zorgverzekering arts handschoenen ziekenhuis

Tijd voor de jaarlijkse zorgverzekeringscheck!

Leestijd: ca. 4 minuten

Het is er weer de hoogste tijd voor: de Sint is er inmiddels vandoor, en de kerstbomen worden langzamerhand weer opgetuigd. Jij hebt vast al een e-mail van jouw zorgverzekeraar gehad, met daarin de polis van je nieuwe zorgverzekering voor 2023. Mailtje gewist, of naar de spambox versleept? Bekijk ‘m dan nog maar eens, zou ik zeggen. Misschien ga je komend jaar wel onnodig meer zorgpremie betalen. Of is je dekking ineens niet meer hetzelfde, als in 2022. Tijd om je nieuwe zorgverzekering weer te gaan checken!

Veranderingen in 2023

Bij alle zorgverzekeraars, stijgt het komende jaar de premie van hun zorgverzekering. Dit heeft vooral te maken met de gestegen kosten in de zorg. De kans dat jij binnenkort méér zorgpremie gaat betalen (voor dezelfde verzekering), is dus groot. Ook vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Heb je, bijvoorbeeld via je werkgever, zo’n korting? Vanaf het nieuwe jaar kan zo’n korting dus niet meer gegeven worden. Ook hierdoor kan jouw zorgverzekering duurder gaan worden. Die premiestijging varieert van zo’n 3 tot 18 euro per maand. Overigens mag er nog wel een collectiviteitkorting op een aanvullende zorgverzekering worden gegeven.

Tegenover die premiestijgingen, staat wel een hogere zorgtoeslag. Deze gaat met ongeveer 30 euro per maand omhoog.

Wat wil je?

Ook voor 2023 mag je je afvragen: waarvoor wil je jezelf verzekeren? Denk je alleen zorg vanuit je huisarts of ziekenhuis nodig te hebben? Dan hoef je misschien geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Moet je het komende jaar wel (diep) in de buidel tasten, om je zorgkosten te kunnen betalen? Of heb je specifieke zorg nodig? Overweeg dan of je een aanvullende zorgverzekering moet afsluiten. Schat daarbij in of zo’n aanvullende dekking wel nut heeft. Stel dat je per jaar € 120 kwijt bent aan tandartskosten, maar een aanvullende tandartsverzekering kost maandelijks € 15 (€ 180 per jaar dus). In dat geval heeft een aanvullende zorgverzekering weinig nut, en kun je de kosten beter zelf betalen.

Inhoud van je zorgverzekering

Het kan zijn dat je het afgelopen jaar een aanvullende verzekering hebt gehad, bijvoorbeeld voor fysio-behandelingen, of voor de tandarts. Wil je dat het komende jaar weer? Bekijk dan of de vergoeding vanuit die aanvullende verzekering hetzelfde is gebleven.

Het kan namelijk zijn, dat je dit jaar recht had op 9 fysiotherapiebehandelingen. Het zou kunnen dat dit aantal het komende jaar naar 6 daalt. Dit gebeurt niet vaak, maar kan toch het geval zijn. Weer een goede reden om de inhoud van je zorgverzekering na te gaan.

Ook kan het voorkomen dat jouw verzekeraar voor 2023 ineens geen contract meer heeft, met jouw fysiotherapeut, of het ziekenhuis bij jou in de buurt. Controleer dit dus ook altijd!

Tips voor jouw nieuwe zorgverzekering!

Hierbij geef ik je graag nog wat tips, om ervoor te zorgen dat jij in 2023 de voor jou beste zorgverzekering hebt.

Vind je de nieuwe premie aan de hoge kant, maar denk je dat de kans klein is dat je in het ziekenhuis terecht komt? Overweeg dan eens om je eigen risico te verhogen. Het standaard eigen risico bedraagt het komende jaar opnieuw € 385. Dit kun je met maximaal € 500 (in 5 stappen van ieder € 100) verhogen, naar een eigen risico van maximaal € 885. Hoe hoger dat eigen risico, des te lager jouw premie zal zijn. Met het verhogen van je eigen risico, kun je jaarlijks tot € 300 besparen.


Maar: heb je zorgkosten, die niet door je verzekering vergoed worden? Dan wordt er een beroep gedaan op jouw eigen risico. Met andere woorden: betalen dus! Zorg er daarom voor, dat je altijd voldoende (spaar)geld achter de hand hebt, om je eigen risico te kunnen bekostigen. Bij veel zorgverzekeraars kun je er voor kiezen, om dit eigen risico gespreid te betalen. Vaak moet je dit wel vooraf aangeven, tijdens het afsluiten van je nieuwe verzekering. Houd hier dus rekening mee!

In de zorg kun je te maken krijgen met wachttijden. Zo kan het zijn dat de kosten voor orthodontie voor volwassen pas wordt vergoed, wanneer je minstens een jaar bij jouw verzekeraar verzekerd bent geweest. Ga dus na, voordat je eventueel van zorgverzekering switcht, of er wachttijden zijn voor de zorg die jij nodig denkt te hebben.

Laatste tip: veel mensen sluiten hun zorgverzekering af, via een vergelijkingssite. Hartstikke handig natuurlijk. Soms is de zorgpremie echter nog lager, wanneer je dezelfde verzekering via de site van de verzekeraar zelf afsluit. Voordat je dus gaat afsluiten of overstappen, bekijk altijd waar jouw nieuwe verzekering het goedkoopst is.

Handige vergelijkingssites zijn, naar mijn mening, Independer en Zorgkiezer. Klik hier om naar Independer te gaan, en hier om naar Zorgkiezer te gaan. Wanneer je via deze link jouw nieuwe zorgverzekering afsluit, houd ik hier een klein bedrag aan over. Ik verplicht je tot niets, maar ben je natuurlijk wel erg dankbaar!

Je hebt nog tot en met 31 december van dit jaar, om je nieuwe zorgverzekering te regelen. Vanaf 1 januari 2023 kun je niet meer overstappen. Je kunt dan alleen nog de dekking van je bestaande zorgverzekering wijzigen, bij je huidige verzekeraar. Wil je bij je huidige zorgverzekeraar blijven, met dezelfde verzekering? Dan hoef je niets te doen.

Kerst 2022Kerst 2022

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.