Feestdagen geld

Is jouw portemonnee al klaar voor de feestdagen?!

(leestijd: ca. 4 minuten)

Je kunt het je vast nog niet voorstellen, maar over een week of zes staan we weer met een glas champagne en een oliebol in onze handen. De feestdagen staan bijna letterlijk voor de deur; tijd om weer de jaarlijkse cadeaus te kopen en surprises voor je naasten te maken. Zulke gelegenheden kunnen tegenwoordig al gauw in de kosten gaan lopen, zeker omdat de decemberdagen de laatste jaren best commercieel zijn geworden. Hoe zorg jij ervoor dat je een leuke feestmaand hebt, en je 2020 financieel slim begint?

Ik begin eerst met wat financiële eindejaarstips:

Heb je plannen om binnenkort een grote uitgave te doen? Doe dat dan dit jaar nog!

Vooral als je in je eentje meer dan 31.000 euro aan spaargeld hebt, of 62.000 met je (fiscaal) partner. De Belastingdienst kijkt namelijk elk jaar op 1 januari hoeveel spaargeld je hebt. Is het meer dan deze bedragen? Dan betaal je over dat meerdere belasting, zonde dus. Doe daarom vooral die grote uitgave nog voor het einde van het jaar.

Spaar extra voor je pensioen

Geen grote uitgave gepland staan, maar wil je toch nog een beetje nuttig sparen? Spaar dan extra voor je pensioen. Open een lijfrenterekening bij een bank of verzekeraar, en stort nog voor het einde van het jaar jouw zogeheten jaarruimte (Google dit eens, en je kunt dit zelf uitrekenen). Als je het bedrag ter hoogte van je jaarruimte inlegt, mag je dit zelfs in aftrek brengen bij je belastingaangifte komend jaar. 

Wees zelf een goedheiligman: schenk!

Wanneer je voor jezelf niets duurs zou willen aanschaffen, en als je niet extra voor je pensioen wenst te sparen, zou je aan schenken kunnen denken. Je mag je naasten sowieso jaarlijks ongeveer 2.000 euro belastingvrij schenken. Je kinderen zelfs 5.000 euro. Ook op deze manier zorg je voor spaarvermogen wat minder belast zal worden, mocht dat bij jou het geval zijn.

Gescheiden? Koop je partneralimentatie af

Verdien je meer dan 68.507 euro (bruto) per jaar en dien je partneralimentatie te betalen? Koop dit dan (indien mogelijk natuurlijk) dit jaar nog af. De door jou betaalde partneralimentatie mag je namelijk dit jaar nog tegen 51,75 procent in aftrek brengen. Volgend jaar daalt dit percentage naar 46 procent, om in 2023 bij 37 procent uit te komen. 

Check je zorgverzekering!

Elk jaar wijzigt de dekking en de premie van je zorgverzekering. Ben je met je huidige zorgverzekering in 2020 nog steeds goed verzekerd, zoals jij dat wenst? Bekijk of de premie voor een soortgelijke zorgverzekering bij een andere partij misschien lager is. Je hebt nog tot en met 31 december om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. 

Los extra af op je hypotheek
Hierboven lees je al enkele maatregelen om je spaargeld te verlagen, en om er vervolgens met die investering financieel op vooruit te gaan. Denk hierbij ook aan het extra aflossen van je hypotheek. Zo voorkom je dat je ‘spaargeldbelasting’ moet betalen, en heb je door de aflossing lagere hypotheeklasten. Let wel: aflossen is niet altijd verstandig. Lees hier mijn blog over extra aflossen op je hypotheek.

Tot slot nog twee tips wanneer je decembercadeaus gaat aanschaffen:

Maak een budget

Denk van te voren goed na hoeveel jij wilt besteden aan decembercadeaus. Wanneer je vooraf al een maximum budget in gedachten hebt, is de kans groter dat je je hieraan houdt, dan wanneer je lukraak gaat shoppen. 

Let op de uitverkoop en houd kortingsbonnen en folders in de gaten

De reden? Simpel: het scheelt je geld. Maar, kijk vooraf goed of je ondanks die korting het cadeau elders toch goedkoper kunt aanschaffen.

Ik ben er misschien vroeg bij, maar ik wens je alvast een hele fijne feestmaand toe!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.