Kruidenier lokale buurtsuper

Support your local dealer!

(leestijd: ca. 3 minuten)

Nee, hiermee wordt niet bedoeld om aan de verdovende en verslavende middelen te gaan 😉 Hiermee wil ik je aansporen om eens vaker binnen te lopen (en iets te kopen) bij de lokale winkelier, bij jou om de hoek. Daar doe je niet alleen die beste man of vrouw, maar ook jezelf een groot plezier mee.

Natuurlijk dient gemak de mens: laptop, tablet of smartphone erbij en je boodschappen of kleding online bestellen. Morgen in huis, of afhalen bij een door jou aangegeven locatie. En is datgene wat je hebt gekocht niet naar wens? Dan komen steeds meer bedrijven de bestelling weer gratis bij jou aan de voordeur ophalen. Luxe met een grote L. Terwijl je dit soort service ook gerust bij jou om de hoek kunt ervaren, misschien nog een tandje beter zelfs. Maar waarom zou je juist daar je spullen moeten halen?

Door voor de verandering je zuurverdiende geld eens niet bij die grote winkelketen uit te geven, maar bij Janssen & Zn. bij jou in de straat, houd je de lokale economie in stand. Die buurtwinkelier koopt zijn producten vaak in bij naastgelegen bedrijven. Zo kun je bij de groentenboer aardappelen van boer Veenstra uit hetzelfde dorp verkrijgen. Ook sponsort men de sportclubs en verenigingen in jouw dorp, zodat jij of jouw kinderen daar kunnen blijven sporten en je vrije tijd kunt besteden.

Heb je een feestje of festival? Grote kans dat je daar mensen tegenkomt die dezelfde kleding dragen als jij. Gescoord bij die grote spijkerbroekentoko in de stad. Dit overkomt je niet als je hebt geshopt bij dat lokale boetiekje: daar vind je vooral unieke kleding. Natuurlijk wel volgens de laatste mode, maar gewoon minder vaak aangetroffen in menig kledingkast. 

Diezelfde lokale winkelier zorgt voor een leuke diversiteit. Want zeg nu zelf: een hele winkelstraat vol met dezelfde grote ketens is ook maar saai, nietwaar? Ondanks de leegstaande winkelpanden her en der, komen er gelukkig steeds meer nieuwe en unieke winkels bij. Neem daar vooral eens een kijkje; verandering van spijs doet vaak goed eten.

Nog een bijkomend voordeel van de winkelier op de hoek: waar kun je tegenwoordig nog recht voor de deur (gratis) parkeren? Naast dit gemak, beschikt het personeel van zo’n winkel over veel kennis en ervaring. Lokale winkels worden namelijk vaak gerund door families en zijn overgegaan van generatie op generatie. Terwijl je jouw producten afrekent bij (klein)zoonlief, sorteert grootmoeder nog even de net binnengekomen vracht. Dikwijls ervaar je bij dit soort winkels veel meer service dan bij een grote keten, waar ‘echt contact maken met je klant’ vaak minder hoog in het vaandel staat.

SIRE heeft tegenwoordig een leuke campagne: ‘Waarder het, repareer het!’ Met andere woorden: gooi bijvoorbeeld je kapotte kleding of schoenen niet weg, maar breng ze eens naar de kleer- of schoenmaker. Jij hoeft dat ene mooie kledingstuk niet weg te gooien, en de winkelier heeft weer een boterhammetje verdiend.

En mocht die winkel bij jou in de straat je niets interessants te bieden hebben, kies er dan bijvoorbeeld voor om jouw bestelde pakketjes daar af te halen. Geef je geld dus vooral bij jou in de buurt uit, en houd daardoor je eigen buurt goed in stand!

2 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.