Sollicitatie vacature handdruk

Mijn inkomen verandert; moet ik dat doorgeven aan mijn hypotheekverstrekker?

(leestijd: ca. 3 minuten)

Via mijn blogs beantwoord ik zo nu en dan enkele vragen die vaak tijdens een hypotheekgesprek worden gesteld. Ook in deze blog zal dat het geval zijn. Een vraag die mijn klanten me vaker stellen, is of ze hun bank of hypotheekverstrekker moeten bellen, zodra hun inkomen wijzigt. Het antwoord hierop lees je hieronder.

Een belangrijk onderdeel van hypotheekadvies is de betaalbaarheid van jouw hypotheeklasten, wanneer het financieel wat minder goed met je gaat. Als je bijvoorbeeld langdurig werkloos raakt, ga je dan meteen de makelaar bellen om je huis te verkopen? Of wil je dan altijd in je huidige woning kunnen blijven wonen, met een betaalbare hypotheeklast? 

Het antwoord op die vraag is nooit fout: het is hoe jij tegen jouw financiële situatie aankijkt. Het afsluiten van een hypotheek is daarentegen altijd een momentopname: vandaag heb je bijvoorbeeld werk of inkomen en sluit je een hypotheek af. Zodra je bij de notaris naar buiten loopt nadat je de sleutels van je nieuwe stekkie hebt ontvangen, zeg je je baan op. Hoe dan verder? 

Niet om een bank of hypotheekverstrekker in een negatief daglicht te zetten, maar zij denken eigenlijk maar aan één ding: ze willen altijd dat jij je lasten betaalt. Of beter gezegd: kunt betalen. 

Dus als jij bijvoorbeeld minder wilt gaan werken, of van baan verandert waardoor je inkomen misschien lager wordt, dan vinden zij dat geen probleem. Zolang je natuurlijk maar blijft betalen. Je bent daarom ook niet verplicht om je hypotheekverstrekker in te lichten, wanneer je inkomen wijzigt. Dit geldt vooral wanneer je hypotheek al lopende is.

Ben je bezig met het kopen van een woning, of met het afsluiten van een hypotheek? En ben je van plan om tijdens die periode van baan te veranderen, waardoor ook je inkomen wijzigt? Dan ben je wel verplicht om dit door te geven aan je hypotheekadviseur. Natuurlijk is dit geen wettelijke verplichting, maar als jij een zo goed mogelijk hypotheekadvies wenst te krijgen, is jouw jobhop-gedrag wel belangrijk om door te geven.

Mocht je denken dat je in betalingsproblemen gaat komen, dan is het uiteraard verstandig om bij je bank aan de bel te trekken. Geen zorgen, zij zetten je niet je huis uit als jij al 10 maanden werkloos of arbeidsongeschikt bent. Een bank gaat veel liever met je om tafel, al dan niet geholpen door bijvoorbeeld een budgetcoach. Zo zorg je er samen voor dat je ook in financieel slechte tijden een oplossing kunt vinden en in je woning kunt blijven wonen.

Dus, om bovenstaande vraag concreet te beantwoorden: het ligt aan het moment wanneer je het kunt (of moet) doorgeven als je inkomen gaat wijzigen. Dit is dan vooral van belang als je inkomen lager wordt. Zodra je inkomen stijgt, verbetert dit alleen maar de betaalbaarheid van je woon- en overige lasten. Neem bij twijfels over het wel of niet kunnen betalen van je hypotheeklasten altijd contact op met je adviseur!

18 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.