Amsterdam grachtenpand huizenmarkt

Prinsjesdag 2022: de veranderingen op hypotheekgebied

Leestijd: ca. 3 minuten

Vorige week was het weer Prinsjesdag. De regering heeft toen hun (financiële) plannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Via meerdere blogs, met telkens een ander onderwerp, praat ik je graag bij wat deze plannen zullen zijn. En wat de eventuele gevolgen hiervan kunnen zijn, voor jouw portemonnee. Vandaag op het menu: de veranderingen voor het komende jaar, op het gebied van hypotheken.

Investeren in nieuwbouwwoningen

Dit is niet zozeer een verandering in jouw portemonnee, maar meer voor de gehele huizenmarkt. Een van de redenen waarom er nog steeds wordt overboden op huizen, is het lage aanbod van nieuwe woningen. Dat komt omdat de nieuwbouw achterblijft: mensen die interesse hebben in een nieuwbouwwoning, moeten deze wens vaak even bewaren.

Vanwege allerlei regels, bijvoorbeeld over de stikstofuitstoot, worden er niet snel genoeg voldoende nieuwbouwwoningen gebouwd. En wat doen die mensen dan, die eigenlijk liever zo’n nieuwbouwhuis zouden willen? Die gaan zich toch maar mengen op de markt voor bestaande huizen. Het gevolg: meer vraag op dat gebied, waardoor de prijzen van bestaande woningen (flink) omhoog zijn gegaan.

Via extra investeringen in nieuwbouw, hoopt onze regering sneller nieuwe woningen te kunnen gaan bouwen. Met deze maatregel wordt er geprobeerd om de gekte op de huizenmarkt te laten afnemen.

Meer mogelijkheden voor ‘starters’

Wanneer je jonger bent dan 35 jaar, en voor het eerst een woning koopt, betaal je geen 2 procent overdrachtsbelasting. Dit geldt nu nog voor een aankoopprijs tot € 400.000. Vanaf 2023 wordt dit bedrag verhoogd naar € 440.000.

Ter vergelijking: ben je jonger dan 35 jaar, en koop je in 2023 een woning voor € 430.000? Dan hoef je dus geen overdrachtsbelasting te betalen. Koop je echter een woning voor € 450.000? Dan betaal je wel overdrachtsbelasting, ter waarde van € 9.000. Best een verschil dus, en ga maar eens na wat je voor dit geld zou kunnen doen (hallo nieuwe badkamer!).

Je hoeft trouwens niet per se voor het eerst een woning te kopen. Zolang je maar jonger bent dan 35 jaar, en nooit eerder gebruik hebt gemaakt van deze zogeheten ‘startersvrijstelling’.

Weg met de jubelton!

Tenminste, dat is wat ons kabinet van plan is. Dit jaar mag je, wanneer je jonger bent dan 40 jaar, belastingvrij € 106.000 (afgerond) geschonken krijgen. Van wie je die schenking ontvangt, maakt daarbij niet uit. Wat wel uitmaakt, is dat die schenking alleen belastingvrij is, wanneer je deze besteedt aan de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Omdat dit vrijgestelde bedrag rond de € 100.000 ligt, wordt het ook wel de ‘jubelton’ genoemd.

Vanaf het komende jaar zal het vrijgestelde bedrag flink dalen, naar zo’n € 28.000. Ook met deze maatregel hoopt onze regering de woningmarkt wat te laten afkoelen. Ga maar eens na: als jij een schenking van € 100.000 ontvangt, zou je dan eerder geneigd zijn om te gaan overbieden op een woning? Om meer mensen een eerlijkere kans op een nieuwe koopwoning te geven, wordt het vrijgestelde schenkingsbedrag dus verlaagd.

Méér overdrachtsbelasting voor de aankoop van een tweede woning

Koop je een vakantiewoning, of een woning die je wilt gaan verhuren? Dan betaal je hierover (tenminste, over de aankoopprijs) nu nog 8 procent overdrachtsbelasting. Vanaf 2023 stijgt dit naar 10,4 procent.

Ga voor jezelf dus na, bij welke maatregel jij het meeste voordeel hebt. Wil je bijvoorbeeld nog een hogere schenking doen (of ontvangen)? Dan kun je dat beter dit jaar nog regelen. Wil je echter een woning kopen, waarbij je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen? Misschien is het in dat geval beter, om nog even tot volgend jaar te wachten.

bol3daagse 2022bol3daagse 2022

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.