Mbo student laptop trap college

Beste mbo’er: laat geen geld liggen!

Leestijd: ca. 3 minuten

Uit een onderzoek is laatst gebleken, dat er veel mbo-studenten geld laten liggen. Zo vragen ze bijvoorbeeld geen studiefinanciering of zorgtoeslag aan, of dienen ze geen belastingaangifte in. Zonde! In deze blog vertel ik je waarom je dit beter toch zou kunnen doen.

Belastingaangifte

Heb je een bijbaantje (gehad)? En is er hierbij ook loonheffing, ook wel inkomstenbelasting genoemd, ingehouden? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een belastingteruggave. Je krijgt dan dus nog geld terug vanuit de Belastingdienst!

Ga snel naar de website van de Belastingdienst, en doe aangifte. Dit kun je zelfs nog doen tot 5 jaar terug. Dus als je vroeger al een bijbaantje hebt gehad, kun je ook hierover nog iets terugkrijgen. Volgens het Nibud doet tweederde van de mbo’ers geen belastingaangifte; tijd om hier verandering in te brengen.

Studiefinanciering

Volgens het Centraal Planbureau had ongeveer de helft van de mbo’ers in 2019 recht op een aanvullende studiebeurs. Een kwart van die groep vroeg die beurs echter helemaal niet aan.

Wanneer je een BOL-opleiding volgt, heb je recht op een aanvullende studiebeurs. Voor mbo niveau 1 en 2 studenten is deze beurs altijd een gift, en hoef je hiervan dus niets terug te betalen. Wanneer je een niveau 2 of 3 student bent, dan kan deze beurs ook naar een gift worden omgezet. Dit zal het geval zijn wanneer je op tijd je diploma behaalt.

Een aanvullende studiebeurs kan qua bedrag oplopen tot zo’n 370 euro; kun je nagaan wat je laat liggen! Op de site van DUO kun je een aanvullende beurs aanvragen, of bekijken in hoeverre je hier recht op hebt.

Zorgtoeslag

Last but not least: vergeet ook je zorgtoeslag niet! Met een bijbaan is de kans op zorgtoeslag er groot. Door dit niet aan te vragen, laat je jaarlijks zo’n 1.000 euro liggen. Vraag het hier dus snel aan!

Pas op voor geld bij betalen!

Veel (mbo-)studenten weten van de andere kant niet dat zij hun OV-studentenkaart op tijd moeten stopzetten, wanneer zij hun studie hebben afgerond. Doe je dit niet op tijd? Dan volgt er een boete. Je kunt je OV-studentenkaart stopzetten bij een OV-ophaalautomaat. Nadat je dit hebt gedaan, zie je in MijnDUO een bevestiging hiervan.

StudieboekenStudieboeken

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.