Stel verven klussen

Méér lenen in 2024?!

Leestijd: ca. 4 minuten

Onlangs heeft onze minister Hugo de Jonge (van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) een brief geschreven, met daarin zijn plannen voor de hypotheekmogelijkheden vanaf 2024. Hierin staan (vind ik) best gunstige verbeteringen. En dan vooral voor oud-studenten met een studieschuld, of voor iemand die een energiezuinige woning gaat aankopen. In deze blog vertel ik je graag meer over deze geplande verbeteringen.

Méér hypotheekmogelijkheden met een studieschuld

Heb je op dit moment een studieschuld? Dan tellen de lasten daarvan mee, bij de bepaling va jouw hypotheekmogelijkheden. Dit is niets nieuws. De lasten van jouw DUO-schuld, tellen de laatste jaren (gelukkig) steeds minder streng mee, wanneer je een hypotheek wilt gaan afsluiten.

Om te bepalen in hoeverre jouw studieschuld mee telt, bij een hypotheekberekening, wordt er gekeken naar de hoogte van het oorspronkelijke leenbedrag. Vervolgens wordt er gekeken naar welke voorwaarden (van de studielening) er van toepassing zijn: die volgens het oude leenstelsel (vóór 2015), of van het nieuwe (na 2015).

Heb je nog via het oude leenstelsel geleend? Dan telt het oorspronkelijke bedrag van jouw studieschuld voor 0,65 procent mee, bij jouw hypotheekberekening. Een studieschuld van oorspronkelijk € 15.000, zorgt er dan voor dat je zo’n € 100 per maand minder aan hypotheeklasten kan (en mag, volgens de hypotheekregels) besteden.

Bij het nieuwe stelsel telt de oorspronkelijke schuld voor 0,35 procent mee. Dit zorgt voor een lagere leencapaciteit van zo’n € 55 per maand (bij een oorspronkelijke schuld van € 15.000). Met zo’n studieschuld, kun je volgens het oude stelsel zo’n € 20.000 minder lenen, en ongeveer € 10.000 minder wanneer je volgens het nieuwe stelsel hebt geleend.

Heb je tijdens het terugbetalen van studieschuld een extra aflossing (terugbetaling) gedaan? Dan dient er hiermee ook rekening te worden gehouden, bij een hypotheekaanvraag.

Als het aan onze minister ligt, dan zal er vanaf 2024 niet meer naar de hoogte van de oorspronkelijke studieschuld worden gekeken. Als deze voorgenomen wetswijziging daadwerkelijk wordt doorgevoerd, dan zal er vanaf dat jaar voortaan naar de actuele maandlast worden gekeken. En dus waarschijnlijk niet meer naar het stelsel waarvanuit jij hebt geleend.

Dit kan betekenen dat je dus vanaf 2024 méér hypotheek kunt krijgen, omdat jouw studieschuld nog minder zwaar zal meetellen.  

Ook méér hypotheek bij een energiezuinige woning

Daar komt ie weer: even een korte uitleg, over hoe een hypotheekberekening in elkaar steekt. Bij het bepalen van jouw hypotheekmogelijkheden, wordt er gekeken naar jouw bruto jaarinkomen. Vervolgens wordt er bepaald, hoeveel procent hiervan je mag besteden aan hypotheeklasten. Je hebt (helaas, maar waar) ook nog andere kosten. Denk daarbij aan boodschappen, brandstof, verzekeringen, sparen, uitjes en vakantie, nieuwe kleren, etc. En natuurlijk ook energielasten.

Deze energielasten rijzen het laatste jaar de pan uit, en dat is onze regering ook niet ontgaan. Hoe hoog jouw energielasten zijn, is natuurlijk niet alleen afhankelijk van jouw verbruik. Hoe energiezuiniger jouw woning is, des te lager jouw energierekening zal zijn.

En dat is nu iets wat vanaf 2024 ook meegenomen gaat worden, in de hypotheekberekeningen. Hoe en wat heeft onze minister nog niet verteld. Maar het zal waarschijnlijk wel zo zijn dat je meer kunt lenen, bij een energiezuinige woning. Bijvoorbeeld: bij een woning met energielabel A, kun je € 10.000 meer lenen, dan wanneer je een woning met energielabel D koopt. Dit is nog maar even een voorbeeld hè, pin me hier niet op vast 😊

Koop je een woning met een wat lager energielabel, maar ga je deze wel verduurzamen? Dan bestaat de kans dat je dan alsnog een hoger hypotheekbedrag kunt lenen. Ik verwacht dat jouw hypotheekverstrekker dan zal vragen om een nieuw energielabel, nadat je klaar bent met het verduurzamen van je nieuwe stekkie. Ook dit weet ik dus nog niet zeker, maar zal waarschijnlijk wel het geval gaan zijn.

Kortom: er staan ons weer een paar leuke hypotheekwijzigingen te wachten, maar daarvoor moeten we nog even geduld hebben. Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte, als deze wijzigingen daadwerkelijk zullen worden ingevoerd.

Black Friday 2022Black Friday 2022

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.