Sparen spaarrente

Lage spaarrente? Geen zorgen; zo levert jouw geld toch nog wat op!

(leestijd: ca. 3 minuten)

De hypotheekrente kruipt langzaamaan weer wat omhoog. Vaak geldt er dat wanneer de hypotheekrente laag is, de spaarrente dat ook zal zijn, en vice versa. Ondanks de licht stijgende rentes bij hypotheken, volgt de spaarrente de weg omhoog nog niet. Hoe kun je er voor zorgen dat je spaargeld toch nog wat opbrengt? Hierbij geef ik je graag een aantal tips.

Los je leningen af
Iets wat altijd bovenaan mijn lijstje zou staan, wanneer ik meer rendement uit mijn spaargeld zou willen halen. Heb je bijvoorbeeld nog een persoonlijke lening, doorlopend krediet of studieschuld lopen? Los hier dan extra op af. Vaak is het (helaas) wel zo dat je maandlast niet meteen daalt wanneer je aflost, maar je bent dan wel eerder klaar met aflossen. En als je dan klaar bent, kun je je geld weer wat meer voor de leukere dingen gaan gebruiken.

Los af op je hypotheek
Bovenstaande tip geldt natuurlijk ook wanneer je een hypotheek hebt. Het verschil met een krediet is dat wanneer je extra op je hypotheek aflost, je maandlast wel meteen daalt. Mocht je extra willen aflossen, neem dan voor alle zekerheid eerst nog even contact op met je hypotheekadviseur. Bij sommige hypotheekvormen, bijvoorbeeld de bankspaarhypotheek, is het niet altijd rendabel om extra af te lossen.

Koop zegels (of: koopzegels)!
Stort je spaargeld voortaan niet meer naar de bank, maar besteed het via de supermarkt. Ik schreef er al eens eerder over, lees hier mijn blog over hoe je met koopzegels een rente van zo’n 6 procent kunt ontvangen.

Leen het uit
Klinkt misschien gek: geld uitlenen, om er toch wat op te verdienen. Tegenwoordig kun je namelijk zelf voor bank spelen: de zogeheten familiebank of familiehypotheek. Heeft je kind bijvoorbeeld een hypotheek nodig? Dan mag je jouw spaargeld aan je kroost uitlenen. Zorg ervoor dat je dit notarieel vast legt, want in dat geval mag je een marktconforme rente hanteren, van bijvoorbeeld 2 procent. En zeg nu zelf: hoe lang is het geleden dat jij 2 procent rente over jouw spaarcenten hebt ontvangen? Binnenkort schrijf ik een aparte blog over de familiehypotheek.

Ga beleggen
Door de coronacrisis crashte de beurs een tijdje geleden. Hierdoor werd het goedkoper om bijvoorbeeld aandelen te kopen, en dat is het eigenlijk nog steeds. Een mooi moment om te beginnen met beleggen. Ben je hier nog wat huiverig voor? Lees dan mijn eerdere blog over beleggen.

Vul je pensioen aan
De rente op een gewone spaarrekening mag dan nagenoeg 0 procent zijn, die op een lijfrentespaarrekening ligt net wat hoger. Vaak ontvang je daarop nog een rente van zo’n 0,3 procent. Via een lijfrentespaarrekening kun je op een belastingtechnisch gunstige manier extra sparen voor een pensioeninkomen. Natuurlijk heb ik ook daarover al wat geschreven, lees hier de betreffende blog.

Het beste bewaar ik voor het laatst: investeer in jezelf!
Beleggingsgoeroe Warren Buffet (google hem maar eens) roept het al decennia lang: de beste investering is die in jezelf! Lees boeken, of volg een cursus of opleiding en ontwikkel jezelf. Op zo’n manier zou je bijvoorbeeld voor een hoger salaris kunnen zorgen. Mocht je nu wat meer tijd over hebben, dan raad ik je dit aan: als de brandweer naar de plaatselijke boekhandel!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.