open haard energie duurzaam

Prinsjesdag 2022: de veranderingen voor jouw energierekening

Leestijd: ca. 3 minuten

Ik was eigenlijk niet van plan om over dit onderwerp een blog te schrijven. Maar aangezien de sky high energieprijzen, en het feit dat er binnenkort nogal wat verandert op dit gebied, heb ik me bedacht. Net zoals de vorige twee blogs (welke je hier en hier kunt teruglezen), vertel ik je ook nu graag meer over de regeringsplannen, naar aanleiding van Prinsjesdag 2022. De blog van deze week, gaat over de veranderingen die Den Haag in petto heeft, om de energierekening betaalbaar te houden.

Energietoeslag voor lagere inkomens

Wanneer je per maand niet meer verdient dan € 1.310 (als alleenstaande), of € 1.871 (als samenwonende), kom je in aanmerking voor een energietoeslag. Dit gaat dan om een eenmalig bedrag van maximaal € 1.300. Met deze toeslag, wil onze regering ervoor zorgen dat gezinnen met lage inkomens nog steeds hun energierekening kunnen betalen.

Ook wanneer je een bijstandsuitkering, of een IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, kun je deze toeslag aanvragen. Die aanvraag kun je bij je gemeente doen. Zij bepalen wanneer de toeslag wordt uitgekeerd. Zo zou je die toeslag ook in delen kunnen ontvangen, in plaats van in één keer. Deze toeslag heeft (gelukkig) verder geen gevolgen voor andere toeslagen, zoals bijvoorbeeld je huurtoeslag. Voor meer informatie over de energietoeslag, kun je bij je gemeente terecht. Of kijk op de website van de Rijksoverheid.

Het energieprijsplafond

Om te voorkomen dat jouw energierekening straks niet meer te betalen is, wordt er een prijsplafond ingesteld. Wanneer je jaarlijks niet meer dan 1.200 m3 aan gas, en 2.900 kWh aan stroom verbruikt, betaal je hiervoor een lager tarief. Dat is voor gas vastgesteld op € 1,45 per m3, en voor stroom op € 0,40 per kWh.

Verbruik je méér? Dan betaal je voor dat meerdere wel de (hogere) tarieven volgens jouw energiecontract. Dit prijsplafond geldt voor alle ‘kleinverbruikers’ in Nederland. Naast gezinnen, gaat het bijvoorbeeld ook om ZZP’ers, winkels, verenigingen en kleine MKB’ers. Het energieprijsplafond start op 1 januari 2023.

Vaste korting in november en december

Om energiebetalers (gezinnen en andere kleinverbruikers) de komende (koudere) maanden al tegemoet te komen, wordt er aan hen een korting verstrekt. Voor de maanden november en december van 2022, ontvangen zij een vaste korting van € 190 per maand op hun energierekening.

BTW op zonnepanelen omlaag

Wanneer je nu zonnepanelen aanschaft, betaal je daarover 21 procent BTW. Die kun je vervolgens ook weer terugvragen, via een speciale belastingregeling. Om deze omweg gemakkelijker te maken, gaat de BTW op zonnepanelen het komende jaar omlaag. Die BTW zal dan 0 procent bedragen. Je betaalt vanaf 2023 dus geen BTW meer, wanneer je zonnepanelen aanschaft. Dit zorgt er dan ook voor, dat je geen BTW meer hoeft terug te vragen.

Hogere subsidies verduurzaming eigen woning

Van 2022 tot en met 2024 wil onze regering haar inwoners verder stimuleren, als het om woningverduurzaming gaat. Vanaf het komende jaar, kun je daarom tot 15 procent van de verduurzamingskosten terugvragen. Dit geldt ook, wanneer je al eerder verduurzamingsmaatregelen hebt getroffen. Je kunt namelijk de kosten van deze maatregelen met terugwerkende kracht terugvragen, vanaf 1 april 2022.

Ook kom je voor deze nieuwe maatregel in aanmerking, wanneer je minstens één maatregel hebt getroffen. Zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een hybride warmtepomp, of spouwmuurisolatie. Kijk voor meer informatie op de website van het RVO.

Select oktober 2022Select oktober 2022

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.