Lege portemonnee

Waarom je spaargeld aanspreken nu even geen schande is

Leestijd: ca. 2 minuten

Stijgende prijzen en inflatie

Je zal het ongetwijfeld al in je portemonnee hebben gevoeld: de prijzen zijn de laatste maanden flink gestegen. En dan met name voor brandstof, energie en je boodschappen. Ik wil geen paniek zaaien, maar ik lees steeds meer (verontrustende) berichten over mensen die niet meer rond kunnen komen. Of daar meer moeite mee hebben.

Besparen

Ik wil je met deze blog dan ook geen betuttelende info geven. Zoals: check goed alle aanbiedingen van supermarkten. Of: trek een warme trui aan straks, zodat je de verwarming niet zo hoog hoeft te zetten. En leg nog snel even zonnepanelen op je dak, of laat je woning isoleren; deze zouden ook nog in dat rijtje kunnen passen.

Spaargeld

Zoals ik in mijn eerdere blog (lees deze hier) al zei: het is altijd verstandig om een spaarcentje achter de hand te hebben, voor onvoorziene uitgaven. Een soort buffer, een appeltje voor de dorst zeg maar. Flink stijgende prijzen behoren wat mij betreft ook tot die onvoorziene uitgaven.

Stel dat jij binnenkort een nieuw energiecontract moet gaan afsluiten, omdat je huidige bijna afloopt. Als jouw energielasten nu (bijvoorbeeld) € 150 per maand zijn, dan bestaat de kans dat deze straks verdriedubbelen. Energielasten van 500 euro per maand, klinken mij de laatste tijd dan ook niet vreemd in de oren. Maar jij moet ze betalen, en dat zal best zeer doen in je portemonnee.  

Als dit bij jou het geval gaat zijn, dan wil ik je een tip geven: spaar eens even wat minder per maand, of spreek je spaargeld aan. Als je bijvoorbeeld € 300 per maand spaart, en € 10.000 op je spaarrekening hebt staan, dan kun je dit best eens benutten.

Niet sparen

Het klinkt misschien eng, maar je zou er voor kunnen kiezen om eens een jaartje niet te sparen. Je gebruikt je spaarcapaciteit dan, om de gestegen energielasten te betalen. Over een jaar, zie je dan wel verder. Mocht je nog een keer financiële pech hebben, dan heb je dus altijd je reguliere spaargeld nog.

Ik kan me goed beseffen, dat dit niet voor iedereen is weggelegd. En ik bedoel het ook echt niet als gemakkelijk gezegd (de beste stuurlui, staan aan wal…). Schaam je dan ook niet, als je je spaargeld binnenkort moet aanspreken. Of wanneer je straks minder, of zelfs even helemaal niet kunt sparen. En mocht je nu echt veel meer moeite gaan hebben om rond te komen, trek dan aan de bel. Bijvoorbeeld bij je bank of bij je gemeente. Hoe eerder je dat doet, hoe beter.

Nogmaals: dit is geen schande, dit is juist (nu) verstandig!

StudieboekenStudieboeken

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.