Leestijd: ca. 3 minuten
Met misschien een wat duurdere zomervakantie in het vooruitzicht, kan ik me het goed voorstellen dat jij op zoek bent naar bespaartips. U vraagt, wij draaien! In deze blog geef ik je graag wat tips om méér geld in je portemonnee over te houden. Mocht je op zoek zijn naar nog meer tips om te besparen, lees dan deze eerder geschreven blog.
Check je energiecontract
Ikzelf heb dit een paar jaar in de gaten gehouden: wanneer zijn de energieprijzen het laagst? Sinds de energiecrisis die rondom 2022 is ontstaan, zijn de energieprijzen best wat omhoog gegaan. Maar: er zijn momenten in het jaar, waarbij deze prijzen lager zijn.
Bijvoorbeeld in de zomermaanden. De vraag naar energie (vooral gas, wat flink duurder is dan stroom) is dan lager dan bijvoorbeeld in de wintermaanden. Vanwege het warmere weer en het feit dat je op vakantie bent en hierdoor thuis niets verbruikt, zorgt ervoor dat er minder energie wordt gevraagd.
Lesje economie: als de vraag daalt, dan dalen de prijzen vaak ook. Dit om toch iets te kunnen verkopen. Ik sluit zelf vaak een jaarcontract voor mijn energie af. Deze eindigt altijd in de maand juli. Vanaf mei tot juli houd ik dan de energieprijzen in de gaten, om ergens in juni of juli een nieuw contract af te sluiten. Dit heeft mij al enkele jaren achter elkaar enkele tientjes per maand kunnen besparen.
Tank via apps
Ik tank regelmatig bij Tango (geen sponsoring). Wanneer je de Tango-app hebt, krijg je bij elke tankbeurt korting op de brandstofprijs. Of je spaart een bedrag op, om bij een latere tankbeurt op de totaalprijs te kunnen verrekenen. Op elke tankbeurt kan ik door deze app vaak al minstens 2 cent per liter besparen.
Alle kleine beetjes helpen, toch? Over apps gesproken: op de app van de ANWB kun je zien bij welk tankstation bij jou in de buurt de prijzen het laagst zijn.
Spaar voor gratis boodschappen
Ik doe zelf mijn boodschappen vaak bij Jumbo of Lidl. Die zitten hier vlakbij zowat naast elkaar, dus dat is ook nog eens handig. Bij deze supermarkten kun je met hun app (de Jumbo Extra’s app of de Lidl Plus app) sparen voor gratis boodschappen.
Door deze app bij de (zelfscan)kassa te scannen, wordt het door jou uitgegeven bedrag aan boodschappen geregistreerd. Bij de Lidl heb je elke maand een spaaractie. Heb je daar bijvoorbeeld die maand € 50 aan boodschappen uitgegeven? Dan krijg je een bepaald product gratis. Bij een wat grotere maanduitgave aan boodschappen (vaak zo’n 160 tot 200 euro), krijg je 5% korting op je totale kassabon.
Bij Jumbo werkt het ongeveer hetzelfde. Wanneer je bepaalde boodschappen koopt, krijg je spaarpunten. En met die punten kun je vervolgens gratis boodschappen aanschaffen. Je kunt ook sparen voor gratis tickets voor een dagje weg, of voor een kortingsbon voor de HEMA.
Krijg geld terug wanneer je iets koopt
Al jaren maak ik gebruik van enkele ‘cashback-websites’, wanneer ik online iets bestel. Via een van deze sites, wordt ik doorgestuurd naar de site waarop ik uiteindelijk iets bestel. Die cashbacksite houdt vervolgens in de gaten voor welk bedrag ik iets heb besteld. Van het bedrag waarvoor ik iets heb besteld, krijg ik daarna nog een (klein) gedeelte terug.
De sites waarover ik het heb, zijn Euroclix, Qassa en Geldrace. Voordat je via een van deze sites wordt doorgestuurd, kun je lezen wat hun voorwaarden zijn, en hoeveel procent je van je aankoop later terugkrijgt.
Dat terugkrijgen gebeurt vaak in de vorm van punten. Bij een bepaald aantal punten, kun je deze uit laten keren. Dat kan een geldbedrag naar je eigen rekening zijn, maar je zou het ook kunnen doneren aan een goed doel.
Alle beetjes helpen
Cliché maar waar: deze bespaartips zorgen er waarschijnlijk niet voor, dat je over een paar weken ineens 300 euro in je portemonnee overhoudt. Maar dat zou wel kunnen, als je deze tips voor een langere tijd opvolgt. Doe er vooral je voordeel mee! En wil je nog wat extra tips lezen hoe je goedkoper boodschappen kunt doen? Lees dan gerust eens deze blog.