Twijfel stijgende hypotheekrente

Stijgende hypotheekrentes? Dan kun je dit het beste doen!

Leestijd: ca. 3 minuten

Het zal je niet ontgaan zijn: de hypotheekrentes zijn aan het stijgen. Het gaat dan om stijgingen van enkele tienden tot een procent, in een korte tijd. Agenda’s van hypotheekadviseurs lopen snel vol; mensen willen graag nog gauw van de laagst mogelijke rente profiteren. Wat kun jij het beste doen: meegaan in deze hectiek, of rustig blijven wachten?

De oorzaak van de stijgingen

Eerst nog even wat theorie (sorry), voordat je mijn tips krijgt. De voornaamste reden van de stijgende hypotheekrentes, is dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentes heeft verhoogd. Voorheen leende zij haar geld zowat gratis uit aan banken en hypotheekverstrekkers. Die leenden dat vervolgens weer uit aan jou, tegen zo’n 1 tot 1,5 procent aan hypotheekrente.

De ECB heeft gratis geld uitgeleend, om de economie te stimuleren. Wat doe je immers met geleend geld? Dat zet je natuurlijk niet op je spaarrekening, maar ga je uitgeven. En dan vaak aan de wat grotere dingen: een huis (hypotheek), auto (lening, lease), of een fabriek of wagenpark (zakelijke leningen). Door al die uitgaven en investeringen, heeft de economie de laatste jaren een ontzettende boost gehad.

Daarentegen mag het ook weer niet te goed gaan met de economie, dus heeft de ECB besloten haar geld niet meer gratis uit te lenen. Daarom moeten banken nu een keuze maken. Zij kopen hun geld namelijk niet meer gratis in. Wanneer zij hun rente niet wijzigen, gaat dat ten koste van hun winst. En da’s natuurlijk niet handig als je een bank bent. Vandaar dat de hypotheekrentes nu aan het stijgen zijn. Ook speelt de oorlog in Oekraïne mee. Deze zorgt voor economisch onzekere tijden. Banken en grote bedrijven wachten daarom met investeren, wat uiteindelijk ook voor hogere rentes zorgt.

Wat kun jij nu het beste doen?

Allereerst: rustig blijven, laat je niet gek maken. De rentes zijn gemiddeld gezien met een half procent gestegen. Door die hogere rentes, kan het zijn dat je iets minder kunt lenen. Schrik hier niet van; het gaat dan vaak om maximaal 10.000 euro. Het betekent niet dat je helemaal geen hypotheek meer kunt afsluiten.

In vergelijking zijn de rentes nu net zo hoog (of laag, het is maar hoe je het bekijkt) als in 2019 en 2020. Natuurlijk snap ik dat je graag de laagst mogelijke rente wil hebben, maar het is niet zo dat je nu ineens failliet gaat.

Wanneer je op het punt staat om een hypotheek af te sluiten, of wanneer de rentevaste periode van je huidige hypotheek bijna eindigt, zet dan voor jezelf eerst een paar zaken op een rijtje. Vragen die je je dan vooral kunt stellen, zijn bijvoorbeeld: welke maandlast zou ik de komende tijd willen betalen? En hoe lang wil ik zekerheid over die maandlast?

Met andere woorden: kijk vooral naar het bedrag wat je straks gaat betalen. Wat vind je daarvan; betaalbaar genoeg? Zet de rente dan voor dat aantal jaren vast (of houd deze variabel). Qua rente weet je toch altijd pas achteraf of je een goede keuze hebt gemaakt of niet. Vind je de maandlast te hoog? Zet dan de rente wat korter vast. Of maak een mix door de rente wat langer, en wat korter vast zetten. Je hypotheekadviseur helpt je hier graag mee verder.

Wil je meer hulp bij het kiezen van de (voor jou juiste) rentevaste periode? Lees dan hier mijn eerder geschreven blog over dit onderwerp. En wil je ondanks de hogere rentes nog steeds zoveel mogelijk kunnen lenen? Lees dan hier welke ‘hypotheektruc’ je in dat geval zou moeten toepassen.

Een bijkomend voordeel van de hogere hypotheekrente

Wat je in het verleden zag, kan nu misschien weer het geval gaan zijn. Wanneer de hypotheekrente stijgt, kan dat ervoor zorgen dat ook de spaarrente omhoog gaan. Om de (te) hard groeiende economie wat af te remmen, wordt geld lenen duurder. Om ervoor te zorgen dat mensen hun spaargeld niet (of minder) gaan uitgeven, kan het daarom zijn dat de spaarrentes gaan stijgen. Maar ik beloof niks…

Mode 2022Mode 2022

Een reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.