stop mistake

Binnenkort een hypotheek afsluiten? Dan moet je dit niet doen!

Leestijd: ca. 4 minuten

Ik maak het nogal eens mee: klanten die een hypotheek willen afsluiten, maar nog niet zo heel lang geleden een ongunstige stap hebben gezet. Hierdoor wordt een hypotheek afsluiten moeilijk voor ze. Of zelfs onmogelijk. Wat je dus niet moet doen wanneer je binnenkort een hypotheek gaat afsluiten, vertel ik je graag in deze blog.

Van baan wisselen

Wanneer je net een nieuwe baan hebt, of gaat krijgen, is er vaak sprake van een proeftijd. Bijvoorbeeld van één of twee maanden. Tijdens zo’n proeftijd, krijg je van geen enkele bank een definitieve hypotheekofferte aangeboden. Een bank wil namelijk zeker weten of jij het inkomen wat je nu verdient, ook gaat behouden. En tijdens een proeftijd is dat niet zeker: zowel jij als je werkgever kunnen het dienstverband ineens beëindigen.

Wanneer je dus op korte termijn een hypotheek wilt gaan afsluiten, maar ook van baan wilt switchen, wacht dan even met een van deze twee stappen. Heb je je hypotheek al afgesloten, en verander je daarna van baan, waarbij ook je inkomen daalt? Dat hoeft voor je huidige hypotheek dan niet direct voor een probleem te zorgen. In deze eerder geschreven blog, vind je daar meer informatie over.

Iets aan je inkomen veranderen

Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van ouderschapsverlof, of hiervan gebruik gaat maken, dan is dat ook handig om mee te nemen bij een hypotheekaanvraag. Ook dit is dan informatie die je beter niet kunt verzwijgen, wanneer je een hypotheek wilt gaan afsluiten.

Ook al zijn de regels voor ouderschapsverlof tegenwoordig wat gunstiger geworden; dit wordt nog steeds meegenomen bij een hypotheekaanvraag. Wanneer een bank op jouw loonstrookje ouderschapsverlof ziet staan, dan kun je vaak minder lenen.

Ben je dus van plan om binnenkort ouderschapsverlof op te gaan nemen, of minder te gaan werken? Of heb je plannen om via je werkgever een lening af te sluiten (bijvoorbeeld omdat je wilt deelnemen aan het fietsplan), waarvan de lasten met je salaris worden verrekend? Wacht hier dan nog even mee, of geef het eerlijk door aan je hypotheekadviseur. Ondanks een lager inkomen, kun je misschien nog steeds genoeg hypotheekmogelijkheden hebben. Je hypotheekadviseur kan voor je uitrekenen wat je telkens maximaal kunt lenen.

Een lening of krediet afsluiten

Dit is vaak de grootste boosdoener bij een hypotheekaanvraag: een lening of krediet wat je nog hebt lopen. Ook al staat er bijvoorbeeld nog maar een klein bedrag van die lening open, banken rekenen met het oorspronkelijke leenbedrag.

Dus als jij ergens een krediet van € 10.000 hebt afgesloten waarvan er nu nog € 2.000 open staat, dan rekent de bank alsnog met € 10.000. En denk dan niet dat je ‘maar’ € 10.000 minder kunt lenen. Iemand met een bruto jaarinkomen van € 50.000, kan daarmee nu zo’n € 211.000 lenen. Met een lening van € 10.000, daalt dit bedrag naar € 169.000. Kun je nagaan…

Wat dan wel ‘krom’ is bij het afsluiten van een hypotheek: als je eerst je hypotheek afsluit, kun je daarna vaak wel een lening of krediet afsluiten. Andersom dus niet; vaak kun je dan een te laag hypotheekbedrag lenen. Het ligt dus aan de ‘route’ van afsluiten: een hypotheek en een krediet kan wel, maar eerst een lening of krediet afsluiten en daarna een hypotheek, kan vaak weer niet.

Wees ‘gewoon’ eerlijk

Natuurlijk kun je sommige zaken verzwijgen voor een hypotheekadviseur, of voor een bank. Hoe groot is immers de kans dat zij erachter zullen komen? Ik raad het je niet aan. Mocht je later namelijk betalingsproblemen krijgen (bijvoorbeeld omdat je langdurig ziek raakt), waardoor je je hypotheek niet meer kunt betalen, dan kan de bank of hypotheekverstrekker met je in gesprek gaan. Ze gaan dan met jou bekijken wat ze voor jou kunnen doen, om de hypotheek alsnog betaalbaar voor je te maken.

Mochten zij er dan achter komen dat je tijdens het afsluiten van de hypotheek niet eerlijk tegen hen bent geweest, dan heb je waarschijnlijk een kort gesprek. De kans dat de bank je dan gaat helpen, wordt erg klein. De kans dat je je huis alsnog moet verkopen, wordt dan juist groter…Kortom: wanneer je nu al weet dat er bijvoorbeeld binnenkort iets met jouw inkomen gebeurt (vooral als deze gaat dalen), geef dat dan eerlijk door aan de bank.

Bovenstaande zaken betekenen overigens niet dat je helemaal géén hypotheekmogelijkheden kunt hebben. Ze kunnen er echter wel voor zorgen, dat je minder kunt lenen, of niet genoeg kunt lenen. Overleg hierover dus vooral met je hypotheekadviseur (of met mij 😊).

Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden tussen haakjes aangegeven.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.