Overeenkomst koopcontract

Mondeling akkoord bij de aankoop van een woning; kun je hier nog onderuit?

(leestijd: ca. 3 minuten)

Ik kan het me goed voorstellen dat je bij de aankoop van een nieuwe woning niet over één nacht ijs wilt gaan. Wanneer je een bod op een nieuwe woning hebt gedaan, en dit bod vervolgens door de verkoper geaccepteerd is, kun je hier dan nog onderuit?

Antwoord: ja, dat kan. In Nederland geldt hierbij namelijk het zogeheten schriftelijkheidsvereiste. Dit betekent dat de aankoop van een woning nog niet definitief (juridisch gezegd: bindend) is, wanneer er nog geen koopovereenkomst door beide partijen (koper en verkoper) is ondertekend.

Dit schriftelijkheidsvereiste is door onze wetgever opgesteld, om zowel koper als verkoper te beschermen tegen overhaaste beslissingen. Nooit onverstandig, gezien de oververhitte huizenmarkt van tegenwoordig.

Dit vereiste heeft wel twee kanten: als koper zijnde kun je, als je je krabbel nog niet hebt gezet, nog onder de aankoop uit. Daarentegen geldt ditzelfde voor de verkoper: zolang er nog geen koopovereenkomst ondertekend is, mag men in zee gaan met een andere koper. Of dit vervolgens loyaal en gepast te noemen is, is een tweede.

En mocht je als koper toch je handtekening op een koopovereenkomst hebben gezet: geen zorgen, binnen 3 dagen na ondertekening hiervan mag je de koop altijd, zonder reden, annuleren. Hieraan zijn vervolgens geen boetes of kosten verbonden.

Wanneer je een hypotheek of financiering nodig hebt voor jouw aangekochte woning, dan gaat er vanaf de ondertekening van het koopcontract een tweede, aparte termijn lopen. Dit heet de termijn van ontbindende voorwaarden. Binnen deze periode, vaak vier tot zes weken, dien je jouw hypotheek aangevraagd te hebben, en een akkoord van je hypotheekverstrekker te hebben ontvangen.

Krijg je je hypotheek niet op tijd in orde, en laat je dit niet tijdig aan de verkopende partij weten? Dan riskeer je een boete! Vaak bedraagt deze boete tien procent van de koopsom. Weg droomhuis, en weg spaargeld. En: bij de verkopende partij kan het tekoopbord weer terug in de voortuin worden geplaatst. Al met al een situatie die je moet zien te voorkomen.

Denk dus goed na wanneer je gaat bieden op een woning. Je koopt immers geen pakje boter bij de supermarkt! Mocht je er nu echt niet uit komen, of wil je wat dichter bij het vuur gaan zitten? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Zo’n makelaar kost natuurlijk wel wat geld, maar wellicht kan hij nog iets van de prijs af halen door te onderhandelen. Zo heeft hij zichzelf weer terugverdiend. 

Een reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.