Student laptop

Kun je een hypotheek krijgen met een leerarbeidsovereenkomst?

Leestijd: ca. 3 minuten

Het onderwerp van deze blog is weer een ‘gevalletje uit de praktijk’. We leren tegenwoordig steeds vaker, en langer, door. De kans dat ik klanten spreek die een leerarbeidsovereenkomst met hun werkgever hebben, is hierdoor de laatste jaren alleen maar gestegen. Zo’n overeenkomst wordt ook wel een leerwerkcontract genoemd. Maar: kun je met zo’n contract wel een hypotheek krijgen? Want wat als je je opleiding niet haalt, of je besluit hiermee te stoppen; hoe denkt een bank of hypotheekverstrekker daar over? De antwoorden hierop lees je in deze blog!

De leerarbeidsovereenkomst

De leerarbeidsovereenkomst is een breed begrip; in veel sectoren kom je deze tegen. Met zo’n overeenkomst, ben je eigenlijk in opleiding bij je werkgever. Je werkt bijvoorbeeld als arts in opleiding. Het kan daarentegen ook zijn dat je al klaar bent met je studie, maar bij je werkgever nog een interne opleiding volgt. Het kan ook zo zijn dat je al even bij je huidige werkgever in dienst bent, en een externe opleiding volgt (bijvoorbeeld een mbo- of hbo-opleiding). Dit zie je bijvoorbeeld terug bij accountants of advocaten, maar ook in de zorg.

Jouw hypotheekmogelijkheden met een leerarbeidsovereenkomst

Daar zijn we weer: banken willen graag zo veel mogelijk zekerheid over hun uitgeleende centjes. Een vast contract is daarom datgene wat ze graag willen zien. Natuurlijk is er geen man overboord als je een tijdelijk contract (bijvoorbeeld een jaarcontract) hebt. En ook niet wanneer je een leerwerkcontract hebt. Ook met deze contracten, kun je nog steeds een hypotheek krijgen.

Bij een leerwerkcontract, kijkt de bank eigenlijk naar twee hoofdzaken. Allereerst willen ze weten, wat voor contract je nu hebt: vast of tijdelijk? Bij een tijdelijk contract, willen ze graag weten wat er na afloop van dat contract gebeurd; krijg je dan een vast contract, of opnieuw een tijdelijk contract. En het belangrijkste bij een leerwerkcontract, is dat een bank wil weten wat er gebeurt, als je met je opleiding stopt. Word je dan ontslagen, of mag je bij je huidige werkgever blijven doorwerken? En wat gebeurt er dan met je inkomen: blijft dit hetzelfde, of daalt dit dan?

Leerarbeidsovereenkomst? Zorg dan voor een toelichting van je werkgever!

Je merkt het misschien al een beetje: bij een leerwerkcontract, kan er wat onduidelijkheid ontstaan bij de bank. Die wil namelijk dat jij hen over 10 jaar ook nog steeds kunt betalen, en dan dus ook nog steeds een inkomen hebt.

Bij een leerwerkcontract, vraagt de bank of hypotheekverstrekker daarom vaak om een toelichting van je werkgever. In die toelichting, wat vaak een brief of e-mail mag zijn, staat dan beschreven wat er met jouw arbeidsovereenkomst en/of inkomen gebeurt, nadat je je opleiding hebt afgerond. En ook wat hiermee zal gebeuren, wanneer je vroegtijdig met je opleiding stopt.

Als er uit die toelichting geen bijzonderheden naar voren komen, krijg jij ‘gewoon’ je hypotheek. Mits je natuurlijk ook aan de andere voorwaarden voldoet 😉

Toelichting onvoldoende; wat dan?

Het kan echter zijn, dat die toelichting voor de bank onvoldoende is. Bijvoorbeeld dat je na afloop van je tijdelijke leerarbeidsovereenkomst, een nieuw tijdelijk contract krijgt. Wat dan? Banken beschouwen jouw inkomen in dat geval niet als vast, en kunnen dit niet meenemen bij een hypotheekaanvraag.


Geen zorgen! Ook in deze situatie, heb je nog steeds hypotheekmogelijkheden. Je kunt je inkomen namelijk nog steeds volledig laten meenemen, bij jouw hypotheekaanvraag. Alleen dan niet via een werkgeversverklaring, en een toelichting van je werkgever. Naast deze ‘inkomensbewijzen’, zou je je inkomen kunnen aantonen via het UWV-bericht of de Arbeidsmarktscan. Ook kun je je inkomen laten zien, door middel van jouw laatste drie jaaropgaven (van de afgelopen drie jaren). Banken nemen het gemiddelde van deze drie jaren, en hanteren dat als jouw inkomen. Over deze extra inkomensbewijzen, schreef ik al eens eerder een blog, welke je hier kunt teruglezen.

Heb jij zo’n leerarbeidsovereenkomst, en wil je een hypotheek gaan afsluiten? Vraag dan alvast bij je werkgever om een toelichting; wat gebeurt er na afloop van die overeenkomst? En wat gebeurt er (met je inkomen, en je dienstverband) wanneer je met je opleiding stopt? De antwoorden hierop, kun je meenemen in het gesprek met je hypotheekadviseur. Succes!

StudieboekenStudieboeken

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.