiële voornemens, en wat is daar ondertussen nog van over? Hierbij een steuntje in de rug om de draad weer op te pakken.

De afgelopen maanden hebben ons laten zien dat jouw hele privé en/of financiële situatie binnen no-time kunnen veranderen. En dan bedoel ik veranderen in negatieve zin (helaas). Misschien heb je tijdelijk niet kunnen of mogen werken, omdat je bijvoorbeeld kapper bent, of chef-kok. Hierdoor zou je gedurende de lockdown minder, of zelfs geen, salaris gehad kunnen hebben. 

Als dat het geval is geweest, hoe heb jij dan richting je financiën gereageerd? Ben je rustig gebleven, of misschien wel gaan hamsteren, of heb je je auto meteen op Marktplaats gezet? Mijn advies (zoals ik in mijn corona-blog al aangaf): bewaar de rust. Misschien heb ik gemakkelijk praten, maar door rustig te blijven en terug te vallen op je eerder gestelde voornemens, kom je toch het verst.

Voordat ik verder ga met tips over hoe je de route van je voornemens kunt blijven bewandelen, geef ik je eerst nog een dringende aanbeveling: maak een noodfonds! Zorg er voor dat je voldoende spaargeld achter de hand hebt, wanneer je inkomen tijdelijk minder wordt, of zelfs helemaal weg valt. 

Op weg naar de eindbestemming van jouw voornemen(s), kan er ineens sprake zijn van een file, of een afgesloten weg. Ga dan niet bij de pakken neer zitten, en volg een andere weg die het toch mogelijk maakt om je bestemming te bereiken. Wilde je bijvoorbeeld 300 euro per maand sparen voor een wereldreis, maar heb je dit spaargeld nu nodig vanwege een lager inkomen? 

Geen zorgen! Houd je financiële voornemens nog eens tegen het licht. In hoeverre heb je deze tot nu toe waar kunnen maken? En wat zou je nog moeten doen, om zo’n voornemen echt uit te laten komen? Misschien is het mogelijk om toch nog wat te kunnen sparen. Geen 300 euro per maand, maar met 50 euro kom je er uiteindelijk ook. Later dan gepland, maar het resultaat telt.

Lukt sparen echt niet? Bekijk dan eens wat er voor jou mogelijk is om extra inkomen te genereren. Ruim je zolder of garage op, en zet de overbodige spullen op Marktplaats. De opbrengst hiervan zou je kunnen toevoegen aan je spaargeld. Of deel je kennis tegen betaling: bied bijvoorbeeld bijles aan in wiskunde, of geef muziekles. Dit kan tegenwoordig ook handig via Zoom of Microsoft Teams.

Meerdere wegen leiden uiteindelijk naar Rome. Was jij vastberaden om je financiële doelen, die je aan het begin van dit jaar hebt gesteld, te gaan halen? Maar hebben corona of andere tegenspoed roet in het eten gegooid? Bekijk die doelen dan nog eens rustig, en stippel een nieuwe route uit om ze toch nog te behalen. Roeien met de riemen die je hebt, succes!

GezondheidGezondheid

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.