Stel verhuizen verhuisdoos inpakken

Hogere hypotheekrente? Neem dan een stuk aflossingsvrij!

Leestijd: ca. 3 minuten

Ga jij binnenkort een nieuwe hypotheek afsluiten? Of loopt de rentevaste periode van je huidige hypotheek bijna af? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met hogere rente, dan welke je nu waarschijnlijk hebt. Wat kun je dan het beste doen? Dan lees je in deze nieuwe blog.

Hypotheekrente gestegen

Vergeleken met het begin van dit jaar, is de rente met zo’n 2 procent gestegen. Waar de rente toen nog tussen de 1,5 en 2 procent lag, kom je nu al rentes tegen rondom de 4 procent.

Wat je, door deze hogere rentes, wat mij betreft het beste kunt doen met je hypotheek, lees je ook in deze eerder geschreven blog. Daarnaast vertel ik je in deze blog graag welke mogelijkheden je nog meer hebt.

Aflossingsvrije hypotheek

Stel dat je een nieuwe woning gaat kopen, voor € 400.000. Voor dit bedrag, sluit je ook een nieuwe hypotheek af. Ik kijk niet graag terug, maar als je dit aan het begin van dit jaar had gedaan, dan had je nog kunnen profiteren van een lagere rente.

Je leent deze 4 ton via een annuïteitenhypotheek die je in 30 jaar aflost. De rente heb je vastgezet voor een percentage van 2 procent. Dit zorgt voor een bruto maandlast van zo’n € 1.480.  

Sluit je deze hypotheek echter nu af, met een rente van bijvoorbeeld 4 procent? Dan komt je bruto maandlast boven de € 1.900 uit.

Wat je zou kunnen doen, om je maandlasten te verlagen, is het volgende: leen een gedeelte van die nieuwe hypotheek aflossingsvrij. Dan hoor ik je misschien al denken: je mag tegenwoordig toch geen aflossingsvrije hypotheek meer afsluiten?

Jawel hoor! In deze blog, vertelde ik je daar al wat meer over. Zo kun je bijvoorbeeld de ene helft van die 4 ton aflossingsvrij lenen. De andere helft los je wel (annuïtair) af. Ik reken opnieuw even met een rente van 4 procent. Dit zorgt voor een bruto maandlast van ongeveer € 1.625. Nog steeds een hogere last dan bij een rente van 2 procent, maar dat is achteraf praten. Als je toen je hypotheek had afgesloten…

Dit kun je nu het beste doen

Ik blijf nog steeds bij het volgende: kijk vooral naar de bruto maandlast die je straks gaat krijgen, en de zekerheid die je daarover hebt. Bijvoorbeeld: de rente 10 jaar vast zetten, zorgt voor een bruto maandlast van € 1.650. Dan weet je dus waar je de komende 10 jaar aan toe bent. Tijdens die periode, worden je lasten in elk geval niet hoger dan dit bedrag.

Ga je inderdaad een gedeelte van je nieuwe hypotheek aflossingsvrij lenen? Houd er dan wel rekening mee dat je dat bedrag in de toekomst nog moet aflossen. Een aflossingsvrije hypotheek, kent namelijk een looptijd van maximaal 30 jaar. Heb je je aflossingsvrije hypotheek dan nog niet terugbetaald? Dan kan de bank, als ze streng zijn, het nog openstaande bedrag terugvragen. Of beter gezegd: opeisen. Kun je dan niet terugbetalen? Dan dien je je huis op dat moment te verkopen.

Houd dus ook rekening met het eventueel terugbetalen van die aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheekvorm houdt je lasten voor de komende tijd wel wat lager. Maar: zorg ervoor dat je in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan. En: raadpleeg altijd je hypotheekadviseur hierover. Hij of zij denkt graag met je mee!

Nog een laatste tip: heb je straks een aflossingsvrij gedeelte, en houd je een keer wat geld over? Denk dan eens aan een boetevrije aflossing op dat aflossingsvrije gedeelte. Dat zorgt ook meteen voor lagere lasten.

Sale / Solden juli 2022Sale / Solden juli 2022

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.