Koppel computer boetevrij aflossen hypotheek

Boetevrij aflossen op je hypotheek? Dat moet je nu doen!

Leestijd: ca. 3 minuten

Die gestegen hypotheekrentes hebben niet alleen nadelen. Zoals minder kunnen lenen, of hogere maandlasten. De rentestijgingen zouden jou ook een voordeel kunnen opleveren. Waar het precies om gaat, vertel ik je graag in deze blog.

Boetevrij aflossen op je hypotheek

Jullie kennen me inmiddels: ik kom graag meteen ter zake. Bij een gestegen hypotheekrente, is de kans aanwezig dat je meer boetevrij mag aflossen, dan dat er in de voorwaarden van je bank staat vermeld.

Hoe dat precies zit, zal ik je hieronder uitleggen.

Boetevrij aflossen: de regels en voorwaarden

Een bank of hypotheekverstrekker wil natuurlijk graag aan jou verdienen. Wanneer ze jou geld lenen, vragen ze daar een vergoeding voor. Die vergoeding is de rente die jij gaat betalen.

Wanneer je een aflossing doet op je hypotheek, betaal je als het ware deze rente vooruit. Hierdoor ontvangt de bank uiteindelijk minder rente, dan wanneer je nooit een extra aflossing op je hypotheek doet. Hoe langer je dus rente aan de bank betaalt, des te meer zij aan jou zullen verdienen.

Om ervoor te zorgen dat een bank ook zo veel mogelijk aan jou verdient, mag je slechts een bepaald bedrag extra boetevrij aflossen. Bij elke bank of hypotheekverstrekker, is dit bedrag sowieso minstens 10 procent per kalenderjaar. Die 10 procent wordt berekend over de oorspronkelijke hoofdsom van de hypotheek.

Heb jij bijvoorbeeld 5 jaar geleden een annuïteitenhypotheek  van € 300.000 afgesloten? En staat er hiervan nu nog € 270.000 open? Dan mag je dus boetevrij maximaal € 30.000 hierop aflossen; 10 procent van € 300.000.

Bij sommige verstrekkers ligt het maximaal af te lossen boetevrije bedrag hoger. Sommige partijen hanteren een maximum percentage van 15 of 20 procent. En bij een paar banken of verstrekkers, mag je zelfs onbeperkt boetevrij aflossen. Dit dan wel met eigen geld, zoals spaargeld, of een erfenis of schenking. Ga je met geleend geld aflossen? Dan geldt er wel een maximum.

Wanneer mag je nog meer boetevrij aflossen?

Naast tussentijds boetevrij aflossen, zijn er nog enkele situaties waarbij je ook zonder extra kosten een aflossing op je hypotheek kunt doen. Denk daarbij aan overlijden, maar ook aan de situatie wanneer de huidige hypotheekrente hoger is, dan de rente die jij betaalt.

Over dat laatste zal ik je een voorbeeld geven: stel dat jij een paar jaar geleden je hypotheek hebt afgesloten. Je hebt de rente toen voor 20 jaar vast gezet, tegen 2,5 procent. Ondertussen is de rente naar zo’n 4 procent gestegen.

De bank ziet dan graag dat jij een extra aflossing doet op je hypotheek; een terugbetaling, als het ware. Dat terugbetaalde geld, kunnen ze bijvoorbeeld weer aan iemand anders uitlenen. Tegen de rente van nu natuurlijk: 4 procent. Een bank zal dan op deze manier meer rente gaan verdienen. Als dank of tegenpresentatie, of hoe je het ook wilt noemen, brengen ze jou dan geen boeterente in rekening. Ze lopen immers geen geld mis.

Check jouw mogelijkheden!

Dus: mag je bij jouw bank jaarlijks (bijvoorbeeld) maximaal 10 procent boetevrij aflossen? Vraag dan eens bij ze na in hoeverre je een boete betaalt, wanneer je méér wenst af te lossen. Ik denk namelijk dat die boete wel eens heel laag, of zelfs helemaal niets kan zijn.

Doe nooit zomaar ineens een extra aflossing op je hypotheek, maar raadpleeg vooraf altijd je bank, hypotheekverstrekker of -adviseur!

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.