Stel aankoop woning

Nieuwe woning gekocht? Wacht dan nog even, met de verkoop van je huidige huis!

Leestijd: ca. 3 minuten

Misschien is dit een voor de hand liggende blog, maar ik zie het stiekem nog best vaak voorbij komen. Klanten die hun huidige woning al gaan verkopen, terwijl de hypotheek voor de nieuwe woning nog niet rond is. Of dat verstandig is…dat lees je in deze blog!

Eerst verkopen, en dan pas kopen?

Wanneer je naar een nieuwe woning wilt verhuizen, dan zou je ervoor kunnen kiezen om eerst je huidige huis te verkopen. Maar: wat als je die vandaag verkoopt, en je pas over 2 maanden de sleutels van je nieuwe optrekje krijgt? Waar blijf je dan in de tussentijd?

Als je ergens kunt inwonen, of tijdelijk kunt huren, is er niets aan de hand. Maar eigenlijk sta je in deze situatie op straat. Je hebt je huidige huis namelijk al verkocht, en moet deze dus overdragen aan de kopers. Zelf heb je de sleutels van je nieuwe woning nog niet ontvangen, dus moet je voor de tussenliggende tijd een ander dak boven je hoofd zien te regelen.

Of eerst kopen, en daarna pas verkopen?

Wanneer je eerst een nieuwe woning koopt, en daarna je huidige woning verkoopt, heb je tijdelijk te maken met dubbele maandlasten. Je dient namelijk twee hypotheken te betalen; die op je nieuwe, en op je huidige woning.

Als je geen mogelijkheid hebt om na de verkoop van je huidige woning, tijdelijk elders te kunnen wonen, is dit misschien wel een prima oplossing. Dit ondanks de dubbele maandlasten.

Hoe een bank of hypotheekverstrekker tegen een situatie van twee hypotheken kijkt, heb ik je al eens eerder verteld. Je kunt mijn blog over dit onderwerp hier teruglezen.

Wat als…?

Wat ik in de praktijk nog best vaak tegen kom, is de volgende situatie: klanten hebben een nieuwe woning gekocht, en vragen hiervoor een nieuwe hypotheek aan. Ondertussen zetten zij hun huidige woning ook in de verkoop.

Met de (gekke) huizenmarkt van tegenwoordig, kan die huidige woning wel eens snel verkocht worden. Misschien nog wel eerder, dan dat de nieuwe hypotheek rond is. Maar wat als die nieuwe hypotheek niet rond komt? Je hebt je huidige woning immers al verkocht, en moet dus ‘leveren’ aan de koper. Terwijl je zelf nog niets nieuws hebt teruggekocht. Dan krijg je dus te maken met de hierboven genoemde problemen, en moet je je verkochte huis verlaten. Waar blijf je in de tussentijd? Kun je ergens inwonen, of tijdelijk huren?

Eerst kopen of verkopen: denk er goed over na!

Het kan zijn dat je 100 procent zeker weet dat die nieuwe hypotheek rond gaat komen. Of dat je helemaal geen nieuwe hypotheek bij een bank nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld een ‘familiehypotheek’ gaat afsluiten (meer informatie over deze hypotheekvorm, lees je in deze blog). In dat geval, zou je je huidige woning al in de verkoop kunnen zetten.

Eerst kopen en daarna verkopen, kan de beste oplossing zijn voor wanneer je niet met dubbele lasten wilt komen te zitten. Als je zeker weet dat je ergens kunt verblijven, dan zou je deze keuze kunnen overwegen.

Eerder je woning al in de verkoop zetten (terwijl je de hypotheekaanvraag voor je nieuwe woning nog niet goedgekeurd is), heeft niet mijn voorkeur. Dit wil ik je dan ook niet aanraden. Overleg sowieso vooraf altijd met een hypotheekadviseur, wat jij hierin het beste kunt doen!

Mode FW 2022Mode FW 2022

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.