Man laptop hypotheek aflossen cafe

Is het verstandig om af te lossen op een hypotheek met een lage rente?

Leestijd: ca. 3 minuten

Wanneer je een paar jaar geleden jouw hypotheek hebt afgesloten, dan is de kans groot dat jouw rente best laag is. Vergeleken met de huidige hypotheekrentes natuurlijk. Door die lage rente, heb je vaak ook lagere maandlasten. En daardoor houd jij maandelijks vast geld over. Met dat overgebleven geld kun je vervolgens weer bepaalde uitgaven doen. Zoals een extra aflossing op je hypotheek. Maar: is dat wel zo verstandig?

Extra aflossen op je hypotheek; dit gebeurt er

Wanneer je een extra aflossing op je hypotheek doet, daalt hierdoor de maandlast. En wel meteen: de eerstvolgende maand zal de bank een lagere maandlast van jouw rekening afschrijven. Ook kan het zijn, dat door die aflossing jouw rente verder omlaag gaat. In deze eerder geschreven blog, kun je hier meer over lezen.

Aflossen = weg!

Wanneer je een aflossing op je hypotheek doet, is dit geld ook echt ‘weg’. Niet zozeer weg als dat er vervolgens niks mee wordt gedaan. Maar meer in de zin van: het is overgemaakt naar de bank, en je krijgt het niet zomaar terug.

Bedenk dus goed als je een extra hypotheekaflossing wilt doen, welk bedrag je wilt gaan overmaken. Heb je namelijk een extra aflossing gedaan, maar wil je later toch nog je hypotheek verhogen? Bijvoorbeeld voor een verbouwing, of om voor andere doeleinden je overwaarde op te nemen? Dan moet je hiervoor weer aankloppen bij de bank, en een nieuwe of extra hypotheek afsluiten. Met allerlei bijkomende kosten als gevolg; kosten voor een taxatierapport, hypotheekadviseur, etc.

Het is dus zonde om eerst geld over te maken naar de bank (ter aflossing van je hypotheek), om dit vervolgens een paar jaar later weer op te nemen. Tegen extra kosten dus.

Extra aflossen op een hypotheek met lage rente

Wat je tegenwoordig vaak ziet, is dat mensen hun huidige (lagere) hypotheekrente graag willen meenemen wanneer ze naar een nieuwe woning verhuizen. Wanneer je bijvoorbeeld in 2020 je rente voor 20 jaar hebt vastgezet tegen 1,8%, dan zou dit rentecontract dus nog tot 2040 kunnen lopen.

Bij verhuizing naar een nieuwe woning, zou je een beroep kunnen doen op de voorwaarden van de ‘renteverhuisregeling’ van jouw bank of hypotheekverstrekker. Afhankelijk van die voorwaarden, is het mogelijk om jouw lagere rente naar je nieuwe stekkie mee te nemen. Dit geldt dan wel voor de huidige hypotheek die je hebt.

Heb je bijvoorbeeld nu een hypotheek van € 250.000, met die mooie, lage rente van 1,8%? Dan zou je die dus kunnen meenemen (meeverhuizen). Dat geldt dan dus tot een maximaal bedrag van tevens € 250.000. Als je een nieuwe hypotheek van in totaal € 300.000 nodig hebt, dan krijgt in dit geval een bedrag van € 50.000 de huidige (hogere) hypotheekrente.

Wanneer je een extra aflossing op jouw hypotheek met lage rente doet, dan verlaag je hiermee ook het bedrag wat je met een lagere rente kunt meeverhuizen. Ook hierbij geldt weer: afgelost blijft afgelost. De bank gaat jouw eerder afgeloste hypotheek, met lagere rente, echt niet laten ‘herleven’.

We nemen het voorbeeld van zojuist er nog eens bij. Stel dat je op die hypotheek van € 250.000 een bedrag van € 20.000 hebt afgelost. Jouw hypotheek is hierdoor naar € 230.000 gedaald. Een jaar later wil je verhuizen, en je hebt hierdoor een nieuwe hypotheek van € 300.000 nodig. In dit geval heb je een nieuw hypotheekdeel van € 70.000 nodig. Wat dus die hogere rente zal krijgen. Dit zou niet gebeurd zijn, wanneer je had gewacht met aflossen.

Dus als je een extra aflossing op jouw hypotheek met lage rente wilt gaan doen, maar ook op korte termijn zou willen verhuizen, denk hier dan goed over na. Misschien is het in dat geval beter om niet af te lossen, en je eigen geld te gebruiken voor de verhuizing.

Bel je adviseur!

Het is afhankelijk van jouw financiële situatie, en je financiële wensen, in hoeverre het verstandig is om extra af te lossen op je hypotheek. Of je rente nu hoog of laag is. Bespreek dit vooral eerst met je hypotheekadviseur, en doe daarna pas een extra hypotheekaflossing! En: check ook of je geen boete aan de bank verschuldigt bent, wanneer je extra wilt aflossen.

Meer blogs over het meeverhuizen van je rente lees je hier, of hier.

StudieboekenStudieboeken

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.