Keuken laptop thuis werken

Loopt je rentevaste periode bijna af? Dan zijn dit je mogelijkheden

Leestijd: ca. 4 minuten

Loopt binnenkort de rentevaste periode van jouw hypotheek af? Dan heb je verschillende mogelijkheden om iets met je hypotheek en de maandlasten ervan te doen. Je kunt heel simpel het nieuwe renteaanbod van jouw hypotheekverstrekker ondertekenen, maar is dat wel verstandig? In deze blog vertel ik je graag wat meer over de keuzes die je op dat moment hebt.

Even in het kort

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, kun je de rente ervan voor een bepaalde periode vast zetten. Aan het einde van die periode, krijg je een brief van jouw bank of hypotheekverstrekker. Bij die brief zit vaak ook een rentevoorstel (nieuw renteaanbod). Jouw bank doet je een nieuw voorstel voor de hypotheekrente. Op zo’n moment, heb je verschillende mogelijkheden. Niet alleen om de rente opnieuw vast te zetten, maar ook om iets aan de rest van je hypotheek (en de lasten ervan) te doen.

Die verschillende mogelijkheden, lees je hieronder.

Nieuwe rente kiezen

We beginnen met de meest simpele optie. Je kunt ‘gewoon’ een keuze maken, uit de nieuwe rentevaste periodes die de bank je aanbiedt. En de rentes die daarbij horen. Vaak staat er achter elke rente(vaste periode) wat jouw nieuwe maandlasten gaan worden.

Simpeler kan niet dus. Je zet een kruisje achter de door jou gewenste nieuwe rentevaste periode, en ondertekent de brief. De bank zet de rente vervolgens opnieuw vast, volgens de door jou aangegeven periode. Of dit slim is, lees je hieronder.

Boetevrij oversluiten

Wanneer jouw rentevaste periode afloopt, mag je je hypotheek boetevrij naar een andere bank of hypotheekverstrekker oversluiten. Misschien biedt die nieuwe bank jou wel een lagere rente aan, dan die door je huidige bank wordt aangeboden. Door je hypotheek over te sluiten, kun je dus besparen op je maandlasten.

Bij het oversluiten van je hypotheek, heb je wel te maken met bijkomende kosten. Zo betaal je voor het hypotheekadvies, de taxatie van je woning en voor een notaris. Desondanks deze extra kosten, kunnen je nieuwe maandlasten zodanig laag zijn, dat je deze op korte termijn kunt terugverdienen. Oversluiten kan dan rendabel zijn. Laat dit altijd nog even uitrekenen door een hypotheekadviseur.

Extra boetevrij aflossen

Net als boetevrij oversluiten, mag je op de einddatum van de rentevaste periode ook extra boetevrij aflossen. Bij elke bank of hypotheekverstrekker mag je per jaar een bepaald percentage (berekend over de oorspronkelijke hoofdsom van jouw hypotheek) boetevrij aflossen. Dit is bij elke verstrekker minstens 10 procent.

Op de einddatum van de rentevaste periode, geldt dat maximum niet. Stel dat je een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 hebt, en dat je bij jouw bank jaarlijks 10 procent boetevrij mag aflossen. Dit komt dus neer op € 20.000 wat je per jaar boetevrij mag aflossen.

Wanneer jouw rentevaste periode eindigt, mag je ook méér dan deze € 20.000 aflossen. Zonder boete dus. Wanneer je dit zou willen doen, neem hiervoor dan contact op met je hypotheekverstrekker. En doe dit ruim op tijd, bijvoorbeeld een paar weken voor het einde van je rentevaste periode.

Oversluiten naar een andere hypotheekvorm

Het einde van de rentevaste periode, is ook altijd een goed moment om weer eens naar jouw hypotheek te kijken. Zeg eens eerlijk: als je de rente van jouw hypotheek voor bijvoorbeeld 10 jaar hebt vastgezet, hoe vaak heb jij de afgelopen 10 jaar naar je hypotheek gekeken? Juist…

Voldoet deze hypotheek, en de aflosvorm hiervan, nog aan jouw wensen? Wil je misschien méér aflossen, dan wat je nu doet? Of wil je op een andere manier gaan aflossen? Een goed moment om ook hier weer eens naar te (laten) kijken.

Daarnaast kan het zijn, dat je nu een hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) hebt. Dit omdat tijdens het afsluiten van jouw huidige hypotheek, je toen niet voor NHG in aanmerking kwam. Misschien is dat nu wel veranderd. De bank houdt hier echter geen rekening mee: wanneer je een niet-NHG hypotheek hebt, krijg je ook een nieuw rentevoorstel, wat bestaat uit niet-NHG rentes. En een rente zonder NHG, is vaak hoger dan een hypotheekrente met NHG.

Kijk dus gerust eens na of je jouw hypotheek kunt omzetten naar een NHG-hypotheek, met misschien dus ook een lagere rente.

Tip van Tim

Wanneer de rentevaste periode van jouw hypotheek eindigt, krijg je ongeveer 3 maanden ervoor een nieuw rentevoorstel van je bank of hypotheekverstrekker. Wanneer je dit voorstel hebt ontvangen, trek dan meteen bij jouw hypotheekadviseur (of bij mij, ik help je hiermee graag verder) aan de bel. Het oversluiten of aanpassen van een hypotheek, kan soms 1 tot 2 maanden aan tijd in beslag nemen. Wacht dus niet te lang wanneer je aan het einde van de rentevaste periode iets met je hypotheek wil doen!

Hier lees je trouwens nog wat extra blogs, over het vastzetten van je hypotheekrente. En hier, maar ook hier.

Select F2 2023Select F2 2023

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.