ondernemer werkplaats laptop

Ondernemer en autobijtelling? Dan heb je vaak minder hypotheekmogelijkheden

Leestijd: ca. 3 minuten

Het inkomen van een ondernemer volgens de hypotheekregels

In deze blog, beschouw ik een ondernemer als iemand met een eenmanszaak (ZZP’er), of een vennoot van een vof. De hypotheekregels voor iemand met een BV (een DGA; directeur-grootaandeelhouder) zijn bijna hetzelfde, maar ik spreek dus voor het gemak even over een zogeheten ‘IB-ondernemer’.

Bij een IB-ondernemer, kijkt een bank vooral naar jouw saldo fiscale winst. Dit bedrag vind je terug in jouw belastingaangifte, en wordt door de bank als jouw bruto jaarloon gezien. In deze eerder geschreven blog lees je trouwens nog meer, over hoe de bank het inkomen van een zelfstandig ondernemer bepaalt (bij een hypotheekaanvraag).

Naast het saldo fiscale winst, kijkt de bank ook of er bepaalde kosten gecorrigeerd moeten worden. Deze worden dan in mindering gebracht op het saldo fiscale winst. Op je totale inkomen dus. Dat zou dan een lager inkomen betekenen, en dus ook minder hypotheekmogelijkheden.

Leaseauto van de zaak

Een leaseauto kost je maandelijks geld (joh!). Je kunt deze kosten vergelijken met die van een lening; leasen is eigenlijk ook lenen. Die kosten zorgen er dus voor dat jij een lagere bedrijfswinst behaalt. En hoe minder winst je maakt, des te minder je inkomen en des te lager de hypotheek zal zijn, die jij maximaal kunt lenen.

Soms is het leasen van een auto van de zaak best aantrekkelijk, maar dit kan dus wel zorgen voor minder hypotheekmogelijkheden.

Bijtelling auto van de zaak en hypotheekmogelijkheden

Wanneer je een auto van je eigen zaak hebt en hiermee per jaar meer dan 500 privékilometers rijdt, dan is er sprake van bijtelling. Die bijtelling komt vaak neer op 25 procent van de cataloguswaarde van je auto. Een auto met een cataloguswaarde van € 20.000, zorgt dus voor een bijtelling van € 5.000 per jaar.

Stel dat jij zelfstandig ondernemer bent, en een auto vanuit je bedrijf gaat leasen. Je gaat met die auto ook meer dan 500 kilometer per jaar in privé rijden. We pakken de bijtelling van € 5.000 per jaar van het voorbeeld van daarnet er nogmaals bij. Het leasen kost je verder € 6.000 per jaar (€ 500 per maand). Verder gaan we ervan uit dat jouw saldo fiscale winst € 60.000 is. De kosten van de lease zijn hierop al in mindering gebracht. Jouw inkomen volgens de bank bij een hypotheekaanvraag bedraagt dan maximaal € 60.000.

Sluit je in dit geval een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) af? Dan wordt er altijd rekening gehouden met de correctie van de autobijtelling. In dit geval wordt jouw inkomen van € 60.000 verlaagd met € 5.000, naar € 55.000. Het gevolg: bij de hypotheekrentes van nu (welke tussen de 4 en 4,5 procent liggen), kun je dan ruim 30.000 euro minder lenen. En zou je die auto niet hebben geleased, dan zou je € 6.000 méér winst hebben gehad. En daardoor zo’n € 38.000 méér kunnen lenen.

Bij een hypotheek zonder NHG ligt het aan de voorwaarden van de bank, of de autobijtelling wel of niet wordt meegenomen. Er zijn banken die de bijtelling niet volledig in mindering brengen op jouw bedrijfswinst. En er zijn banken die de bijtelling zelfs helemaal niet corrigeren.

Nog even dit

Let wel: ben je in loondienst en rijd je een auto van de zaak? Dan wordt de bijtelling niet in mindering gebracht op jouw inkomen. Bij ondernemers dus wel, maar bij werknemers in loondienst niet. Welkom in Nederland…😉

Overleg met je boekhouder of accountant wat het verstandigst is voor jou: auto op de zaak, of auto in privé rijden met kilometervergoeding vanuit de zaak? En overleg ook met je hypotheekadviseur wat voor jou het meest rendabel is: een hypotheek met NHG afsluiten (met correctie autobijtelling), of toch zonder (en geen correctie autobijtelling).

Kantoor en schoolKantoor en school

Een reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.