(leestijd: ca. 5 minuten)
Steeds meer mensen blijven deze zomer thuis en gaan niet op vakantie. Nadat ze al enkele maanden binnenshuis vertoeven, krijgen ze steeds meer oog voor allerlei klussen. En die klussen kosten een zodanig bedrag, wat boven het vakantiegeld uit stijgt. Vaak wordt er dan een lening afgesloten, om de verbouwingskosten te kunnen betalen. Een extra hypotheek voor een verbouwing wordt ook wel een ‘bouwdepot’ genoemd. En laat dat nu net een onderwerp zijn, waarover ik vaak vragen gesteld krijg. De hoogste tijd om hierover wat meer duidelijkheid te krijgen.
Wat is een bouwdepot?
Om maar meteen de belangrijkste vraag te beantwoorden (sorry, ik houd niet van wachten): een bouwdepot is niets anders dan een potje met geld voor jouw verbouwing. Je kunt het vergelijken met een lopende rekening waarop geld staat, wat je voor je verbouwing kunt (moet) gebruiken. Wil je voor 20.000 euro verbouwen en heeft de bank jouw hypotheekaanvraag goedgekeurd? Dan is er 20.000 euro aan verbouwingsgeld voor jou beschikbaar.
Hoe werkt een bouwdepot?
Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe keuken hebt gekocht, of wanneer je de timmerman wil betalen, dan stuur je de factuur hiervan naar de bank toe. Vaak kun je daarna kiezen: de bank maakt eerst het bedrag wat op de factuur staat naar jou over, zodat jij deze zelf kunt betalen. Of de bank betaalt rechtstreeks de factuur voor jou.
Wat wil de bank weten voordat ik een bouwdepot kan krijgen?
Natuurlijk dien je het verbouwingsgeld wel te kunnen lenen vanuit je inkomen. De bank wil daarnaast weten wat je precies aan je woning gaat verbouwen. Het moet namelijk wel een woning blijven, dus dat pretpark of café bouw je maar ergens anders.
Wanneer je je hypotheek verhoogt vanwege een verbouwing, dan vraagt de bank om een taxatierapport. Aan een makelaar-taxateur dien je door te geven wat je gaat verbouwen, en welk bedrag je daarvoor ongeveer nodig denkt te hebben. Vervolgens wordt het taxatierapport opgemaakt en naar de bank gestuurd. De verbouwingskosten die in het taxatierapport staan vermeld, worden vervolgens via een bouwdepot aan jou beschikbaar gesteld.
Moet ik vooraf al offertes aantonen en exacte verbouwingsbedragen weten?
Nee, dat hoeft niet. Je geeft aan de makelaar-taxateur (om het taxatierapport op te kunnen stellen) het verbouwingsbedrag door, dat jij nodig denkt te hebben. Bijvoorbeeld: nieuwe vloer 5.000 euro, keuken 10.000 euro, badkamer 8.000 euro, etc. Totale verbouwingskosten: 23.000 euro.
Dien je later een factuur in voor een nieuwe vloer ter waarde van 5.500 euro? Dan gaat de bank niet flauw doen en jou vervolgens ook ‘maar’ 5.000 euro uitkeren, omdat je eerder hebt aangegeven hiervoor een nieuwe vloer aan te zullen schaffen. Maar let wel: op = op. Dus besteed jij 23.000 euro aan een nieuwe keuken en badkamer? Dan heb je dus geen geld meer voor een nieuwe vloer.
Wat als ik geld overhoud vanuit mijn bouwdepot?
Een bouwdepot kent vaak een looptijd van 1 tot 2 jaar; dit is afhankelijk van de voorwaarden van jouw bank of hypotheekverstrekker. Ben je klaar met verbouwen en heb je nog geld overgehouden? Dan mag je dat vaak boetevrij aflossen. Check dit altijd nog even bij je hypotheekverstrekker!
Wat zijn de kosten van een bouwdepot?
Een bouwdepot kost je niets extra, behalve dat je natuurlijk hypotheekadvies- en afsluitkosten betaalt. Ook betaal je voor de opmaak van een taxatierapport, en kun je opnieuw naar de notaris moeten (dit laatste hoeft niet altijd, vraag ernaar bij je hypotheekadviseur).
Belangrijk bij een bouwdepot: je betaalt alleen rente over het bedrag wat je hebt opgenomen. We nemen er het eerder genoemde voorbeeld bij: je hebt een bouwdepot van 23.000 euro, en je hebt de factuur van de vloer à 5.000 euro betaalt. Er zit dan nog 18.000 euro in je bouwdepot. Dat betekent dat je alleen rente betaalt over de opgenomen 5.000 euro, want die andere 18.000 euro heb je nog niet geleend.
Bijvoorbeeld: die extra 23.000 euro kosten jou 100 euro per maand. Dat betaal je pas, als je die 23.000 euro helemaal hebt opgenomen. Als je dus eerst alleen geld voor de vloer hebt opgenomen, dan betaal je daarna zo’n 25 euro per maand. Over het geld wat nog in het bouwdepot staat, betaal je nog even geen rente.
Tot slot: in hoeverre je een verbouwing mee kunt nemen in je hypotheek, lees je in een eerdere blog.
Succes met klussen! 😉
Goed om te weten dat wanneer je een hypotheekverhoging voor de verbouwing aanvraagt, je ook over een taxatierapport dient te beschikken.
Klopt Ivan, vraag vooraf bij je bank of hypotheekverstrekker (of -adviseur) goed na welke documenten zij van jou nodig hebben. Zo weet je welke kosten er nog meer bij een verbouwing komen kijken.
Bedankt voor het delen van deze informatie over het aanvragen van een bouwdepot. We zijn ook begonnen met het inwinnen van advies bij verschillende partijen. Ook denk ik dat we een notaris gaan contacteren om onze plannen te bespreken.
Geen dank Marie, succes met jullie aanstaande verbouwing!
Als je bij het taxatie rapport een jaar geleden hebt aangegeven dat het bouwdepot bedoeld is voor een uitbouw + keuken, maar je uiteindelijk alleen de keuken wilt realiseren (uitbouw valt te duur uit), kun je dan evengoed aanspraak doen op je bouwdepot?
Hoi Mylene, bedankt voor jouw bericht. Dat kan zeker; lees ook gerust eens mijn nieuwste blog hierover. Zodra er nog voldoende geld beschikbaar is in je bouwdepot, zou je je nieuwe keuken kunnen aanschaffen. Je hypotheekverstrekker zou je daarnaast kunnen vragen om een nieuw taxatierapport, omdat je uiteindelijk niet die verbouwing hebt uitgevoerd, als welke je vooraf hebt aangegeven. Het kan zijn dat je woning nu een andere marktwaarde heeft. Dit omdat er nu alleen een nieuwe keuken in is geplaatst, en geen nieuwe uitbouw.
Hallo
Bij het taxatie rapport heb ik aangegeven dat voor de uitbouw 41000 euro nodig was. Nu heb ik een aannemer die het voor aanzienlijk minder kon doen en we van dit bedrag maar zo’n 28000 nodig hebben. Andere dingen zijn ook goedkoper uitgevallen. hierdoor heb ik geld over en willen we de keuken vernieuwen. nu had ik op de verbouwingsspecificatie wel 2000 begroot bij keuken voor een update(nieuw werkblad) wat we bijlange na niet reden. Maar een nieuwe keuken zit wel rond de 13.000 wat er in het Depo nog wel over is. Hoe kan ik dit nu doen? Moet ik dit met de bank bespreken om die specificatie aan te passen? kan dit wel na passeren? Bouw depo is 2e Hypotheek via ING.
Hoi Ferdi, bedankt voor jouw bericht. Je kunt dit inderdaad het beste met je bank bespreken. Elke bank of hypotheekverstrekker denkt hier anders over, vandaar. Ik denk niet dat je je specificatie dient aan te passen, maar stel jouw vragen gerust aan je bank. Succes!
[…] deze eerder geschreven blog, lees je alle ins en outs over een bouwdepot. Omdat de bank zeker wil weten dat jij je huis gaat […]
Wij vroegen de bank om een depot en na desktop taxatie was de bank accoord. Ze wilden ongevraagd het geld overmaken maar wij vroegen om een depot, niet cash. Dit had voor ons voordelen omdat het nog lang zou duren voordat we de bouwplannen precies af zouden hebben en de rente was nu nog laag. Om een depot te krijgen was een desktop relatie niet meer genoeg: men wilde nu ook de waarde na verbouwing weten. WAAROM? affijn, gedaan, nu blijkt de inflatie ons ingehaald te hebben en is een deel van ons plan onhaalbaar. We spenderen nu hetzelfde maar de waarde na verbouwing zal minder zijn. De tussenpersoon wil nu weer de taxateur langs laten komen. WAAROM als de bank ons eerst klakkeloos het bedrag wilde geven? De woning verwaarde is zelfs als we het depotgeld in een bodemloze put gooien twee keer zo hoog dus de bank liep en loopt geen enkel risico ? Waarom zo moeilijk doen ?
Hoi Wil, bedankt voor jouw bericht. Vervelend dit zeg…is het vooraf niet duidelijk aangekomen, dat jullie liever wel een bouwdepot hadden gewild? Ik ken jullie situatie niet goed, dus ik durf je niet te zeggen waarom jullie nu een lager bedrag via een bouwdepot kunnen lenen. Als de marktwaarde van jullie woning vóór de verbouwing al voldoende is voor de bank, dan is een desktoptaxatie ook al voldoende. Dit is echter wel afhankelijk van de voorwaarden van die bank. En ik denk dat het met die voorwaarden te maken heeft, dat jullie nu een lager bedrag via een bouwdepot kunnen lenen. Ik wens jullie in elk geval veel succes toe, ook met jullie verbouwing straks (als deze nog door gaat natuurlijk).
[…] je dat gaat doen en daarvoor een bouwdepot (een verbouwingshypotheek, zie ook deze blog met meer informatie over zo’n bouwdepot) afsluit, dan is er een taxatierapport met twee […]